Το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γερμανία είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα βασικά συστατικά της σαλάτας, το αγγουράκι, να βρεθεί στο στόχαστρο υγειονομικών αρχών και καταναλωτών. Για τα αγγουράκια που σκέπτεται να καλλιεργήσει ένας Ιάπωνας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού το μποστάνι του θα βρίσκεται μακριά, πολύ μακριά: στο Διάστημα.
Το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γερμανία είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα βασικά συστατικά της σαλάτας, το αγγουράκι, να βρεθεί στο στόχαστρο υγειονομικών αρχών και καταναλωτών. Για τα αγγουράκια που σκέπτεται να καλλιεργήσει ένας Ιάπωνας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού το μποστάνι του θα βρίσκεται μακριά, πολύ μακριά: στο Διάστημα.
Ο χειρουργός και αστροναύτης Σατόσι Φουρουκάγουα αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και θα παραμείνει για έξι μήνες. Στο μακροσκελή κατάλογο των αποστολών του έχει συμπεριλάβει την καλλιέργεια αγγουριών, στο πλαίσιο πειράματος με στόχο να διαπιστωθεί εάν οι αστροναύτες μπορούν να παράγουν οι ίδιοι κάποια από τα τρόφιμά τους.
Η NASA ελπίζει το πείραμα να βοηθήσει τους ερευνητές να ελέγξουν τη διεύθυνση που θα ακολουθούν οι ρίζες καθώς αναπτύσσονται – κάτι που, εάν επιτευχθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντική πρόοδο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στη Γη».
Εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί εφικτό, θα μπορούν ενώ βρίσκονται μακριά από τη Γη να απολαμβάνουν φρέσκα λαχανικά και άλλα προϊόντα, ακόμη και εάν αυτά δεν είναι το ίδιο θρεπτικά, ελλείψει ηλιακού φωτός και χώματος. Πάντως, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, στους ίδιους τους αστροναύτες δεν επετράπη να καταναλώσουν τα αγγούρια, τα οποία θα ψυχθούν με σκοπό να γίνουν αντικείμενο εργαστηριακής μελέτης, με την επιστροφή του τριμελούς πληρώματος στον πλανήτη μας.
Ο Φουρουκάγουα και οι δύο συνεπιβάτες του, ο Αμερικανός Μάικλ Φόσαμ και ο Ρώσος Σεργκέι Βολκόφ, παραχώρησαν την παραμονή της αναχώρησής τους συνέντευξη Τύπου πίσω από προστατευτικό τζάμι. Ο Βολκόφ αστειεύτηκε ότι οι αστροναύτες θα καλλιεργήσουν και τομάτες με την ελπίδα να τους επιτραπεί να φτιάξουν μια σαλάτα. «Για να είμαι ειλικρινής, θα προτιμούσα τηγανητές πατάτες», πρόσθεσε γελώντας.
Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ιάπωνας καταπιάνεται με τρόφιμα κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, φορώντας ένα σκούφο του σεφ, ο Σόιτσι Νογκούτσι έφτιαξε σούσι με σολομό σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!