Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.30 έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Κάρολου Παπούλια και με θέμα «Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας».
Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.30, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Κάρολου Παπούλια και με θέμα «Συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα θέματα της οικονομίας».
Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις συζητήσεις ενόψει των αποφάσεων στην Ε.Ε. και για την πορεία της χώρας. Σε αυτήν θα συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντηση ακολουθεί τη σειρά επαφών που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου με τους παραπάνω, αλλά και τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς σε αναζήτηση συναίνεσης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αντ. Σαμαράς: Οχι σε εκβιασμούς
«Όχι εκβιασμούς στη Νέα Δημοκρατία» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια σημείωσε: «Μέσα, βέβαια, σε δύο 24ωρα είχαμε απανωτές εκδηλώσεις πανικού: Τη μία προτάσεις για δημοψήφισμα. Την άλλη αναγγελίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετά τον Ιούλιο. Την άλλη φήμες για έξοδο από το ευρώ, που διαψεύδονται στην συνέχεια. Κι όλα αυτά με διχαστικές λογικές. Που ανάβουν σπίρτο στον αχυρώνα… Τι νομίζουν κάποιοι; Ότι θα μας δέσουν στο άρμα του δικού τους αδιεξόδου;» προσθέτοντας ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς.
Σε ό,τι αφορά τη συναίνεση, επανέλαβε πως η ΝΔ συναινεί στο στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όμως δεν μπορεί να στηρίξει τον τρόπο. «Συναινούμε στο σωστό. Δεν στηρίζουμε όμως το αποδεδειγμένα λάθος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα» επανέλαβε.
Τόνισε για άλλη μια φορά πως ζητά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και υπογράμμισε πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της, καταφερόμενοες εναντίον όσων «τέτοιες στιγμές επιχειρούν αποσταθεροποιήσεις»: «Κάνουν λάθος όσοι, τέτοιες στιγμές, προσπαθούν να επιβάλουν στον τόπο, πράγματα που δεν τα αντέχει. Και που δεν οδηγούν πουθενά…Κάνουν λάθος κι όσοι ενδίδουν σε τέτοιες πιέσεις. Κάνουν λάθος κι όσοι καλλιεργούν το φόβο ή επιβάλλουν εκβιαστικά διλήμματα για να ενδώσει η χώρα σε τέτοιες πιέσεις».
ΚΚΕ: Ξεκάθαρες θέσεις ενάντια στους εκβιασμούς
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα προσέλθει στη σύσκεψη, «με ξεκάθαρες τις θέσεις του ενάντια στους εκβιασμούς για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμοί του συστήματος».
«Μας χωρίζει χάος από τη γραμμή που έχει χαράξει κυβέρνηση - πλουτοκρατία και λίγο πολύ στηρίζουν τα άλλα κόμματα. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, για να συναινέσει στην καταστροφή και την πτώχευσή του. Για το ΚΚΕ κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας» προσθέτει. Παράλληλα, καλεί το λαό «να μη δώσει καμία συναίνεση στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Να απαντήσει στα τρομοκρατικά διλήμματα με λαϊκή οργάνωση, αντεπίθεση και συμπόρευση με το ΚΚΕ».
Λίγο αργότερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε πως στόχος της αυριανής σύσκεψης είναι να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει το λαό να κάνει νέες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
ΛΑΟΣ: Ή δουλεύουμε για την Ελλάδα ή πάμε σε εκλογές
Με «αίσθηση ευθύνης» και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον δήλωσε ότι θα προσέλθει στην αυριανή συνάντηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
«Ή δουλεύουμε για την Ελλάδα, ή πάμε σε εκλογές και απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό. Δεν μπορώ να δω 3η λύση», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι η σύνεση, η σοβαρότητα, η εμμονή μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.
«Θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε την εύκολη λύση -του υπερθετικού βαθμού και των συχνών λαρυγγισμών-για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Αυτά όμως πιστεύουμε ότι θα έβλαπταν καίρια το έθνος», σημείωσε.
«Σε 20 ώρες θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να δώσει την μάχη της επιβίωσης, ή η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε «στιγμή μιας μεγάλης δοκιμασίας» την αυριανή συνάντηση.
Εν των μεταξύ το απόγευμα προκλήθηκε ένταση μεταξύ του Συνασπισμού, της κυβέρνησης και της προεδρίας της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία για την πρωτοβουλία του κ. Παπούλια, συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε με συνεργάτη του πρωθυπουργού προκειμένου να το επιβεβαιώσει.
Από το Μέγαρο Μαξίμου παρέπεμψαν στην προεδρία της Δημοκρατίας και λίγο μετά υπήρξε επικοινωνία της προεδρίας με το γραφείο του κ. Τσίπρα και έγινε η πρόσκληση για την αυριανή συνάντηση.
Από τον Συνασπισμό ζητήθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και η απάντηση της προεδρίας ήταν ότι θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία.
Έπειτα από διαβούλευση του κ. Τσίπρα με τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικοινώνησε με τον κ. Παπούλια και στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη «η Προεδρία της Δημοκρατίας να προστατευθεί και να μη γίνει μέρος σχεδιασμών και κομματικών σκοπιμοτήτων», ενώ σημείωσε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι το θέμα αυτό.
Πηγές του Συνασπισμού κατηγορούσαν την κυβέρνηση για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» σχετικά με τον όλο χειρισμό του θέματος. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις και την περαιτέρω στάση του κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Θα προσέλθουμε, αλλά δεν συναινούμε στο σχέδιο λεηλασίας
Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «διατηρώντας, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις και ανησυχίες για το στόχο, τη μεθόδευση, καθώς και τις επιπτώσεις της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας». «Η στάση μας είναι δεδομένη. Δεν συναινούμε στο σχέδιο λεηλασίας του ελληνικού λαού, απορρίπτουμε τα εκβιαστικά διλήμματα σε βάρος του και διεκδικούμε το δικαίωμα του να αποφασίσει για το μέλλον του» πρόσθεσε.
Νωρίτερα στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για σύσταση Επιτροπής εξέτασης του δημοσίου χρέους, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πλέον επικίνδυνη για τη χώρα και όσο γρηγορότερα δώσει το λόγο στο λαό τόσο το καλύτερο θα 'ναι για τη χώρα. Πάντως, η πρόταση απορρίφθηκε http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1980469 .
Αίσθηση από τις δηλώσεις του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ
Αίσθηση εν τω μεταξύ προκάλεσαν οι δηλώσεις τους Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ στους Financial Times Deutschland, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να εγγυηθεί και η ΝΔ τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, διαφορετικά, όπως διεμήνυσε, «δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1980081 .
ΝΔ: Παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας
Απαντώντας στον Ολλανδό αξιωματούχο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης παρατήρησε ότι το θέμα είναι πλέον τι απαντά η κυβέρνηση σε τέτοιες δηλώσεις, που όπως σημείωσε, αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, καλώντας έτσι την κυβέρνηση να πάρει θέση.