Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ATEbank. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το κράτος μέχρι του ποσού των 1.144,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μέτρα ρευστότητας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ).
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν θεωρεί ότι είναι κατάλληλο για την αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της τράπεζας και ότι εξασφαλίζει ταυτόχρονα την ανάληψη από την ΑΤΕ ενός μέρους του βάρους της αναδιάρθρωσης και τον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας από το κράτος μέχρι του ποσού των 1.144,5 εκατ. ευρώ, καθώς και μέτρα ρευστότητας. Η τράπεζα ανέλαβε τη δέσμευση να μειώσει κατά 25% τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία κατά την περίοδο της αναδιάρθρωσης και να βελτιώσει την αποδοτικότητά της.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2011 θα επιτρέψει στην ΑΤΕ να ανακτήσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Περιλαμβάνει επίσης επαρκή μέτρα με τα οποία εξασφαλίζεται ότι οι ιδιοκτήτες της τράπεζας συνεισφέρουν επαρκώς στην κάλυψη του κόστους της αναδιάρθρωσης και με τα οποία περιορίζεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού που συνεπάγεται η κρατική στήριξη. Συνεπώς, το πρόγραμμα ικανοποιεί τα κριτήρια της ανακοίνωσης της Επιτροπής περί αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε επίσης βάσει του διεθνούς προγράμματος παροχής μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής από μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα επανέλαβε τη δέσμευσή της να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.
Η ΑΤΕ έλαβε κρατικά κεφάλαια ύψους 675 εκατ. ευρώ το 2009 στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Ωφελήθηκε επίσης από εγγυήσεις και ομολογιακά δάνεια του ελληνικού δημοσίου. Τον Απρίλιο του 2011, η τράπεζα εξήγγειλε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 259,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 144,5 εκατ. ευρώ από μέρους του ελληνικού δημοσίου και τουλάχιστον 115 εκατ. ευρώ από επενδυτές της αγοράς, με πλήρη εγγύηση από κοινοπραξία τραπεζών.
Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ βασίζεται στα εξής θεμελιώδη στοιχεία:
- βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης με αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας κατά 1 259,5 εκατ. ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση κατά 584,5 εκατ. ευρώ·
- βαθμιαία μείωση των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του ομίλου κατά τουλάχιστον 25% έως το 2013 (έναντι των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας το 2009)·
- βαθμιαία μείωση των λειτουργικών της δαπανών κατά 25% έως το 2013 (έναντι των λειτουργικών δαπανών της τράπεζας το 2009)·
- μεταβολή του τρόπου διαχείρισης κινδύνων και της διαδικασίας έγκρισης δανείων της τράπεζας με αυστηρή τήρηση υγιών πρακτικών της αγοράς.
Η μείωση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας θα επιτευχθεί κυρίως με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, την λήξη ορισμένων χαρτοφυλακίων τίτλων και τη μείωση των συνολικών δανειακών υπολοίπων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η συνολική απομόχλευση κατά 25% αποτελεί σημαντικό βήμα για την τράπεζα προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερική χρηματοδότηση, ενώ έτυχε ευνοϊκής υποδοχής στο πλαίσιο της διεθνούς μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής. Επιπλέον, το μέτρο θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά λιανικής τραπεζικής.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ περιλαμβάνει κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της τράπεζας και την ελαχιστοποίηση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Αποδεικνύει ότι η τράπεζα μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία της εστιάζοντας τις προσπάθειές της στις βασικές της δραστηριότητες, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά της και υιοθετώντας υγιείς πρακτικές της αγοράς. Πρόκειται, επίσης, για θετική απόρροια της συμμετοχής μας στο διεθνές πρόγραμμα παροχής μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα.»