Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε εκ νέου ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της. Δεν προβλέπει αναδιάρθρωση το πρόγραμμα στήριξης, λέει το ΔΝΤ.
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της.
«Έχω ήδη πει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει όλο το ποσό του χρέους χωρίς κάποιου είδους αναδιάταξη (reprofiling), αν εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής», τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Market News International.
Προειδοποίησε δε, ότι σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, η κρίση πιθανόν να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες ενώ θα δεχθεί πλήγμα και η αξιοπιστία του ευρώ.
Ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε κατηγορηματικός όσον αφορά στα σενάρια εξόδου από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας «γελοία» τα όσα διακινούνται.
Αναφορικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων παρατήρησε ότι ένα φιλόδοξο, εμπροσθοβαρές και μεγάλης κλίμακας σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα, στην προσπάθειά της να βγει από την τωρινή κρίση.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ένα τέτοιο πρόγραμμα εάν εφαρμοστεί αποτελεσματικά, μπορεί να μειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, πείθοντας τις αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Η υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. μπορεί να μειώσει το χρέος κατά 22% του ΑΕΠ και ακόμη περισσότερο, καθώς θα στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και θα φέρει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Με την υλοποίηση του προγράμματος των 50 δισ. θα περάσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η ΕΚΤ θα έχει ευελιξία κινήσεων όσον αφορά στα επιτόκια.
«[Η ΕΚΤ] θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν δευτερογενείς πιέσεις και αντίκτυπος στους μισθούς από την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού», σημείωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα «θα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος. «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι διατηρούμε μια ευέλικτη προσέγγιση.»
Οσον αφορά στον τραπεζικό χώρο, παρατήρησε ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ισχυρότερους, όπως είπε, από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δημοσιονομική κρίση.
Προέτρεψε επίσης τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συγχωνεύσεις και οι στρατηγικές συμμαχίες θα έρθουν σύντομα.
Λίπσκι: Δεν προβλέπει αναδιάρθρωση το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν προβλέπει κανενός είδους αναδιάρθρωση χρέους, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκτελών καθήκοντα επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι.
«Έχουμε δρομολογήσει με τις ελληνικές αρχές ένα πρόγραμμα, το οποίο στηρίζουμε εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, και αυτό το πρόγραμμα δεν προβλέπει κάποιου είδους αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Λίπσκι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Κατά της αναδιάρθρωσης το DIHK
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη τάχθηκε και το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας DIHK, συντασσόμενο με τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης.
«Ούτε η αναδιάρθρωση, ούτε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελούν επιλογή. Θα συνεπάγονταν αστάθμητους κινδύνους και πολιτικά», δήλωσε ο πρόεδρος του DIHK Χάνς Χάινριχ Ντρίφτμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ανόβερου «Hannoversche Allgeimene Zeitung».
«Για το λόγο αυτό θα πρέπει να χειριστούμε το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουμε ώστε η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να πατά σε σταθερό έδαφος», σημείωσε.
Ο κ. Ντρίφτμαν προτείνει να θεσπιστεί ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα παρακολουθεί τα βήματα προόδου της Ελλάδας. Ενδεδειγμένο θεωρεί ένα ανεξάρτητο ίδρυμα με συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων.
«Η βοήθεια θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε στη συνέντευξή του.