Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ έπειτα από τον τραυματισμό του στη χθεσινή επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Σανάα.
Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το πού βρίσκεται ο πρόεδρος της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ έπειτα από τον τραυματισμό του στη χθεσινή επίθεση εναντίον του προεδρικού μεγάρου στη Σανάα.
Επικαλούμενο πηγές από την Υεμένη, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα ότι ο Σάλεχ έχει μεταβεί για νοσηλεία στη Σαουδική Αραβία.
Ωστόσο, την πληροφορία διέψευσε αμέσως ο αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών της χώρας, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Σάλεχ βρίσκεται ακόμη στην Υεμένη. Ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα και μία πηγή που πρόσκειται στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
Ερωτηθείσα αν ο Σάλεχ βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, απάντησε «όχι» και πρόσθεσε ότι ο Σάλεχ βρίσκεται ακόμη στην Υεμένη και «δεν σκοπεύει να φύγει».
Σύμφωνα με ιατρική πηγή, τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Υεμένης, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Αλι Μοχάμεντ Μουζαουάρ, οι οποίοι τραυματίστηκαν στη χθεσινή επίθεση, έχουν μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία για νοσηλεία.
Εκτός από τον Μουζαουάρ, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου Γιάχια αλ Ράι και Αμπντελαζίζ Αμπντέλ Γάνι, καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για Εξωτερικά Θέματα Σάντεκ Αμίν Αμπου Ρας, έχουν μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι ανωτέρω αξιωματούχοι αναμένεται να «νοσηλευθούν στη Σαουδική Αραβία», καθώς τα νοσοκομεία της χώρας είναι καλύτερα εξοπλισμένα από αυτά της Υεμένης.
Ο κυβερνήτης της Σανάα, Νουμάν Νουΐντ είναι «σε κρίσιμη κατάσταση», καθώς «έχουν ακρωτηριαστεί το ένα του χέρι και πόδι», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν όταν την Παρασκευή ο στρατός της Υεμένης βομβάρδισε την κατοικία ενός αρχηγού φυλής, του σεΐχη Χάμιντ αλ Αχμαρ, στη νότια Σανάα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του σεΐχη.
Ο σεΐχης Χάμιντ είναι ο αδερφός του Σάντεκ αλ Αχμαρ αρχηγού της φυλής Χάσιντ, της πιο ισχυρής στην Υεμένη, οι δυνάμεις του οποίου έχουν εμπλακεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε αιματηρές μάχες με τις δυνάμεις του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε σε απάντηση στην επίθεση κατά ενός τεμένους στο προεδρικό μέγαρο από την οποία τραυματίστηκε, μεταξύ άλλων και ο Σάλεχ, η ευθύνη για την οποία επιρρίπτεται στη φυλή Χάσιντ.
Κλείνει την πρεσβεία του στην Υεμένη το Βερολίνο
Νωρίτερα, η Γερμανία ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα της Υεμένης, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Το προσωπικό της πρεσβείας θα εγκαταλείψει τη χώρα «το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ακόμα και αν οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα δεν στρέφονται απευθείας εναντίον των ξένων, η επικινδυνότητα της κατάστασης οδήγησε το υπουργείο στην απόφαση αυτή», σημειώνει το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Το Βερολίνο είχε εκδώσει στις 28 Φεβρουαρίου ταξιδιωτική οδηγία κατά των ταξιδιών στην Υεμένη και είχε καλέσει τους γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν αμέσως.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο