Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011 16:18

Αποψη: Υπερβολική η απειλή της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες

Αυτό που ορίζει το καταστατικό της ΕΚΤ είναι ότι για να δανείσει χρήματα η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει «επαρκείς» εξασφαλίσεις. Μέχρι στιγμής, η κεντρική τράπεζα δεν θεωρούσε τη συγκεκριμένη ρήτρα εμπόδιο για να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.

Από τον Νιλ Ανμακ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έρθει σε απόγνωση στην προσπάθειά της να αποτρέψει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο κορυφαίος οικονομολόγος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, προειδοποίησε ότι το καταστατικό δεν επιτρέπει την αποδοχή των ομολόγων ενός κράτους που αναδιαρθρώνει το χρέος του. Αυτό είναι υπερβολή –εάν η ΕΚΤ πραγματοποιήσει αυτή την απειλή, θα είναι σαν να βάζει ένα λιθάρι στον πανικό που τόσο καιρό προσπαθεί να αποτρέψει.

Αυτό που ορίζει το καταστατικό είναι ότι για να δανείσει χρήματα η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει «επαρκείς» εξασφαλίσεις. Μέχρι στιγμής, η κεντρική τράπεζα δεν θεωρούσε τη συγκεκριμένη ρήτρα εμπόδιο για να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα έναντι κρατικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα διακινούνται πλέον σε πολύ μικρότερη τιμή από την ονομαστική. Το επιχείρημα που φαίνεται να χρησιμοποιεί είναι ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση.

Προφανώς η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να επικαλεστεί αυτό το επιχείρημα εάν η τράπεζα επιβάλει «κούρεμα» στις απαιτήσεις των πιστωτών της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο επιχείρημα. Εξάλλου, μετά από την αναδιάρθρωση το ελληνικό χρέος θα εμπεριέχει λογικά χαμηλότερο κίνδυνο απ’ ό,τι σήμερα. Συνεπώς, θα μπορεί να θεωρηθεί «επαρκώς ασφαλές» για τους σκοπούς της ΕΚΤ.

Λογικά, μετά από μια αναδιάρθρωση το χρέος της Ελλάδας θα έχει μικρότερη αξία από την τρέχουσα, με συνέπεια η ΕΚΤ να είναι διατεθειμένη να δανείσει λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα των ίδιων ομολόγων. Αυτό θα δημιουργήσει μία «τρύπα» στον δανεισμό των τραπεζών, οι οποίες έχουν δανειστεί 88 δισ. ευρώ από την ΕΤΚ. Βέβαια, ούτε τώρα η ΕΚΤ χειρίζεται τα ελληνικά ομόλογα θεωρώντας ότι η αξία τους ισούται με την ονομαστική τους τιμή. Ήδη στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα έχει υπολογίσει ένα «κούρεμα» στην αγοραία αξία των ομολόγων. Ίσως, τελικά, αυτό το κενό δανεισμού να μην είναι τόσο μεγάλο.

Ωστόσο, σε αυτό μπορεί να βρεθεί λύση. Για να επιβιώσουν σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα κεφάλαιά τους ώστε να χρειάζονται μικρότερο δανεισμό από την ΕΚΤ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που πρέπει στην ουσία να συνάγουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης από την υπερβολική απειλή που ξεστόμισε ο Σταρκ.

REUTERS BREAKINGVIEWS