Το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της από τις πληροφορίες ότι τα ισπανικά αγγούρια ευθύνονται για τη μυστηριώδη μόλυνση από το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli, εξετάζει πλέον η Ισπανία.
Το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της από τις πληροφορίες ότι τα ισπανικά αγγούρια ευθύνονται για τη μυστηριώδη μόλυνση από το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh), που έχει προκαλέσει το θάνατο πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη, εξετάζει πλέον η Ισπανία σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της χώρας Τρινιδάδ Χιμένεθ.
Όπως διευκρίνισε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου από το Μεξικό, η Μαδρίτη θα εκτιμήσει πρώτα αυτές τις βλάβες και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν έχει τη δυνατότητα «να ζητήσει αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντισταθμίσει τις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας».
Προς το παρόν, επεσήμανε, «αυτό που είναι πιο σημαντικό για λόγους διατροφικής ασφάλειας είναι να βρεθεί η προέλευση της μόλυνσης». «Πάντα λέγαμε ότι πρέπει να περιμένουμε τις ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις για να δούμε αν η μόλυνση προήλθε στη διάρκεια της παραγωγής ή της μεταφοράς αυτών των λαχανικών», υπογράμμισε.
Το θέμα του E.coli απασχόλησε το χθεσινό άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, όπου η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών νωπών λαχανικών, καθώς όπως δήλωσε, ο κλάδος -και όχι μόνο τα ισπανικά προϊόντα-, υφίστανται καθημερινά τεράστιες ζημιές από το νέο διατροφικό σκάνδαλο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, οι εξαγωγές φρουτολαχανικών από την Ισπανία προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία, έχουν κυριολεκτικά παραλύσει, καθώς έχουν «παγώσει» όλα τα συμβόλαια εξαγωγών για λαχανικά, αλλά ακόμα και για ορισμένα καλοκαιρινά φρούτα. Παράλληλα, η Ισπανία ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία των αναλύσεων των γερμανικών αρχών, εξακολουθώντας να αμφισβητεί πως η πηγή του προβλήματος ήταν τα ισπανικά αγγούρια, ενώ ταυτόχρονα διεξάγει ενδελεχείς ελέγχους στις περιοχές καλλιέργειάς τους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προέλευση της μόλυνσης από το βακτήριο E.coli δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν από την επιδημία αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (ΟΑΣ) στη Γερμανία έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι και ένας στη Σουηδία. Σύμφωνα πάντως με τις γερμανικές αρχές οι νεκροί είναι 15 και 373 οι περιπτώσεις μόλυνσης. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις, που έγιναν στο Αμβούργο, σε δύο δείγματα από τα ύποπτα ισπανικά βιολογικά αγγουράκια, έδειξαν ότι αυτά φέρουν άλλο στέλεχος του εντεροαιμορραγικού βακτηριδίου E.coli και όχι το εντεροαιμορραγικό Escherichia coli (EHEC) ορότυπος 0104, που είναι επίσης γνωστό ως HUSEC041, το οποίο έχει προκαλέσει τους 16 θανάτους (15 στη Γερμανία και έναν στη Σουηδία).
Στην Ελλάδα καθησυχαστικά εμφανίζονται τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας, καθώς από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, δεν προκύπτει ότι εισήχθη, διακινήθηκε και διατέθηκε στην εγχώρια κατανάλωση καμία παρτίδα αγγουριών προέλευσης Ισπανίας ή άλλης κοινοτικής χώρας.
Πάντως, για προληπτικούς λόγους και παρότι δεν έχει καταγραφεί έως σήμερα στην Ελλάδα κανένα κρούσμα, η ηγεσία του υπουργείου έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε κάθε φορτίο αγγουριών, συμβατικών και βιολογικών, που ενδεχόμενα θα διακινηθεί μέσω άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τρίτης εκτός Κοινότητας χώρας. Παράλληλα, δόθηκε εντολή για διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στα εγχωρίως παραγόμενα αγγούρια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και το υπουργείο Υγείας, το οποίο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στελεχών του ΕΦΕΤ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ, σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Χρήστος Αηδόνης υποστήριξε πως έχει διαβεβαιώσεις, μέσω εισαγωγικών εταιρειών, πως καμία παρτίδα ισπανικών αγγουριών δεν διακινήθηκε στη χώρα μας. Πάντως, ο υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «ενοχοποίησης» και άλλων κηπευτικών για την επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Ευρώπη.
Εξάλλου, με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Κρήτης, όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικών αγγουριών, διαβεβαιώνει πως όλα τα κηπευτικά που καλλιεργούνται στο νησί είναι ασφαλή και υγιεινά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που διενεργούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης.