Πολιτιστικά
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011 12:18

Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού

Έργα 57 αρχιτεκτόνων της Πόλης με Ελληνορθοδόξη καταγωγή περιλαμβάνει η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» η οποία έρχεται στην Αθήνα από τις 30 Μαΐου 2011 έως τις 10 Ιουλίου.

Έργα 57 αρχιτεκτόνων της Πόλης με Ελληνορθοδόξη καταγωγή περιλαμβάνει η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» η οποία έρχεται στην Αθήνα από τις 30 Μαΐου 2011 έως τις 10 Ιουλίου 2011 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τo αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κτισμένου περιβάλλοντος, πολλά δε από τα έργα τους είναι ορατά και ευδιάκριτα ακόμα, διαμορφώνοντας το τοπίο της σημερινής Κωνσταντινούπολης. Οι ίδιοι εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της Κωνσταντινούπολης και της διαμόρφωσης του σημερινού της προσώπου. Τα έργα τους συμπεριλάμβαναν από εμπορικά κέντρα μέχρι πολυκατοικίες, από θρησκευτικούς ναούς μέχρι κοινοτικά κτίρια ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σε μία έκθεση τα σημαντικά αυτά έργα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων όπως ο Περικλης Φωτιάδης (Σχολή της Χάλκης, Ζωγράφειο Λύκειο), ο Βασίλης Κουρεμένος (Τράπεζα Αθηνών), ο Λύσανδρος Καυτάντζογλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), ο Βασιλάκης Ιωαννίδης (Αγία Τριάδα), ο Κων/νος Κυριακίδης, ο Πάτροκλος Καμπανάκης κ.α.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από πρόσφατες φωτογραφίες των εναπομεινάντων έργων τους και πρωτότυπα σχέδια, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες των ίδιων των αρχιτεκτόνων και βιογραφικά τους.

Ήδη από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της μέχρι και σήμερα περισσότερα από 7.500 άτομα έχουν επισκεφθεί την έκθεση σε Τουρκία και Ελλάδα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2010 στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) της Κωνσταντινούπολης. Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, μεταφέρθηκε στο χώρο του Ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2011. Από τον Απρίλιο του 2011 η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της εκτός Τουρκίας με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη όπου και παρέμεινε μέχρι τις 6 Μαΐου 2011.

Πληροφορίες

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος

Διάρκεια έκθεσης από τις 30 Μαΐου 2011 έως τις 10 Ιουλίου 2011