Κόσμος
Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 23:54

Υεμένη: Οι χώρες του Κόλπου αναστέλλουν τη μεσολάβηση για επίλυση της κρίσης

Οι χώρες του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη μεσολάβησή τους στην κρίση στην Υεμένη μετά από την άρνηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που είχαν προτείνει.

Οι χώρες του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τη μεσολάβησή τους στην κρίση στην Υεμένη μετά από την άρνηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να υπογράψει τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που είχαν προτείνει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το Ριάντ μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

«Το GCC αποφάσισε να αναστείλει την πρωτοβουλία του εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων συνθηκών που είχαν συμφωνηθεί», σημειώνεται στην η ανακοίνωση.

Νωρίτερα οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου κατάφεραν να φύγουν από την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Σανάα όπου ήταν εγκλωβισμένοι μετά την άρση της πολιορκίας της από εκατοντάδες υποστηρικτές του Σάλεχ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης.

«Οι αρχές απομάκρυναν τους ένοπλους που είχαν περικυκλώσει την πρεσβεία των Εμιράτων και οι πρεσβευτές που βρίσκονταν εκεί κατάφεραν να αποχωρήσουν γύρω στις 22:00 (21:00 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε ο διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.