Κόσμος
Τρίτη, 31 Μαΐου 2011 16:50

Επιβεβαιώθηκε η σύλληψη του υπόπτου για τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια

Το τμήμα εγκληματολογικών ερευνών του υπουργείου Εσωτερικών της Τσετσενίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Ρουστάμ Μαχμούντοφ ως υπόπτου για τη δολοφονία της αντιπολιτευόμενης Ρωσίδας δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια.

Το τμήμα εγκληματολογικών ερευνών του υπουργείου Εσωτερικών της Τσετσενίας επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Ρουστάμ Μαχμούντοφ ως υπόπτου για τη δολοφονία της αντιπολιτευόμενης Ρωσίδας δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια.

«Οντως διαθέτουμε την επιβεβαίωση της σύλληψης του Μαχμούντοφ, όμως δεν μπορούμε να πούμε τίποτε περισσότερο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών του υπουργείου.

«Η σύλληψη έγινε από τις δυνάμεις του τσετσενικού υπουργείου Εσωτερικών», πρόσθεσε.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Σαϊντάχμετ Αρσαμερζάγεφ, ο δικηγόρος του Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ, αδελφού και ύποπτου ως συνεργού του Ρουστάμ, σύμφωνα με την οποία: «Ο Ρουστάμ Ρουσλάνοβιτς, ο μεγαλύτερος από τους αδελφούς Μαχμούντοφ, συνελήφθη την περασμένη νύκτα (της Δευτέρας προς Τρίτη) στο Ατσκόι-Μαρτάν (στο δυτικό Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας), στην κατοικία των γονιών του».

Ο Ρουστάμ Μαχμούντοφ καταζητούνταν εδώ και χρόνια για το φόνο της αντιπολιτευόμενης δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια το 2006 μπροστά από την πολυκατοικία της.

Οι αδελφοί του, ο Ιμπραγκίμ και ο Τζαμπράιλ, εξακολουθούν να θεωρούνται συνεργοί του από τους ανακριτές, αν και απαλλάχθηκαν το 2009 ελλείψει αποδείξεων.

Σύμφωνα πάντως με τον Αρσαμερζάγεφ η σύλληψη του φερόμενου δράστη θα επιτρέψει να αθωωθούν οριστικά και οι τρεις αδερφοί Μαχμούντοφ.

«Είναι θετικό και θα βοηθήσει να προχωρήσει η υπόθεση, διότι οι ερευνητές δηλώνουν ότι το πρόσωπο (του δολοφόνου) που φαίνεται στα βίντεο είναι του Ρουστάμ. Τώρα θα δουν ότι δεν είναι αυτός», επεσήμανε.

Εξάλλου ο δικηγόρος εκτίμησε ότι οι ρωσικές αρχές χρειάστηκαν χρόνια για να συλλάβουν τον Ρουστάμ διότι γνωρίζουν ότι είναι αθώος. «Πάντα έλεγα ότι οι ερευνητές δεν ήθελαν να συλλάβουν τον Ρουστάμ, διότι η σύλληψή του θα επιβεβαίωνε ότι δεν είναι ο δράστης».

«Και τώρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήταν δύσκολο να συλληφθεί ο Ρουστάμ. Κρυβόταν, ναι, όμως τον συνέλαβαν σπίτι του» στην Τσετσενία, δήλωσε ο Αρσαμερζάγεφ.

Η Αννα Πολιτκόφσκαγια ήταν μία από τις ελάχιστες δημοσιογράφους στη Ρωσία που κατήγγελλαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και επέκριναν ανοικτά τις καταχρήσεις του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ