Κόσμος
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 15:49

Το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνει τον απολογισμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη

Το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές του στην Τρίπολη την περασμένη νύχτα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Συμφώνου.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές του στην Τρίπολη την περασμένη νύχτα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Συμφώνου.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος το ΝΑΤΟ καταβάλλει «τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων» και «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για κάθε ενδεχόμενο θάνατο μεταξύ των πολιτών», υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι στόχος των επιχειρήσεων είναι η «προστασία των αμάχων», όπως ορίζει η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ «το NATO εξαπέλυσε με μίσος επίθεση στην Τρίπολη, την οποία έπληξε με πάνω από 60 βόμβες». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι επιδρομές, οι πιο βίαιες από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας του Συμφώνου, στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και προκάλεσαν «δεκάδες τραυματισμούς».

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συμμετείχαν σε συνάντηση στην οποία αναμενόταν να κυριαρχήσει το ζήτημα της Λιβύης.

Το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 10.170 πτήσεις αεροσκαφών στη Λιβύη από την 31η Μαρτίου, όταν ανέλαβε την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τις επιχειρήσεις στρατηγικών βομβαρδισμών για να αποτρέψει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων από το καθεστώς του Καντάφι.

Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος οι 14 από τις 28 χώρες-μέλη του NATO. Όμως μόλις εννιά χώρες, από τα μέλη του Συμφώνου η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία κι οι ΗΠΑ, και εκτός αυτών τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιδρομές.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Αντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε πάντως ότι θα πιέσει χώρες που απέφυγαν να λάβουν μέρος σε αυτές, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, κι εκείνες που παρέχουν περιορισμένη υποστήριξη, όπως η Ισπανία κι η Τουρκία, να αλλάξουν στάση.

Στρατεύματα του Καντάφι προελαύνουν προς τη Μιζουράτα

Την ίδια ώρα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν σήμερα προς τη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη την οποία ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ ταυτόχρονα την βομβαρδίζουν από τρεις πλευρές με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή του τουλάχιστον 10 αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των εξεγερμένων.

«Έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα από όλες τις πλευρές και προσπαθούν να εισέλθουν στην πόλη. Ομως είναι ακόμη έξω (από τη Μιζουράτα). Έχουμε χάσει δέκα εξεγερμένους, ενώ έχουν τραυματιστεί 26, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε στο Reuters, o εκπρόσωπος των εξεγερμένων Χάσαν αλ Μισράτι.

Προς το παρόν η κυβέρνηση του Καντάφι δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο