Κόσμος
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 13:28

Στη Βεγγάζη για πρώτη φορά απεσταλμένος του Κρεμλίνου

Στη Βεγγάζη έφθασε για πρώτη φορά διπλωματικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου, την ώρα που στην πόλη-προπύργιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών βρίσκονται Κινέζοι διπλωμάτες. Στο Πεκίνο ο Λίβυος ΥΠΕΞ. Νέα ισχυρή έκρηξη στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια του Καντάφι.

Στη Βεγγάζη έφθασε για πρώτη φορά διπλωματικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου, την ώρα που στην πόλη-προπύργιο των Λίβυων αντικαθεστωτικών βρίσκονται Κινέζοι διπλωμάτες για διαβουλεύσεις με μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Στο Πεκίνο εν τω μεταξύ θα βρίσκεται από την Τρίτη έως την Πέμπτη ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι αλ-Ομπέιντι.

Κατα τα άλλα, τα νατοϊκά χτυπήματα στην Τρίπολη συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τουλάχιστον οχτώ εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας και και αμέσως μετά ένα πυκνό σύννεφο καπνού κάλυψε τον ουρανό πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί (τοπική ώρα) και οι υπόλοιπες επτά ακολούθησαν με χρονική διαφορά μερικών λεπτών.

Σύμφωνα με το Λίβυο αξιωματούχο, Μούσα Ιμπραχίμ, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν βάσεις της Λαϊκής Φρουράς και της Επαναστατικής Φρουράς που βρίσκονται κοντά στο κτιριακό συγκρότημα του Καντάφι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου Μιχαήλ Μαργκέλοφ έφθασε σήμερα στη Βεγγάζη με στόχο «να διευκολύνουμε τον διάλογο ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα», όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πόλης, περί τις 12:00 (ώρα Ελλάδας). Η Ρωσία, σημείωσε, «βρίσκεται σε μια μοναδική θέση καθώς έχει πάντοτε μια πρεσβεία στην Τρίπολη και αποκτά επαφή με τους εξεγερμένους σήμερα», ενώ όπως έκανε γνωστό αύριο θα μεταβεί στο Κάιρο και «τελικά θα επισκεφθεί την Τρίπολη», χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε ακριβώς.

Ο Μαργκέλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για την Αφρική, επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στη Βεγγάζη με τον Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού διευθυντηρίου των εξεγερμένων, τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ και τον σκιώδη υπουργό Αμυνας Όμαρ ελ-Χαρίρι.

Στη Βεγγάζη Κινέζοι διπλωμάτες - Στο Πεκίνο ο Λίβυος ΥΠΕΞ

Την ίδια ώρα, στη Βεγγάζη για συνομιλίες με τους εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών βρίσκονται και Κινέζοι διπλωμάτες από την κινεζική πρεσβεία στο Κάιρο, ενώ επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποιεί ο Λίβυος ΥΠΕΞ. Ο Αμπντελάτι αλ-Ομπέιντι θα βρίσκεται στο Πεκίνο από σήμερα Τρίτη ως και την Πέμπτη, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να διευκρινίζεται ο σκοπός της επίσκεψής του.

Σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ, στόχος των επαφών των Κινέζων διπλωματών στη Βεγγάζη, «είναι να διατηρήσουν την επαφή με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λιβύη και να εκτιμήσουμε την κατάσταση των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στη Λιβύη».

Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει την Παρασκευή μια πρώτη επαφή ανάμεσα σε κινέζο διπλωμάτη, τον Κινέζο πρεσβευτή της στο Κατάρ και τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Οι συναντήσεις ανάμεσα σε μέλη του συμβουλίου και την Κίνα αποτελούν μια διπλωματική επιτυχία για τους αντικαθεστωτικούς.

Σημειώνεται ότι Κίνα έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, από όπου απομακρύνθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο περίπου 36.000 Κινέζοι οι οποίοι εργάζονταν στον κατασκευαστικό τομέα, στις επικοινωνίες και στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.