Κόσμος
Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 08:13

Στις κάλπες οι Κύπριοι για την εκλογή βουλευτών

Ομαλά εξελίσσεταιη εκλογική διαδικασία στην Κύπρο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σκληρή μάχη ανάμεσα στους παραδοσιακούς αντιπάλους, το αριστερό ΑΚΕΛ, από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος Χριστόφιας, και το δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό, ΔΗΣΥ.

Ανοιξαν στις 07.00 οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Η εκλογική διαδικασία θα λήξει στις 18.30, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι.

Οι εκλογείς, που ανέρχονται στις 531.137, θα εκλέξουν τα 56 μέλη της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων ανάμεσα σε 406 υποψηφίους, που προέρχονται από 10 κόμματα ή κινήσεις, ενώ υπάρχουν και 6 ανεξάρτητοι.

Ωστόσο, μόνο τα υφιστάμενα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα αναμένεται ότι θα κερδίσουν έδρες στη Βουλή, ενώ το ποσοστό των υπολοίπων σε ψήφους δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2%.

Για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές λειτουργούν εκλογικά κέντρα και στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ.

Οι περίπου 300 εγκλωβισμένοι στις κατεχόμενες περιοχές θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο στη Λευκωσία, ενώ 544 Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και έχουν δικαίωμα ψήφου με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχουν κατανεμηθεί στα εκλογικά κέντρα του τόπου διαμονής τους.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων εξόδου. Μια ώρα αργότερα θα αρχίσει η ροή των αποτελεσμάτων καταμέτρησης, ενώ τα οριστικά ποσοστά των κομμάτων και οι έδρες που εξασφαλίζουν θα ανακοινωθούν γύρω στις 11 μ.μ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σκληρή μάχη ανάμεσα στους παραδοσιακούς αντιπάλους, το αριστερό ΑΚΕΛ, από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος Χριστόφιας, και το δεξιό Δημοκρατικό Συναγερμό, ΔΗΣΥ.

Αλλα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν έδρες είναι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, που είχε πέντε έδρες στην απελθούσα Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, με τρεις έδρες και το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών με μία έδρα.

Το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) που στήριξε την εκλογή του Χριστόφια το 2008, ασκεί κριτική στους χειρισμούς του προέδρου στις ειρηνευτικές συνομιλίες, κυρίως στην πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία με τους Τουρκοκυπρίους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως θα υπάρξει ένα υψηλότερο απ΄ό,τι συνήθως ποσοστό αποχής.

Περίπου 531.136 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων και 544 Τουρκοκύπριοι που ζουν στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.