Διατεθειμένος να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση τόσο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων όσο και στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Την ανάγκη προστασίας των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ.Παπανδρέου ο Κ.Παπούλιας.
Διατεθειμένος να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση τόσο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων όσο και στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.
Όπως είπε, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις χθεσινές του συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ επανέλαβε ότι επιδίωξή του σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι πάντα η εθνική συνεννόηση.
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ανοικτός σε κάθε ρεαλιστική, αναπτυξιακή, δίκαιη και καινοτόμα πρόταση από κόμματα και φορείς, αρκεί όπως σημείωσε, να έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχει θέσει η χώρα.
Αυτό που αποδείξαμε σε ένα χρόνο, είναι ότι η Ελλάδα μπορεί και ότι παρά τις όποιες προφητείες οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο, έχουμε πιάσει πολύ δύσκολους στόχους και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας την αποφασιστικότητα όλων στην κυβέρνηση που όπως είπε, αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και τη σιγουριά του κόσμου και «για να παραμείνουμε συμμέτοχοι στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».
Με αποφασιστικότητα μπαίνουμε σε μια νέα φάση του προγράμματος, είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας πως αυτές τις αποφάσεις θα τις υλοποιούμε με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση - συναίνεση και στα κόμματα και στον ελληνικό λαό.
Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης είχε υπογραμμίσει νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το μεγάλο διακύβευμα είναι η κοινωνική συνοχή που απαιτεί αυτή τη στιγμή εθνική συνεννόηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να στηρίξει τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, που, όπως σημείωσε, «πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει».
Ο Γ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στις 5:00 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα παρέμβει σε συζήτηση με θέμα: «Riding the storm - lessons from the Leaders» και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο, το οποίο παρατίθεται προς τιμήν των συμμετεχόντων ηγετών, υπουργών και εκπροσώπων Διακυβερνητικών Οργανισμών.
Τη Δευτέρα τέλος, συνεδριάζει υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ιπποκράτους στις δύο μετά το μεσημέρι.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιδιωκόμενης συναίνεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι «οι πολιτικές δυνάμεις αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της κατάστασης» και πως από τις χθεσινές συζητήσεις φαίνεται να υπάρχουν οι συνθήκες ανεξάρτητα από το τι δήλωσε ο κάθε πολιτικός αρχηγός.
Οπως είπε, υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και είναι στην παρούσα φάση περισσότερο έντονη η απαίτηση για εθνική συνεννόηση.
ΝΔ:Συναίνεση και των κοινωνικών φορέων
Η κυβέρνηση πρέπει να υπερβεί την επιδίωξή της να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και να επιχειρήσει την συναίνεση και των κοινωνικών εταίρων, παρατήρησε από την πλευρά του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας το κρατικό ραδιόφωνο.
Δεν μπορεί να προσπερνά ο Πρωθυπουργός τις θέσεις της ΝΔ και να επιμένει στη δική του πρόταση, η οποία δυστυχώς για τον τόπο δεν απέδωσε, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι επιδίωξη της ΝΔ είναι η κατ’ άρθρο ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ώστε να μπορέσει να συναινέσει σε όσα μέτρα συμφωνεί. «Αν ειλικρινώς επιθυμεί την έγκριση ορισμένων μέτρων πολιτικής, θα πρέπει να μας επιτρέπει και να τα ψηφίσουμε. Αν η κυβέρνηση επιτρέψει μια νομοθετική μεθόδευση με την οποία θα αποκλείει την έκφραση θετικής ψήφου σε όσα συμφωνεί η αντιπολίτευση, μάλλον θα αποδείξει ότι δεν επιθυμεί καμία συναίνεση και απλώς θέτει εκβιαστικά διλήμματα», ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.
Τέλος, ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ εμφανίστηκε αρνητικός για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Δεν το έχουμε συζητήσει στη ΝΔ, αλλά δεν είναι ώρα για να διχάζεται η ελληνική κοινωνία. Η πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός οι ηγεσίες των κομμάτων είναι για να οδηγούν τους λαούς, δεν είναι για να οδηγούνται από την κοινωνία ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακατανόητο χαρακτήρισε το γεγονός ότι κάποιοι θέτουν θέμα δημοψηφίσματος για το Μνημόνιο αυτή τη στιγμή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης. «Αν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα πριν ψηφίσει το Μνημόνιο», παρατήρησε, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της συναίνεσης, υπενθύμισε τη φράση του Αντώνη Σαμαρά ότι «λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση» για να σημειώσει στη συνέχεια πως αυτά που φαίνεται να δέχεται η κυβέρνηση από την πρόταση της ΝΔ, είναι τα λίγα. «Κεντρικός άξονας για να προκληθεί το σοκ, που θέλουμε, είναι το θέμα του φορολογικού, στο οποίο η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση. Ο κόσμος τάσσεται υπέρ του μίγματος αλλαγής πολιτικής, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει κάνει βήματα πίσω και ότι η πολιτική του κ. Παπανδρέου την οδηγεί σε αδιέξοδο.
ΚΚΕ: Ο λαός να μην υποκύψει στον εκβιασμό
«Ο λαός δεν πρέπει να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό κυβέρνησης - ΣΕΒ και Ε.Ε. γιατί αυτό θα τους αποθρασύνει περισσότερο», υποστηρίζει το ΚΚΕ. «Είτε καταφύγουν σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές, για να θέσουν τρομοκρατικά διλήμματα, ο λαός πρέπει αντί να τους φοβηθεί να τους φοβίσει απαντώντας: Καμία θυσία για την κρίση και τα κέρδη της πλουτοκρατίας, οργάνωση, αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ για να αποκρούσουμε τα βάρβαρα μέτρα, για αποδέσμευση από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
ΛΑ.Ο.Σ.: Μείγμα ελπίδας στη συνάντηση του Προεδρικού Μεγάρου
«Ο προβληματισμός του Πρωθυπουργού και η ήρεμη σοφία του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούν να αποτελέσουν ένα μείγμα ελπίδας, αν δεν υπεισέλθουν κομματικές φοβίες και κατεστημένες αναστολές», σχολίασε για τη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Γ.Καρατζαφέρης επανέλαβε και σήμερα την πρότασή του για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1979161 .
ΣΥΡΙΖΑ: Ήρθε η ώρα να απαντήσει η κοινωνία
Ενάμισι χρόνο τώρα, οι πυλώνες της δημοκρατίας και του κοινωνικού συμβολαίου ξηλώνονται. Πέρυσι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τώρα η δημόσια περιουσία, το κράτος πρόνοιας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και όλα αυτά χωρίς να ερωτηθεί ο λαός, υπογράμμισε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ήρθε η ώρα να απαντήσει η κοινωνία με μια γενικευμένη ειρηνική εξέγερση, με ένα κοινωνικό μέτωπο που θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής και θα διεκδικήσει κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα δημοκρατία.
ΔΗΣΥ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
«Τα σημερινά αδιέξοδα απαιτούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ωστόσο λύση υπάρχει, είναι δύσκολη και με κόστος, αλλά αν την ακολουθήσουμε, υπάρχει διέξοδος», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου. Όπως επεσήμανε, η λύση δεν είναι στην κατεύθυνση διαδικασιών που ζητούν από τους πολίτες ένα ξερό «ναι» ή ένα ξερό «όχι» σε ασαφή ερωτήματα. «Η λύση που εμείς προτείνουμε αφορά τη μείωση του κράτους και λιγότερους και μικρότερους φόρους, αλλά να τους πληρώνουν όλοι», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.
ΔΗΜΑΡ: Επιτακτική ανάγκη να δοθεί κοινό μήνυμα στους Ευρωπαίους
«Επιτακτική ανάγκη δεν είναι η συναίνεση σε μια πολιτική που έχει αποτύχει, εθνική ανάγκη είναι ένα κοινό μήνυμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος.