Δηλώσεις περί απόσυρσης βουλευτών, προπηλακισμοί πολιτικών, αποκλεισμός της Βουλής και ρητορείες για επαναστατική κυβέρνηση είναι επικίνδυνες λογικές, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η Δημοκρατία έχει κανόνες». Λαϊκισμοί, δηλώσεις περί απόσυρσης βουλευτών, προπηλακισμοί πολιτικών, αποκλεισμός της Βουλής και ρητορείες για επαναστατική κυβέρνηση είναι επικίνδυνες λογικές.
Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Επανέλαβε πως «αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο minimum, να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ακριβά, γιατί θα έχουμε οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία και τους Ελληνες στην εξαθλίωση». Προειδοποιώντας πως ο χρόνος τελειώνει, υπογράμμισε πως σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να απφοασίσει ο λαός με εκλογές.
Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις στις πλατείες, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο κόσμος κινητοποιείται και που αυτές οι κινητοποιήσεις μέχρι προχθές, όπως ανέφερε, ήταν ειρηνικές.
«Κρίσιμο είναι αυτή η κινητοποίηση του κόσμου να μην εξαντληθεί σε ουτοπικές διεκδικήσεις, σε ευχάριστες και κούφιες θεωρήσεις», επεσήμανε και δήλωσε ότι η "Δημοκρατική Συμμαχία" συνυπογράφει το κείμενο των 32 πνευματικών ανθρώπων που είδε το φως της δημοσιότητας.
Σημείωσε πάντως πως δεν πιστεύει πως όλες οι κινητοποιήσεις κατά πολιτικών είναι αυθόρμητες και κατέθεσε το ενδιαφέρον της να δημοσιοποιηθεί η χρηματοδότηση της εκδήλωσης με ομιλητή το Μίκη Θεοδωράκη στα Προπύλαια. Ωστόσο συμπλήρωσε πως το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που κινητοποιούνται είναι αυθόρμητα οργισμένοι Έλληνες, επισημαίνοντας πως «σ’ αυτούς το πολιτικό σύστημα οφείλει να απαντήσει» και πως δεν δικαιολογούνται οι πολιτικές ηγεσίες να κρύβονται ή να παρασύρουν τον κόσμο.
Σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως όταν έρθει η Δημοκρατική Συμμαχία θα αποφασίσει αν θα το ψηφίσει, δήλωσε φανατική υπερασπίστρια της ψήφου κατά συνείδηση και κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε κατά τη διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης το 2010.
Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε τη θέση κατά της αύξησης της φορολογίας, ενώ αναφερόμενη στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων, έθεσε κόκκινες γραμμές. Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητης εταιρείας, όπως το ταμείο δημόσιας περιουσίας, με επικεφαλής την ελληνική πλευρά και πρότεινε από τα έσοδα, το 50% να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δανείων από την τρόικα και το υπόλοιπο 50% για την κάλυψη χρηματοδοτήσεων αναπτυξιακών δράσεων και για την αποπληρωμή του χρέους.