Πολιτική
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 14:16

Με διαδικασίες εξπρές η εκδίκαση εγκλημάτων διαφθοράς υπουργών

Νομοσχέδιο για την εκδίκαση, με διαδικασίες εξπρές, εγκλημάτων υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών δημοσίων οργανισμών κλπ θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης.

Νομοσχέδιο για την εκδίκαση, με διαδικασίες εξπρές, εγκλημάτων υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών δημοσίων οργανισμών κλπ θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα ισχύει για τα αδικήματα των υπουργών και υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με άλλα λόγια, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται τα αδικήματα των υπουργών, τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, όπως είναι το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος κλπ.

Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα περατώνεται μέσα σε τέσσερις μήνες. Δεν θα εκδίδεται βούλευμα, αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο εντός δύο μηνών.

Κατά την ανάκριση οι ανακριτές και οι εισαγγελείς θα έχουν πρόσβαση σε κάθε στοιχείο ή πληροφορία και δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς για φορολογικό, τραπεζικό ή οποιοδήποτε άλλο απόρρητο.

Όπως τόνισε ο κ. Καστανίδης, «είναι γνωστό σε όλους ότι η πατρίδα μας έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλα σκάνδαλα, στα οποία φέρονται ως πρωταγωνιστές πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι».

Πρόσθεσε επίσης ότι παρά το ότι έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποκάλυψή τους, εντούτοις, σχεδόν κανένα, δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως, ούτε οι σχετικές υποθέσεις έχουν εκδικασθεί, ή τουλάχιστον οδηγηθεί στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου.

Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι με το νομοσχέδιο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο επόμενο διάστημα, θα επέλθει η αναγκαία ταχύτητα στις σοβαρές αυτές υποθέσεις, ταχύτητα που, όπως επισήμανε, «αναμένει ο κόσμος, ο οποίος απαιτεί την πολύ γρήγορη διαλεύκανση τέτοιων πράξεων διαφθοράς, που τελούνται από τους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει θεσμικός διάλογος μεταξύ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική, με σκοπό την ανάληψη από κοινού της ευθύνης να αντιμετωπιστούν ζωτικής σημασίας οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καστανίδης θα ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ