Κόσμος
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011 15:45

Εκ νέου έκκληση Ομπάμα και Κάμερον για αποχώρηση του Καντάφι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυναν εκ νέου έκκληση για αποχώρηση από την εξουσία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, προειδοποιώντας ότι θα εντείνουν τις πιέσεις που του ασκούν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυναν εκ νέου έκκληση για αποχώρηση από την εξουσία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, προειδοποιώντας ότι θα εντείνουν τις πιέσεις που του ασκούν.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών στο Λονδίνο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση Καντάφι, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί πως στο τέλος ο Καντάφι θα αποχωρήσει.

«Συμφωνώ απολύτως ότι, δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ο Καντάφι και το καθεστώς του θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να ασκούμε πιέσεις. Πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει αρκετή δυναμική ώστε, αν παραμείνουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει, τελικά θα αποχωρήσει», δήλωσε ο Ομπάμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Κάμερον. «Είναι αδύνατο να φανταστούμε ένα μέλλον για τη Λιβύη με τον Καντάφι ακόμη στην εξουσία-πρέπει να φύγει».

«Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις πιέσεις (στη λιβυκή κυβέρνηση) και από την πλευρά της Βρετανίας θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές για ενίσχυση της πίεσης», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον σημείωσε επίσης ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Πακιστάν στην προσπάθεια των χωρών τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Οφείλουμε να μην αποχωρήσουμε, αλλά να εργαστούμε ακόμη πιο στενά μαζί τους», δήλωσε.

Λύση στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι στον ΟΗΕ

Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο Ομπάμα είπε ότι η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, καλώντας τους Παλαιστίνιους να συνομιλήσουν με το Ισραήλ για την ίδρυση του κράτους τους παρά να επιζητούν μια αναγνώριση από τον ΟΗΕ.

«Στόχος μου, όπως έθεσα σε ομιλία που παραχώρησα την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα εβραϊκό κράτος του Ισραήλ που θα είναι ασφαλές και θα αναγνωρίζεται από τους γείτονές του και ένα κυρίαρχο κράτος της Παλαιστίνης στο οποίο ο παλαιστινιακός λαός θα μπορεί να καθορίζει ο ίδιος τη μοίρα του και το μέλλον του», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί», υπογράμμισε.

«Είναι λάθος για τους Παλαιστίνιους να παίρνουν το δρόμο του ΟΗΕ παρά να ακολουθούν το μονοπάτι (που λέει) κάθομαι κάτω και μιλάω με τους Ισραηλινούς», προσέθεσε.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι θα συζητήσει με την Ομάδα των Οκτώ (G8) τρόπους υποστήριξης των κινήσεων που αποσκοπούν στον εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή.

«Αύριο θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας στη G8 για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν όποιοι από εμάς στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα (το επιθυμούν) να υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο τα έθνη που κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την οικοδόμηση ενός πλαισίου για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία των λαών τους», δήλωσε.