Το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί ως ένα και μόνο άρθρο ξεκαθάρισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος. Τι λένε οι βουλευτές του Κινήματος που συνυπογράφουν την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όσο και στην αντιπολίτευση για την κίνηση των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για το απολογισμό του μνημονίου και εγγυήσεις για το τρόπο ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να γίνει τελικά τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη το πρωί θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Την Τετάρτη το πρωί προγραμματίζεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό για την τελική έγκριση του Προγράμματος και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή.
Δεν θέτω θέμα καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου ξεκαθάρισε σήμερα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, η οποία έχει συνυπογράψει την επιστολή των 16 και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει στους βουλευτές «για ποιο λόγο, μεσούσης της χρονιάς, ψηφίζουμε έναν νέο προϋπολογισμό» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1986529 .
Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Λιντζέρης, αφού διευκρίνισε πως δεν υπάρχει καμία ομάδα και «ο καθένας από τους 16 μπορεί να εκφράσει τον εαυτό του και όχι τους 16», χαρακτήρισε απαραίτητο «να υπάρξει μία ευρύτατη συζήτηση, ένας απολογισμός ανά υπουργείο, ανά οικονομία, σε όλους τους τομείς, τι κάναμε, τι δεν κάναμε, τι κερδίσαμε και τι δεν κερδίσαμε, να γίνει μία αυτοκριτική σε σχέση με το τι δεν υπολογίστηκε σωστά προκειμένου να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα». «Έτσι», εκτίμησε, «θα πειστεί και ο λαός ο οποίος έχει βγει στο πεζοδρόμιο και έχει βγει στα κάγκελα. Και το μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ζητήματα τα οποία θα στιγματίσουν το μέλλον της χώρας μας, θα επηρεάσουν εντονότατα. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με όρους και διαδικασίες οι οποίες δεν είναι απολύτως σύμφωνες με τους Νόμους του κράτους και το Σύνταγμα της χώρας. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σε ένα άρθρο», παρατήρησε ο κ. Λιντζέρης σε δηλώσεις του στον ρ/σ Radio 9.
«Υπάρχουν απόψεις να φτιαχτεί μία επιτροπή αποκρατικοποιήσεων η οποία θα κάνει ένα πακέτο αποκρατικοποιήσεων. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Οι εταίροι πιέζουν προς κάποιες κατευθύνσεις, αλλά πρέπει και αυτοί ν' αντιληφθούν ότι η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα. Έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται, δεν μπορεί να είναι χώρα υπό εξάρτηση», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηθείς τι θα πράξει αν δεν απαντηθούν οι ανησυχίες αυτές, ο κ. Λιντέρης ήταν σαφής: «Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συναίνεσης σε μία προσπάθεια να υπάρξει μία συνεννόηση. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτή. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και η λογική των αποκρατικοποιήσεων αδυνατεί ν' αποτελέσει τόπο εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Στην πορεία του χρόνου και ανάλογα με το τι θα δούμε, θα πάρει ο καθένας τη θέση του». «Το διακύβευμα», τόνισε, «είναι η σωτηρία της χώρας. Αν μια καταψήφιση ενός τέτοιου σχεδίου συνδεθεί με μια πτώχευση της χώρας, είναι άλλο "καπέλο". Θα το δούμε στην πορεία του χρόνου, δεν μπορώ να σας απαντήσω». «Αυτό το κλίμα της απαξίας, του αντικοινοβουλευτισμού, όλο αυτό το ζήτημα το οποίο υπάρχει στην κοινωνία, πρέπει να σταματήσει. Με λογικές ψηφίζουμε το άρθρο 1, εκβιάζουμε προκειμένου να περάσει ή να μην περάσει ένας Νόμος στη Βουλή, είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος», εκτίμησε, «και θα βγει σε αντίθεση με αυτά που επιδιώκουμε». «Αμα ξεπουλήσουμε τη μισή Ελλάδα για να τη σώσουμε, δεν νομίζω ότι τη σώζουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως η κίνηση αυτή των 16 μπορεί να είναι και ένα διαπραγματευτικό ατού του ίδιου του πρωθυπουργού -«ό,τι δηλαδή "καθίστε καλά, κύριοι της Ευρώπης, έχω πρόβλημα. Αν θέλετε να προχωρήσουμε, να προχωρήσουμε κάνοντας και εσείς κάποιες υποχωρήσεις". Δεν μπορούμε, να μπούμε στη λογική της Γερμανίας, η οποία στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει ν' αγοράσει όλον τον ελληνικό πλούτο».
Ενας ακόμη βουλευτής από τους 16, ο κ. Θωμάς Ρομπόπουλος διεμήνυσε σε δηλώσεις στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι αν το Μεσοπρόθεσμο έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν θα το υπερψηφίσει.
«Ως ένα και μόνο άρθρο...»
Το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος. Στο κείμενο των 16 τίθενται ορισμένα θέματα αυτονόητα, αναγνώρισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και εξηγώντας για ποιο λόγο το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί ως ένα και μόνο άρθρο, είπε : «Το μεσοπρόθεσμο είναι τριετής προϋπολογισμός. Θα ακολουθήσει εκτελεστικός νόμος. Αρα, η λογική του μεσοπρόθεσμου είναι λογική προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά άρθρα. Θα πάει με την κανονική διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».
Όπως εκτίμησε ο κ. Έξαρχος, οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. «Μέχρι τώρα», σημείωσε, «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή την προσπάθεια εξόδου από την κρίση πρέπει να συνεχίσουμε και να συνεχίσουμε και τη διαδικασία εσωτερικού διαλόγου. Αυτό θα κάνουμε και τις επόμενες μέρες, κάνοντας σαφές ότι αυτή την περίοδο η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές».
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε εκ νέου να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο ως ένα άρθρο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1986464 ενώ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται πει ναι στην αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση δεν ζητεί συναίνεση, ζητεί από τον Αντώνη Σαμαρά συνυπογραφή, συνυπογραφή στο λάθος, στη συνέχιση μιας συνταγής που αποδεδειγμένα πλέον δεν σώζει αλλά σκοτώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία. Τέτοια συνυπογραφή δεν πρόκειται να υπάρξει, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης. Γι αυτό, συμπλήρωσε, «αντιπροτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο.
Ερωτηθείς εξάλλου, αν θα διαγραφεί όποιος βουλευτής της ΝΔ υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Μιχελάκης αρκέστηκε να πει πως «όταν έρθει η ώρα θα τοποθετηθούμε», χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντησή του και όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση της κ. Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Όποιος δεν θέλει να είναι συνένοχος, παραιτείται, ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ αναφορικά με την επιστολή των 16. «Όποιος μετάνιωσε για τη στήριξη που παρείχε στα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν το λαό και στηρίζουν την πλουτοκρατία και δεν θέλει πια να είναι συνένοχος, παραιτείται και περνάει με το λαϊκό κίνημα. Όλα τα άλλα είναι κόλπα του Χατζηαβάτη, για να ελπίζουν οι χιλιοπροδομένοι ψηφοφόροι τους στο δήθεν καλό ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε χαρακτηριστικά το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Με τη σειρά του ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι οι διάφορες φωνές κριτικής εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τίποτα μπροστά στο πραγματικά βαθύ ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στις κοινωνικές δυνάμεις και τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές και την κυβέρνηση. Αφού επαναλαμβάνει ότι κυβέρνηση είναι μετέωρη και χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση, ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι «η ογκούμενη, νεανική και κοινωνική διαμαρτυρία απαιτεί να φύγει εδώ και τώρα».
Τέλος, το αίτημα των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για απολογισμό της εφαρμογής του Μνημονίου συνυπογράφει ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ, Στέφανος Μάνος, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την αδυναμία καταλογισμού πολιτικών ευθυνών και δραστικού περιορισμού του δημοσίου τομέα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1986494 .