Κόσμος
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 19:34

Ομπάμα: Χρεοκοπία στην Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική

Σε περίπτωση χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Λευκό Οίκο. Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Ευρώπη στις προσπάθειες διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Σε περίπτωση χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καλύτερες ιδέες θα τεθούν επί τάπητος για την αντιμετώπιση του προβλήματος» με την κρίση χρέους ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε πως το Βερολίνο θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας, ενώ διαβεβαίωσε πως και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στις προσπάθειες αυτές, μεταξύ άλλων και μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν και χαρακτήρισε την κρίση χρέους της Ελλάδας «δύσκολη υπόθεση», εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ΕΕ μπορεί να την επιλύσει».

Οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι τα προβλήματα ενός κράτους-μελους δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος ως συνόλου, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Εντείνονται οι πιέσεις στον Καντάφι

Αναφερόμενος στο Λίβυο ηγέτη ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι η πίεση κατά του Μουάμαρ Καντάφι θα ενταθεί μέχρι να φύγει.

«Η καγκελάριος και εγώ ήμασταν πολύ σαφείς. Ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να την παραδώσει στους Λίβυους και η πίεση θα ενταθεί μέχρι να το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας ζήτημα χρόνου την απομάκρυνση του Καντάφι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να προστατεύσει τους Λίβυους αμάχους και τους εξεγερμένους από τις επιθέσεις των υποστηρικτών του Καντάφι.

«Αυτό που βλέπετε στην χώρα είναι μία τάση οι δυνάμεις του καθεστώτος να απωθούνται, να αποδυναμώνονται. Πιστεύω ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου ο Καντάφι να φύγει», πρόσθεσε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά του Ιράν

Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε και στο Ιράν, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενδέχεται να επιβάλλουν και επιπλέον κυρώσεις κατά της Τεχεράνης σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετά από την ανακοίνωση του Ιράν ότι καμία προσφορά δεν πρόκειται να την σταματήσει σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν με την Γερμανίδα καγκελάριο πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και η άρνηση της Τεχεράνης να δεσμευτεί σε σημαντικές συνομιλίες, εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρή ανησυχία.

Θερμή υποδοχή

Η κ. Μέρκελ έγινε δεκτή στο Λευκό Οίκο με κανονιοβολισμούς και στρατιωτικές τιμές.

«Η επίσκεψη επιβεβαιώνει μια αλήθεια: η συμμαχία μας με έθνη όπως η Γερμανία είναι πιο σημαντική από ποτέ», τόνισε ο Αμερικανός. Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη και η Γερμανία δεν έχουν καλύτερο εταίρο από την Αμερική».