Κόσμος
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 12:54

Επισήμως υποψήφια για το ΔΝΤ η Λαγκάρντ

Την υποψηφιότητά της για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Την υποψηφιότητά της για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, εν μέσω διαμαρτυριών των αναδυόμενων οικονομιών για την «απαρχαιωμένη συνήθεια» να είναι Ευρωπαίος ο γενικός διευθυντής του ταμείου.

«Αποφάσισα να παρουσιάσω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ», όπως ανακοίνωσε η Λαγκάρντ την παραμονή της έναρξης της συνόδου της G8 στο Ντοβίλ της Γαλλίας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1979211 και αφού εξασφάλισε την ομόφωνη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως επισημαίνει το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες διπλωματικές πηγές.

«Πήρα την απόφαση αυτή έπειτα από ώριμη σκέψη και σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Νικολά Σαρκοζί) και τον πρωθυπουργό (Φρανσουά Φιγιόν), οι οποίοι με υποστηρίζουν πλήρως σ' αυτό το διάβημα», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να συγκεντρώσει «την ευρύτερη συναίνεση».

«Αν εκλεγώ, θα φέρω στο ταμείο όλη την εμπειρία μου ως δικηγόρου, μάνατζερ, υπουργού και γυναίκας», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία είναι υπουργός από το 2007. Πριν αρχίσει να ασχολείται με την πολιτική, πριν από έξι χρόνια, διηύθυνε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα το Σικάγο.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν θα εγκαταλείψει το υπουργείο της καθ'’ολη τη διάρκεια της εκστρατείας για την υποψήφιότητά της.

Σε ερώτηση για το εάν ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προβλήματα, η υπουργός απάντησε: «Σας απαντώ με βάση τις σημερινές συνθήκες και με βάση όλα τα δεδομένα που διαθέτουμε για το σύνολο των οικονομιών τις οποίες σκέπτεστε: Είμαι αντίθετη».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ανήκει στους «σκληρούς φιλελεύθερους», υποστήριξε ότι είναι «φιλελεύθερη, ήπια όμως, που πιστεύει στη ρύθμιση της αγοράς μέσω του κράτους».

Την πλήρη στήριξή του στη Λαγκάρντ εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να προωθήσει τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», όπως είπε ο Μπαρόζο.

Στη σκιά δικαστικής απόφασης

Παράλληλα, η υπουργός πρόσθεσε ότι έχει τη συνείδησή της ήσυχη ως προς την πιθανή δικαστική έρευνα όσον αφορά το ρόλο της στη διευθέτηση διένεξης ανάμεσα στον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Adidas το 1993.

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή τη διαδικασία επειδή έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Ενήργησα με βάση το συμφέρον του κράτους και σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Γαλλικό δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί στις 10 Ιουνίου εάν θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ για το ρόλο της στην υπόθεση Ταπί.

Διαμαρτύρονται οι αναδυόμενες

«Το ότι είμαι Ευρωπαία δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά ούτε και μειονέκτημα, όπως και το ότι είμαι Γαλλίδα», δήλωσε η Λαγκάρντ κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες μετά τη διαμαρτυρία αναδυόμενων οικονομιών για το ευρωπαϊκό μονοπώλιο στην ηγεσία του ΔΝΤ.

Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία είχαν ήδη υποστηρίξει δημοσίως την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο οι αναδυόμενες οικονομίες των χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) κατήγγειλαν χθες επισήμως την πρόθεση της Ευρώπης να διατηρήσει τη θέση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι αρμόδιοι επικεφαλής του ΔΝΤ για την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και την Ρωσία, κατέκριναν Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμμένουν στη θέση πως ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος.

Οι ονομαζόμενες χώρες BRICs ζήτησαν με την κοινή τους ανακοίνωση «να εγκαταλειφθεί η απαρχαιωμένη άγραφη συνήθεια με βάση την οποία αξιώνεται να προέρχεται απαραιτήτως από την Ευρώπη ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».