Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει πώς ξεκίνησε η μετάδοση του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, που συνέστησε στους Γερμανούς να συνεχίσουν να αποφεύγουν την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών. Τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 199 νέα κρούσματα.
Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ακόμα εντοπίσει πώς ξεκίνησε η μετάδοση του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, που συνέστησε στους Γερμανούς να συνεχίσουν να αποφεύγουν την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών.
Παράλληλα, το γερμανικό κέντρο ελέγχου ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα ότι 199 νέα κρούσματα μόλυνσης από το E.coli καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες.
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ αναφέρει σε δήλωσή του ότι υπήρξαν 149 κρούσματα μόλυνσης από το E.coli και 50 κρούσματα του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου που προκαλείται από το E.coli. Τα τελευταία στοιχεία αυξάνουν το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την 1η Μαΐου σε 1.733, προστίθεται στη δήλωση του ινστιτούτου.
Πάντως ειδικοί στη Γερμανία, όπου έχουν καταγραφεί οι 17 από τους 18 θανάτους που οφείλονται στο βακτήριο αυτό, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο αριθμός των μολύνσεων μοιάζει να «σταθεροποιείται».
«Η κατάσταση δείχνει ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων μοιάζει να σταθεροποιείται», δήλωσε ο καθηγητής Ράινχαρντ Μπρούνκχορστ, πρόεδρος της γερμανικής Εταιρείας Νεφρολογίας και υπεύθυνος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της περιοχής του Ανόβερου (βόρεια Γερμανία) όπου σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι.
Ο Μπρούνκχορστ δήλωσε πάντως, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με πολλούς ειδικούς στο Αμβούργο, ότι πρόκειται για «τη σοβαρότερη επιδημία των τελευταίων δεκαετιών που προκαλείται από ένα βακτήριο».
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως δώδεκα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα μόλυνσης από το βακτήριο E.coli.
«Χώρες εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου και του εντεροαιμορραγικού E.coli», ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΠΟΥ, που έχει την έδρα του στην Κοπεγχάγη.
Εκτός από τη Γερμανία, κρούσματα του βακτηρίου έχουν επισημανθεί στην Αυστρία (0 του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου, 2 του E.coli), στη Βρετανία, (3, 4), στην Τσεχία (0, 1), στη Δανία (7, 10), στη Γαλλία (0, 6), στην Ολλανδία (4, 4), στη Νορβηγία (0, 1), στην Ισπανία (1, 0), στη Σουηδία (15, 28), στην Ελβετία (0, 2) και στις ΗΠΑ (2, 0), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Όλα τα κρούσματα, εκτός από δύο, αφορούν πρόσωπα που κατοικούν στη βόρεια Γερμανία ή τα οποία μετέβησαν πρόσφατα εκεί στη διάρκεια της περιόδου επώασης (δηλαδή πριν από 3 με 4 ημέρες) ή ακόμη, σε μια περίπτωση, κάποιος που είχε επαφή με ένα πρόσωπο που ήρθε από τη βόρεια Γερμανία», εξηγεί ο ΠΟΥ.
Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης ότι «δεν συνιστά επιβολή εμπορικών περιορισμών λόγω της επιδημίας».
Συνολικά, στις 2 Ιουνίου, 502 άνθρωποι είχαν προσβληθεί από το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και 1.064 είχαν προσβληθεί από το E.coli, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.