Κόσμος
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 13:44

Αλι Αμπντάλα Σάλεχ: «Η Υεμένη δεν θα γίνει Σομαλία»

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε πως ελπίζει ότι η Υεμένη δεν θα γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος», ή ένα καταφύγιο της Αλ Κάιντα και ότι δεν θα συρθεί σε ένα εμφύλιο πόλεμο, προσθέτοντας ότι ο λαός επιθυμεί την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε πως ελπίζει ότι η Υεμένη δεν θα γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος», ή ένα καταφύγιο της Αλ Κάιντα και ότι δεν θα συρθεί σε ένα εμφύλιο πόλεμο, προσθέτοντας ότι ο λαός επιθυμεί την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο πρόεδρος της Υεμένης, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια, δήλωσε ότι ενώ έχει τη βούληση να υπογράψει συμφωνία που θα τερματίσει την προεδρία του, δεν θα προχωρήσει σε άλλες υποχωρήσεις.

«Η Υεμένη, ελπίζω, δεν θα γίνει ένα "αποτυχημένο κράτος" ή μία άλλη Σομαλία. Οι άνθρωποι συνεχίζουν να επιδιώκουν μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας...η βία θα εξουδετερωθεί και η οικονομία θα ανοικοδομηθεί», δηλώνει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται από τη Δευτέρα στη συνοικία Αλ-Χασάμπα στη βόρεια Σαναά ανάμεσα στα μέλη της ισχυρής φυλής Χάσιντ και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αλ-Χασάμπα από τη Δευτέρα, κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για την αποχώρησή του από την εξουσία.

Ο πρόεδρος της Υεμένης απηύθυνε έκκληση τη νύκτα προς τους οπαδούς του αρχηγού της φυλής Χάσιντ Σεΐχη Σάντεκ αλ-Αχμαρ να αποσυρθούν από τα δημόσια κτίρια που είχαν καταλάβει, ανάμεσά τους και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SABA.

O Σεΐχης Σάντεκ αλ-Αχμαρ, πρώην υποστηρικτής του προέδρου της Υεμένης, συντάχθηκε τον Μάρτιο με την αντιπολίτευση. Ο ίδιος ο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ προέρχεται από τη φυλή Χάσιντ.

Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις των καθεστωτικών δυνάμεων εναντίον των μελών της φυλής Χάσιντ μπορεί να προκαλέσουν την έναρξη εμφυλίου πολέμου, καθώς η καταστολή εξανεμίζει τις πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση.

«Αυτό που συνέβη αποτελεί προβοκάτσια για να συρθούμε σε εμφύλιο πόλεμο, αλλά περιορίζεται στους γιους του Αχμαρ. Αυτοί έχουν την ευθύνη για το αίμα αθώων πολιτών...μέχρι αυτήν τη στιγμή επιτίθενται εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών. Αλλά δεν θέλουμε να επεκτείνουμε την αντιπαράθεση», είπε ο πρόεδρος της Υεμένης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας, που τελικά δεν υπέγραψε την περασμένη Κυριακή και αποτελεί προϊόν μεσολαβητικής προσπάθειας των χωρών του Κόλπου , ο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών: «Είμαι έτοιμος να υπογράψω στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου και ενός ξεκάθαρου μηχανισμού. Εάν ο μηχανισμός είναι στέρεος, θα υπογράψουμε τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας και θα την παραδώσουμε», είπε προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία, που έχουν αποτελέσει στόχους επιθέσεων της πτέρυγας της Αλ Κάιντα που χρησιμοποιεί ως βάση την Υεμένη, συμμετείχαν στις συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης, ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της αναρχίας στη χώρα, γεγονός που θα έδινε χώρο στην οργάνωση για να ενισχύσει την δράση της.

«Θα αντιμετωπίσουμε με τη βία κάθε απειλή κατά της σταθερότητας και της ασφάλειας», είπε ο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters