Απέρριψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τη θέση του Αμερικανού προέδρου για τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.
Απέρριψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τη θέση του Αμερικανού προέδρου για τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέφερε μιλώντας στον πρόεδρο Ομπάμα ότι, από την ισραηλινή κυβέρνηση κρίνεται ότι «τέτοια σύνορα, το Ισραήλ δεν θα μπορεί να τα υπερασπιστεί» και τα χαρακτήρισε «συνορα ενός διαρκούς πολέμου».
Οι δύο ηγέτες μετά από τις συνομιλίες τους, που επακολούθησαν στο Οβάλ Γραφείο, αναγνώρισαν στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους ότι «υπάρχουν διαφωνίες στις θέσεις τους» για μία σειρά θεμάτων.
Στην ομιλία για τη Μέση Ανατολή μια ημέρα πριν, ο Ομπάμα εκφράσθηκε για πρώτη φορά υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση το συνοριακό καθεστώς του Ιουνίου 1967, το οποίο δηλαδή θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης πρέπει να χαραχθούν στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές (εδαφών) επί των οποίων θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ώστε να υπάρξουν ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα για τα δύο κράτη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαναδιατυπώσει τις δεσμεύσεις του 2004, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ δεν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί στις συνοριακές γραμμές του 1967.
Ο Νετανιάχου αναφέρεται στην επιστολή του τότε Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε την επιστροφή του Ισραήλ στις γραμμές της ανακωχής πριν από τον Ιούνιο του 1967, γεγονός που θα σήμαινε την ισραηλινή αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την προσαρτηθείσα Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Απογοητεύθηκε επίσης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, από τις θέσεις που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος επί μιας σειράς θεμάτων, καθώς και από το γεγονός ότι δεν έλαβε τη θέση που θέλει το Ισραήλ για το θέμα των παλαιστινίων προσφύγων, αποκλείοντας την επιστροφή τους στο Ισραήλ.
Ισραηλινός αξιωματούχος υποβάθμισε τη σημασία των διαφορών ανάμεσαστους δύο ηγέτες, επισημαίνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι είναι αντίθετος με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο χωρίς την ύπαρξη ειρηνευτικής συμφωνίας.