"If you want blood, you got it" -σε ελεύθερη μετάφραση «αν θέλεις αίμα, δικό σου»- τραγουδούσε κάποτε ο Μπον Σκοτ των Αυστραλών hard rockers AC/DC και απ' ό,τι φαίνεται, το μήνυμα βρήκε απήχηση... στους καρχαρίες.
"If you want blood, you got it" -σε ελεύθερη μετάφραση «αν θέλεις αίμα, δικό σου»- τραγουδούσε κάποτε ο Μπον Σκοτ των Αυστραλών hard rockers AC/DC και απ' ό,τι φαίνεται, το μήνυμα βρήκε απήχηση... στους καρχαρίες.
Ενώ οι περισσότεροι προτιμούν τα συμβατικά δολώματα για να προσελκύσουν τα τεράστια ψάρια, ένας Αυστραλός τουριστικός πράκτορας, ο Ματ Ουόλερ, υποστηρίζει ότι οι σκληροί ήχοι των AC/DC είναι αποτελεσματικότεροι από οτιδήποτε είχε δοκιμάσει έως σήμερα. Παρότι ο ισχυρισμός του ίσως ακούγεται κάπως υπερβολικός, οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και αρκετά χρόνια ότι κάποια είδη μουσικής απωθούν τους καρχαρίες. Θα μπορούσαν λοιπόν άλλα είδη να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα;
Ο Ουόλερ, ο οποίος μεταφέρει τουρίστες σε σημεία όπου καταδύονται σε κλουβί για να δουν από απόσταση αναπνοής τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες, ζήτησε αρχικά τη γνώμη των ειδικών και διαπίστωσε ότι τα ζώα έλκονται από ήχους συγκεκριμένων συχνοτήτων. «Γνωρίζουμε εμπειρικά ότι η μουσική των AC/DC έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και πραγματοποιούμε περισσότερες έρευνες για να δούμε τι λειτουργεί καλύτερα με διαφορετικά είδη καρχαριών», λέει ο ίδιος.
Παρότι δεν διευκρινίζει εάν ο ίδιος είναι οπαδός των AC/DC, ο Ουόλερ επιμένει ότι οι καρχαρίες όχι μόνο προσελκύονται από τη μουσική τους, αλλά δείχνουν και να την απολαμβάνουν. «Πολύ συχνά βλέπουμε τους καρχαρίες στην επιφάνεια, όμως τις περισσότερες φορές, οι φιλοξενούμενοί μας θέλουν να μπουν στο κλουβί για να τους δουν από κοντά», εξηγεί. «Έχουμε δει τους καρχαρίες να τρίβουν το πρόσωπό τους στο κλουβί, απ' όπου προέρχεται ο ήχος, λες και θέλουν να τον αισθανθούν».
Τα τραγούδια που λειτούργησαν ως... σειρήνες για τους καρχαρίες ήταν, κατά τον Ουόλερ πάντα, το "If You Want Blood" και το "You Shook Me All Night Long", χάρη στις χαμηλές τους συχνότητες. Να σημειωθεί ότι σε πολλά νησιά του Ειρηνικού, οι ντόπιοι «καλούν» τους καρχαρίες κρούοντας κελύφη καρύδας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.