Στα 2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά φόρων της Τράπεζας Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 73% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Στα 2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά φόρων της Τράπεζας Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο του 2011, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 73% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 28% στα 181 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες προβλέψεις κατά 28% σε ετήσια βάση, οι οποίες ανήλθαν σε 171 εκατ. ευρώ λόγω των συνθηκών του οικονομικού περιβάλλοντος, κυρίως στην Ελλάδα.
Επίσης, η τράπεζα σημειώνει πως οι φόροι εισοδήματος είναι αυξημένοι στην Ελλάδα εξαιτίας του επανυπολογισμού των αναβαλλόμενων φόρων με βάση τους νέους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές (20%) που θεσπίστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, αξιοσημείωτη ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 η βελτίωση των εσόδων από επαναλαμβανόμενες πηγές, με κυριότερη αυτή των καθαρών έντοκων εσόδων που παρουσίασαν ετήσια αύξηση 5% στα 309 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα λειτουργίας 198 εκατ. ευρώ μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο του στόχου για μείωση του λειτουργικού κόστους του 2011 κατά 5%.
«Η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενίσχυσε τον ισολογισμό και βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου μας. Στις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής αγοράς ο δρόμος που ακολουθούμε είναι η συγκράτηση των δαπανών και η προσπάθεια βελτίωσης των εσόδων, παράλληλα με τη συνετή διαχείριση των κινδύνων και της ρευστότητας», σχολίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
Σημείωσε εξάλλου πως το γεγονός ότι τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη αυξήθηκαν κατά 28% «επιβεβαιώνει την ορθότητα των προτεραιοτήτων και τη δυνατότητα παραγωγής θετικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας». «Η προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχισθεί και στο μέλλον, εστιάζοντας συγχρόνως στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των παραγωγικών κλάδων της.»
Οι καταθέσεις του Ομίλου στο τέλος Μαρτίου 2011 διαμορφώθηκαν σε 28,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 5% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 129% από 125% ένα χρόνο πριν. Ο δείκτης επιδεινώθηκε στην Ελλάδα λόγω της υποχώρησης των καταθέσεων, ενώ σημείωσε αισθητή βελτίωση στο εξωτερικό κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 142% εξαιτίας της στοχευμένης προσπάθειας για ενίσχυση των καταθέσεων.
Στην Ελλάδα οι καταθέσεις σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 6% έναντι υποχώρησης 8% για το σύνολο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Αντίθετα, οι καταθέσεις των διεθνών δραστηριοτήτων εμφάνισαν ετήσια άνοδο της τάξης του 12% εξαιρουμένης της Αιγύπτου (μαζί με την Αίγυπτο 4%, στην οποία οι καταθέσεις υποχώρησαν λόγω της πολιτικής κατάστασης).
Ο δείκτης των δανείων του Ομίλου σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων (ΔΠΧΑ 7) διαμορφώθηκε στο 8,6% την 31.03.11 από 7,6% την 31.12.10. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης διαμορφώνεται σε 8,4% εάν δε ληφθεί υπόψη η μείωση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2011.