Τον εντοπισμό βακτηρίων E.coli σε αβοκάντο που εισήχθησαν από την Ευρώπη ανακοίνωσε η Ταϊλάνδη, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν πρόκειται για για το ίδιο στέλεχος με αυτό που προκάλεσε το θάνατο 27 ανθρώπων.
Τον εντοπισμό βακτηρίων E.coli σε αβοκάντο που εισήχθησαν από την Ευρώπη ανακοίνωσε η Ταϊλάνδη, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν πρόκειται για για το ίδιο στέλεχος με αυτό που προκάλεσε το θάνατο 27 ανθρώπων.
Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβληθούν υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές του βακτηρίου. Συνέστησε ωστόσο τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται επιμελώς ή να ψήνονται.
Το βακτήριο εντοπίστηκε σε φορτίο αβοκάντο που έφτασε από ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν διευκρινίζεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία προστίθεται ότι θα χρειαστούν 3 με 5 ημέρες για να γίνει γνωστό αν πρόκειται για θανατηφόρο στέλεχος.
Στο μεταξύ, Ισπανός υπουργός δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι η Γερμανία δεσμεύθηκε να βοηθήσει την Ισπανία να αποκαταστήσει τη φήμη των φρούτων και των λαχανικών της που επλήγη από την επιδημία.
«Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το κύρος των αγροτικών προϊόντων που αμαυρώθηκε από την κρίση στη Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Βέρνερ Χόγιερ.
Η Γερμανία θα στηρίξει μια εκστρατεία διαφήμισης των ισπανικών αγροτικών προϊόντων που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Μαδρίτης, διευκρίνισε ο υπουργός.
Ο Χόγιερ εξέφρασε «τη βαθιά λύπη του» για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους Ισπανούς αγρότες «από τις πρώτες δηλώσεις στις οποίες αναφέρονταν τα ισπανικά αγγούρια ως πηγή της επιδημίας» που προκάλεσε το βακτήριο, πρόσθεσε ο Λόπες Γκαρίντο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, άλλοι δύο θάνατοι από το E.coli ανακοινώθηκαν στη Γερμανία, ανεβάζοντας σε 27 τον απολογισμό της επιδημίας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο καταγράφει τους αριθμούς των ασθενών και των νεκρών στη Γερμανία, 18 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας σοβαρών νεφρικών επιπλοκών που αποκαλούνται ουραιμικό αιμορραγικό σύνδρομο, και οκτώ πέθαναν αφού μολύνθηκαν από το βακτήριο, αλλά χωρίς να εμφανίσουν τα σοβαρότερα συμπτώματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο