Στο μικροσκόπιο των γερμανικών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν μπει οι φύτρες φασολιών που προέρχονταν από αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία, οι οποίες εμφανίζονται ως η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους.
Στο μικροσκόπιο των γερμανικών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν μπει οι φύτρες φασολιών που προέρχονταν από αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία, οι οποίες εμφανίζονται ως η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους.
Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ιλζεν, νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρες οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, τα οποία θα είναι έτοιμα κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών.
Όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεμαν έχουν προκύψει περαιτέρω στοιχεία που υποδεικνύουν την εν λόγω φάρμα ως πηγή ή μία από τις πηγές της μόλυνσης. Σύμφωνα με τον Λίντεμαν, το αγρόκτημα παράγει φύτρες φασολιών, ραπανιών, ρόκας και τριφυλλιού, προϊόντα που είναι πολύ διαδεδομένα στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και στα σάντουιτς.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ προειδοποίησε κατά της εξαγωγής εσπευσμένων συμπερασμάτων αναφορικά με τις φύτρες. «Έχουμε βέβαια σαφείς ενδείξεις ότι μια επιχείρηση του Ίλζεν (βόρεια Γερμανία) είναι απ' ό,τι φαίνεται μια πηγή της μόλυνσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τα εργαστηριακά τεστ», τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Οι αρχές είχαν απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές εδώ και πολλές ημέρες να αποφεύγουν τις τομάτες, τα αγγούρια και τα μαρούλια, ενώ αρχικά είχαν «ενοχοποιηθεί» ως πηγή μόλυνσης τα αγγούρια ισπανικής προέλευσης.
Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής. «Υπάρχουν ξεκάθαρα ίχνη που οδηγούν στη φάρμα ως πηγή μόλυνσης. Είναι η πιο πιθανή πηγή των ασθενειών που προήλθαν από το E.coli. Για μας είναι η πιο εύλογη αιτία της ασθένειας», είχε αναφέρει.
Τα προϊόντα της φάρμας τροφοδότησαν εστιατόρια και κέντρα διάθεσης τροφίμων σε πέντε γερμανικά κρατίδια και συγκεκριμένα το Αμβούργο, το Σλέσβιχ-Χόλστάιν, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την Εσση και την Κάτω Σαξονία.
Το Σάββατο οι γερμανικές αρχές εντόπισαν εστιατόριο στη λιμάνι του Λίμπεκ ως πιθανή πηγή μετάδοσης του βακτηρίου E.coli, καθώς τουλάχιστον 17 άνθρωποι που έφαγαν εκεί μολύνθηκαν και ένας από αυτούς πέθανε.
Σύμφωνα ωστόσο με δηλώσεις του ιδιοκτήτη του εστιατορίου στο πρακτορείο Reuters ότι οι έρευνες στην κουζίνα του καταστήματος ήταν αρνητικές και κανένα μέλος του προσωπικού δεν έχει μολυνθεί.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters