Την ανάγκη μεγάλων αλλαγών, τις οποίες, όπως είπε, «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών αυτών. Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις «να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».
Την ανάγκη μεγάλων αλλαγών, τις οποίες, όπως είπε, «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο καταλύτης των αλλαγών αυτών.
«Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι, η χώρα πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μια ημέρα μετά τη σφοδρή κριτική από βουλευτές του κόμματος στο ΚΤΕ Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους «αγανακτισμένους» παρατήρησε επίσης ότι τις μεγάλες αλλαγές «δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας» και υπεραμύνθηκε των πολιτικών κομμάτων που δέχονται επιθέσεις, σημειώνοντας ότι τα κόμματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας.
Προκειμένου να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να «μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της».
Επέμεινε, τέλος, στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, τονίζοντας ότι «για μας δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε». «Περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
Συνεχίζονται οι αναταράξεις
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της σφοδρής κριτικής βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ συνεχίζονται οι αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα.
Δριμεία αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, και το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Φλωρίδη, στη Βουλή, με αφορμή την παρουσίαση στοιχείων για την πορεία του Προϋπολογισμού από τον κ. Σαχινίδη, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα τακτικά έσοδα του Προϋπολογισμού παρουσιάζουν μείωση κατά 9,1% έναντι του πρώτου τετραμήνου του 2010, οφειλόμενη στη μεγάλη ύφεση, στη μη επανάληψη είσπραξης τελών κυκλοφορίας τον Ιανουάριο, στις αυξημένες επιστροφές φόρων και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου.
Δικαιολόγησε ακόμη τη λήψη των πρόσθετων μέτρων το δεύτερο εξάμηνο του 2011, καθώς το έλλειμμα του 2010 απεδείχθη μεγαλύτερο των προβλέψεων κατά 2,5 δισ. ευρώ, η ύφεση προέκυψε μεγαλύτερη της προβλεπόμενης (φθάνοντας το -7,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2010), με επιπτώσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως είπε, τα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και της αγοράς (συμψηφισμός οφειλών, πληρωμή ΦΠΑ σε δόσεις, νέα φορολογική κλίμακα για εισοδήματα κάτω των 40.000 ευρώ) οδήγησαν σε μείωση των φορολογικών εσόδων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η ανάγκη για ακόμα 1,2 δισ. ευρώ προκύπτει από επανεκτιμήσεις αποδόσεων μέτρων που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2011. Το σύνολο των διαφορών αυτών, καλύπτεται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2011, ύψους 6,4 δισ.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φλωρίδη, ο οποίος επισήμανε πως «αν η μείωση του ελλείμματος προϋπέθετε έσοδα 6,5 δισ. και η κυβέρνηση ανακοίνωσε 6,5 δισ. πρόσθετα μέτρα για το 2011, αναγνωρίζει πως είναι εκτός στόχων 100%».
Απαντώντας ο κ. Σαχινίδης έκανε λόγο για «αλχημιστές της αριθμητικής» και «αλχημιστικές μεθόδους». Πρόσθεσε μάλιστα πως «όποιος βλέπει απόκλιση στόχων 100%, θα πρέπει να αποδείξει πως αντί για έλλειμμα 7,5% έχουμε έλλειμμα 15%».
«Θυμάστε που έγραψα βιβλίο με τίτλο ''Ζητούνται αλχημιστές''!» παρενέβη ο Μίμης Ανδρουλάκης.
Μιλώντας στο Flash, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε: «Το έχω πει από πάρα πολύ καιρό ότι χρειάζεται δομική αλλαγή, ξέρει την άποψή μου και ο πρωθυπουργός. Επανειλημμένα του την έχω δώσει και γραπτά και προφορικά. Πιστεύω σε ομάδες αποφασισμένες, πιστεύω σε αλληλέγγυους ανθρώπους, σε μια κυβέρνηση και όχι ο καθένας το καπετανάτο του, πιστεύω στις συλλογικές προσπάθειες. Αυτή είναι η γνώμη μου, παραδοσιακή, ντεμοντέ, αυτή είναι».
Ο κ. Σκανδαλίδης διαφώνησε, εξάλλου, με τη μείωση του αφορολόγητου, ενώ είπε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει με κανέναν τρόπο και άλλες οριζόντιες περικοπές. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να πάνε κάποια είδη πολυτελείας στο 23% ή στα εστιατόρια ή οτιδήποτε άλλο. Να πάνε και περισσότερα στο 23% ΦΠΑ, αλλά θα μπορούσαν τα λιπάσματα, για παράδειγμα, και οι ζωοτροφές που σήμερα διαλύουν με τις τιμές την κτηνοτροφία της χώρας, που είναι η μόνη παραγωγική της δύναμη η αγροτική οικονομία σ’ αυτή τη φάση, να κατέβει στο 6%. Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να πέσει το αφορολόγητο. Γιατί να πέσει από τις 12.000;».
Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησε με την πρόταση της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, ως μέτρο ισοδύναμο με αυτό της μείωσης του αφορολογήτου, για το διπλασιασμό των τεκμηρίων λέγοντας: «Έχει δίκιο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αυτοκίνητα με 3,5 και 4 χιλιάδες κυβικά και δηλώνουν φορολογητέο ποσό 30 χιλιάδες ευρώ».
Τόνισε, τέλος, πως δεν μπορούν -και λόγω του Συντάγματος- να γίνουν απολύσεις στο στενό δημόσιο, αλλά δεν απέκλεισε απολύσεις από τις ΔΕΚΟ όταν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις. «Έχουμε χρόνο, έχουμε πάρα πολύ χρόνο. Αν το κάναμε από την αρχή θα ήταν ακόμα καλύτερα. Αν κάναμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τις αναγκαστικές μετατάξεις για να γίνει ορθολογική κατανομή του προσωπικού και μετά όσοι περισσεύουν και δεν κάνουν τη δουλειά τους, εγώ συμφωνώ να απολυθούν».
Γ. Πεταλωτής: Δεν υπήρξε αμφισβήτηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αναφερόμενος σε όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου» και συμπλήρωσε ότι «οι βουλευτές έχουν πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
Πρόσθεσε ότι πολλές από τις προτάσεις των βουλευτών θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενου του Μεσοπρόθεσμου.
Αφού τόνισε πως δεν απέτυχε το Μνημόνιο, σημείωσε ότι εκτός από τα «πιπεράτα», που βγήκαν από την συνεδρίαση του ΚΤΕ, «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδειξαν υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα, ειδικά για αυτούς, ισοπεδωτική. Είπαν πολλά αντάξια της σοβαρότητας που έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ». Σχετικά με το αν η κριτική των βουλευτών αφορά και τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «εάν ακούστηκαν συλλήβδην και ατάκτως ερριμμένες εκφράσεις, δεν αντανακλούν στον Πρωθυπουργό».
Ειδικότερα για την κριτική της κ. Βάσως Παπανδρέου στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πεταλωτής κάλυψε πληρως τον υπουργό, τονίζοντας ότι κανείς άλλος υπουργός Οικονομικών δεν έκανε όσα έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε, το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος και της ανεργίας, που έκρυβε η κυβέρνηση Καραμανλή.
Υπενθυμίζεται πως η κ. Παπανδρέου απεθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, του είπε μεταξύ άλλων: «Το 2009 ήρθα στο γραφείο σου, σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο».
Επιστολή Κ. Καρτάλη στον ΥΠΟΙΚ
Εν τω μεταξύ, επιστολή στον υπουργό των Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με την οποία υποβάλλει 15 προτάσεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης.
Κεντρική ιδέα των προτάσεων του κ. Καρτάλη είναι η στήριξη των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και η επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Ο Κ. Καρτάλης (Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής) τάσσεται υπέρ των μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων από φορείς που καταργούνται, σε άλλους φορείς του Δημοσίου, χωρίς να επιλέγεται η λύση των απολύσεων.
Μεταξύ άλλων προτείνει:
- Μη αναθεώρηση του αφορολόγητου, με ισοδύναμο μέτρο την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Εναλλακτικά δε, τη μείωση του αφορολόγητου μόνο για τεκμαρτά (καθαρά) εισοδήματα άνω συγκεκριμένου εισοδήματος και κατάργησή του για καθαρά εισοδήματα μεγάλου ύψους. «Είναι προφανές ότι το μέτρο της έκτακτης εισφοράς του 3% δεν μπορεί να είναι οριζόντιο, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με τις εισοδηματικές κατηγορίες», αναφέρει.
- Πάγωμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων για τα επόμενα δύο χρόνια.
- Αναστολή της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης για ένα έτος.
- Κλιμάκωση της φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σε συνάρτηση με την αντικειμενική αξία αλλά και την εισοδηματική κατηγορία.
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών με κριτήριο εισοδηματικά κριτήρια.
- Επαναγορά χρέους από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.
- Διατήρηση του δημόσιου ελέγχου των λιμένων, με απελευθέρωση εμπορευματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Αντιπαράθεση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και την κριτική βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε ακόμη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τη θαλάσσια στρατηγική.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ, μετά την συμφωνία των 110 δισ. να βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά σε χειρότερη θέση, λόγω της αποτυχίας του Μνημονίου.
Την ίδια ώρα, όπως είπε, έρχεται το Μεσοπρόθεσμο με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να διαφωνεί και τις Βρυξέλλες να «γελάνε» με τα «εννιάωρα» υπουργικά συμβούλια.
Χαρακτήρισε ακόμη μη σοβαρό το διάλογο στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και υποστήριξε ότι αυτά βλέπει η «πλατεία» και λέει «ορμήξτε, αυτοί είναι ασόβαροι. Είπε επιπλέον ότι «η πελατεία βγήκε στην πλατεία, γιατί δεν μπορεί να ικανοποιηθεί».
«Οι υπουργοί δεν ανέκριναν υπουργό αλλά συζητούσαν για διορθώσεις ενώ οι βουλευτές χθες έκαναν ανταλλαγή θέσεων και απόψεων δημοκρατικά και ανοικτά. Αυτό είναι δημοκρατία δεν αποφασίζει μόνος του ο υπουργός κι έρχονται τα στρατιωτάκια και ψηφίζουν. Η χώρα περνά τη δυσκολότερη στιγμή μετά τον πόλεμο...Πρώτη φορά βλέπουμε τον πρόεδρο της Αμερικής να μιλά με ηγέτες για το πρόβλημα της Ελλάδας», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης.
«Πρώτη φορά στη ζωή μου άκουσα υπουργό να επιχαίρει που γίνεται ουσιαστική συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το γεγονός ότι ξαναφτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Δεν έχετε ανάγκη της συναίνεσης των κομμάτων αλλά του λαού», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να φέρει, στη Βουλή, το Μεσοπρόθεσμο σε άρθρα, για να γίνει ουσιαστική συζήτηση, προσθέτοντας «Μην φοβάστε τους δανειστές. Κανείς δεν θέλει να καταρρακωθούμε. Κι εμείς στηρίζουμε τη χώρα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε το λάθος, στο λάθος θα είστε μόνοι».
«Ευτυχώς που η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου που ξέρει να κινείται διεθνώς. Δεν είναι των λόγων, αλλά των έργων. Δεν μπορεί να αγωνιά όλη η παγκόσμια κοινότητα κι εσείς να κάνετε τους επαναστάτες όταν μάλιστα φέρετε ευθύνη», επανήλθε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
«Είναι τιμή για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ότι έγινε πλούσιος διάλογος. Πρέπει να συνηθίσουμε στη ιδέα ότι η ΚΟ θα είναι ενεργή και παρούσα στις εξελίξεις, δεν μιλάμε για λόχο. Κι αυτός ο διάλογος αποβλέπει να κάνουμε το Μεσοπρόθεσμο κοινωνικά πιο δίκαιο και πιο λειτουργικό», σημείωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας.