Νέες δράσεις προγραμματίζει το Κίνημα των Αγανακτισμένων μετά τις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής και της Τρίτης.
Νέες δράσεις, με συγκεντρώσεις και ομιλίες στο Πεδίον του Αρεως, την Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, την Πλατεία Κλαυθμώνος, τα Προπύλαια και τη Σοφοκλέους, προγραμματίζει το Κίνημα των Αγανακτισμένων μετά τις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής και της Τρίτης.
Μέρα με τη μέρα το Κίνημα οργανώνεται και ήδη έχουν δημιουργηθεί 18 επιτροπές οργάνωσης που ασχολούνται με πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως η τεχνική υποστήριξη της γραμματείας, νομικά θέματα, καθαρισμός και περιβάλλον, σίτιση, εξορμήσεις και διανομή φυλλαδίων, μετάφραση κτλ.
Στην περιοχή του Συντάγματος, έχουν στηθεί πάνω από 25 σκηνές, με ανθρώπους που διανυκτερεύουν καθημερινά σ’ έναν χώρο που πλέον έχει μετατραπεί σε βήμα ανοικτών συνελεύσεων, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει το λόγο για τρία λεπτά για να εκφράσει τις απόψεις του. Η κάθε ιδέα τίθεται σε ανοικτή, δημοκρατική ψηφοφορία και μέσω από τη διαδικασία αυτή προκύπτει και η ατζέντα της επόμενης ημέρας. Οι υποεπιτροπές συνεδριάζουν ξεχωριστά και σε διαφορετικές ώρες, κυρίως το απόγευμα στις 6μμ και στις 7μμ. Η παρουσία των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα είναι 24ωρη με τέσσερις εξάωρες βάρδιες. «Ζητάμε να ενωθούμε όλοι γύρω από τα δίκαια αιτήματα του κόσμου, την άρνηση του χρέους, την άρνηση της βουλευτικής ασυλίας και την αλλαγή του Συντάγματος με μία συντακτική εθνοσυνέλευση», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων.
Μετά τις χθεσινές εικόνες σε Σύνταγμα και Προπύλαια, γενική εκτίμηση είναι πως η συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τρίτης (σ.σ. η έβδομη κατά σειρά με πάνω από 50.000 κόσμο) αποτελεί απάντηση σε όσους έλεγαν ότι το Κίνημα των Αγανακτισμένων είναι απλά μία έκφραση εκτόνωσης και αργά ή γρήγορα θα σβήσει.
Αργά το βράδυ οι διαδηλωτές απέκλεισαν την κεντρική πύλη της Βουλής επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, εμποδίζοντας την έξοδο βουλευτών και εργαζομένων από το κτίριο. Μερικοί βουλευτές εξήλθαν μέσω του Εθνικού Κήπου και τελικά η πύλη άνοιξε παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, με τους διαδηλωτές πάντως να παραμένουν στο σημείο, αποδοκιμάζοντας βουλευτές και εργαζόμενους που εξέρχονταν με τα αυτοκίνητά τους.
Γ. Παπανδρέου: Οσοι διαδηλώνουν απευθύνονται σε αδύναμα συστήματα
Αναφορά στο κίνημα των «αγανακτισμένων πολιτών» έκανε σήμερα ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση της ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή.
«Οσοι διαδηλώνουν στις πλατείες απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία είναι αδύναμα και αιχμάλωτα μιας παγκόσμιας εξουσίας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας δημοκρατικής και ενημερωμένης παγκόσμιας διακυβέρνησης, καθώς και ριζικής αναμόρφωσης της δημοκρατίας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Εξόχως ταπεινωμένος ο Θ. Παγκάλος
Εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος ως Έλληνας πολίτης δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος με αφορμή τον αποκλεισμό της κύριας εισόδου της Βουλής, που οδήγησε πολλούς βουλευτές να αποχωρήσουν από τον Εθνικό Κήπο.
«Κάποιοι», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη για αυτά που γίνονται», επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη αυτή στους διοργανωτές.
Οπως είπε, «η εντύπωση ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι κάτι ανωτάτου επιπέδου». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η χθεσινή «παραφυάδα» πρέπει να αποδοκιμαστεί. «Αλλιώς», τόνισε, «θα μπαίνουμε στη Βουλή ελεγχόμενοι από αυτούς που θα είναι στην πόρτα και θα επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον βουλευτή τους αρέσει».
Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε όσους προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν προηγούμενες δηλώσεις του για να δημιουργήσουν προβλήματα με πρόσωπα και σημείωσε ότι ένα αυθόρμητο και συμπαθές κίνημα όπως αυτό ή θα αποκτήσει έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυντεθεί.
Φ. Πετσάλνικος: Υπονόμευση του κοινοβουλευτισμού
Τα χθεσινά γεγονότα έξω από τη Βουλή καταδίκασε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Με δήλωσή του, ο κ. Πετσάλνικος υπογραμμίζει τους κινδύνους που, όπως αναφέρει, ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια τη Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «η συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον Κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον ελληνικό λαό».
«Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευμένο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για το λαό», καταλήγει.
Ο αποκλεισμός της Βουλής σχολιάστηκε και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, για την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Διά του εκπροσώπου της Κώστα Μαρκόπουλου, η Νέα Δημοκρατία απέδωσε στην κυβέρνηση «την ευθύνη του κοινωνικού αδιεξόδου και της απελπισίας». Από την πλευρά του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Τζαβάρας, αναφέρθηκε στα συνθήματα που αποκαλούσαν συλλήβδην «κλέφτες» τους πολιτικούς.
«Είναι ανεπίτρεπτο απ' όλους μας να ανεχόμαστε αυτήν την ιαχή και μάλιστα να έχει παγιωθεί ως μόνιμη επωδός του λαού: Χθες ένοιωθα σαν τον "άνθρωπο που τον εμποδίζουν να βαδίσει" - μέρος μιας φυλακής που του επιβάλλουν άλλοι, για να σταματήσουν κάθε λειτουργία μέσα σ' αυτή την αίθουσα», παρατήρησε.
«Οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε στο βόρβορο του λαϊκισμού, που δυστυχώς πιάνει στηρίγματα σ' αυτόν το λαό και είναι αποτέλεσμα παροχής κάποιων κυβερνητικών στελεχών προς αυτό τον λαϊκισμό», πρόσθεσε.
Ψυχραιμία συνέστησε υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, σημειώνοντας ότι «όλοι μας έχουμε την ωριμότητα να διαχειριστούμε αυτές τις εκδηλώσεις». Ο σχολιασμός του κ. Τζαβάρα, πρόσθεσε, «αποτελεί μία συνέχεια στην αλυσίδα των επικίνδυνων τοποθετήσεων- και τα κόμματα οφείλουν να οριοθετούν τις εκδηλώσεις των πολιτών».
«Δεν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας διαπιστώνοντας πως τα προβλήματα οξύνονται και για ορισμένους παραοξύνονται, αλλά όχι για όλους» επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.
«Να επιστραφούν τα λεφτά στο λαό, να δημευθούν εξουσίες εν ανάγκη», ακόμα και αν δεν οφείλεται στη διαφθορά ολόκληρο το δημόσιο χρέος, πρότεινε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, δήλωσε πως το κόμμα του αντιμετωπίζει με ευμένεια «διαμαρτυρίες που γίνονται σε ειρηνικό πλαίσιο, που προβάλλουν το εθνικό μας σύμβολο».
«Δεν είναι δυνατόν τούτες τις ώρες η Βουλή να ζει στο δικό της κόσμο και να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της - δεν είναι δυνατόν κάποιοι σ' αυτήν την αίθουσα, να συμπεριφέρονται όπως στον Τιτανικό λίγο πριν πέσει στο παγόβουνο» σχολίασε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Μιλώντας σε συγκέντρρωση στο Περιστέρι, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σημείωσε πως οι πολίτες με τις συλλογικές τους διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αξιώνουν λύσεις και διεκδικούν την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι του κομματικού.
Τόνισε πάντως πως οι διαδηλωτές πρέπει να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τις κινητοποιήσεις τους από ακραία στοιχεία, «αλλά και από όσους θα επιχειρήσουν να τις καπελώσουν».