Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο Ράτκο Μλάντιτς. Δήλωσε «βαριά άρρωστος» και χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του «τερατώδεις». «Υπερασπίστηκα το λαό μου, τη χώρα μου», δήλωσε.
Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, που κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Βοσνίας.
«Είμαι ο στρατηγός Μλάντιτς» απάντησε στη σχετική ερώτηση των δικαστών, χαρακτηρίζοντας τις σε βάρος του κατηγορίες «απεχθείς» και «τερατώδεις» και δηλώνοντας βαριά άρρωστος.
Ο Μλάντιτς εκδόθηκε στην Ολλανδία από τη Σερβία την Τρίτη μετά τη σύλληψή την περασμένη εβδομάδα.
Στην πρώτη του ακρόαση, ο στρατηγός Μλάντιτς ρωτήθηκε αν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη διαδικασία και απάντησε καταφατικά. Στη συνέχεια ωστόσο δήλωσε: «Είμαι βαριά άρρωστος και χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να καταλάβω τα όσα διαβάζετε γι’αυτό σας παρακαλώ να είστε υπομονετικοί».
Ο δικαστής τον ρώτησε αν είχε διαβάσει και καταλάβει το κατηγορητήριο και εκείνος απάντησε ότι χρειάζεται τουλάχιστον δύο μήνες για να διαβάσει τα τρία ντοσιέ με έγγραφα που του δόθηκαν.
«Δεν θέλω να ακούσω να μου διαβάζετε ούτε μία πρόταση ή γράμμα από το κατηγορητήριο εναντίον μου», είπε,
Ωστόσο ο δικαστής διάβασε μια περίληψη του κατηγορητηρίου. Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει αν δέχεται ή όχι τις κατηγορίες, απάντησε ότι είναι «τερατώδεις» και ότι χρειάζεται πάνω από την προθεσμία των 30 ημερών που δικαιούται για να πάρει θέση.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι η προσεχής ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου, αφήνοντας στον κατηγορούμενο προθεσμία 30 ημερών.
Λίγο πριν τη λήξη της ακρόασης, ο Μλάντιτς είπε ότι μαχόταν για τη χώρα του και έχει σκοπό να υπερασπίει τον εαυτό του στο δικαστήριο. «Υπερασπίστηκα το λαό μου, τη χώρα μου... τώρα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Θέλω μόνο να πω ότι θέλω να ζήσω για να δω τον εαυτό μου ελεύθερο», όπως είπε.
Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε ότι με τη σύλληψη του Μλάντιτς, η Σερβία απέδειξε ότι είναι σοβαρή απέναντι στις διεθνείς της υποχρεώσεις.
«Κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων (που ο Μλάντιτς διέφευγε τη σύλληψη), δεν ήταν οι ίδιες κυβερνήσεις στην εξουσία. Στο μεταξύ, υπήρξε μια δημοκρατική επανάσταση στη Σερβία και πριν από 16 χρόνια, στην εξουσία ήταν ακόμη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.
Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, έως τις 5 Οκτωβρίου 2000, ο Μλάντιτς κυκλοφορούσε ελεύθερος και «είναι ξεκάθαρο ότι τον προστάτευαν οι τότε αρχές».