Πολιτική
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 19:49

Νέο κάλεσμα Γ. Παπανδρέου για συνεννόηση

Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης επέμεινε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από μια ευρύτερη πλειοψηφία.

Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης επέμεινε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι θα επιμείνει στην υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από μια ευρύτερη πλειοψηφία.

Ο κ. Παπανδρέου έχει διευκρινίσει πρόσφατα ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν τη βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε, ακόμη, ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.

Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους, παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.

Δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ενώ έχω τονίσει ότι και πρόσωπα σε καίριους τομείς θα αξιοποιήσουμε χωρίς κομματικούς περιορισμούς, αλλά στόχους και προοπτικές, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Απέρριψε ακόμη τα περί επιβολής της εθνικής συνεννόησης από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει καμία έξωθεν επιβολή για τη συναίνεση, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη χώρα μας είναι εθνικό καθήκον που υπερβαίνει τα κόμματα και τις κομματικές διαιρέσεις».

«Αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα»

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αποτελεί πάγια θέση του ιδίου να δίνεται ο λόγος στον πολίτη «όπου χρειάζεται» και εξάλλου το έθεσε σε εφαρμογή το 2004 με την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την βάση.

Ανέφερε επίσης ότι γι΄ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.

«Γόνιμη συζήτηση»

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρεόυ υπογράμμισε με την γόνιμη συζήτηση που έγινε σε όλα τα επίπεδα αναζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε όσο πιο δίκαιες λύσεις στον επιμερισμό του βάρους της προσπάθειας μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που θέτει η ανάγκη.

Μπορεί πολλοί να επιχείρησαν να πανικοβάλλουν τους πολίτες ή να κατέκριναν επειδή η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο ΚΤΕ κράτησαν ώρες, γιατί δεν έχουν συνηθίσει στον διάλογο και την αναλυτική συζήτηση, σαν οι αποφάσεις αυτού του είδους να είναι εύκολες και να μην πρέπει να προκύπτουν μέσα από την κατάθεση όλων των απόψεων και την εξέταση όλων των επιλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι διαδικασίες αυτές ήταν χρήσιμες για όλους, καθώς βρέθηκαν λύσεις σε προβλήματα, ενώ εξέφρασε την ευχή να είναι αυτός ο τρόπος λήψης κρίσιμων αποφάσεων.

Δεν είναι ο καταμερισμός της ευθύνης που με απασχολεί, είναι το καλό της χώρας και ότι όσο περισσότερο προωθούμε το διάλογο με παραγωγικές και ρεαλιστικές προτάσεις μέσα στα όρια που εκ των πραγμάτων έχουμε, τόσο το καλύτερο για το μέλλον της πατρίδας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά όχι μόνο το Μεσοπρόθεσμο, αλλά γενικότερα τις μεγάλες αλλαγές.

«Δικαιολογημένη η αγανάκτηση»

Σε ό,τι αφορά τους «αγανακτισμένους», σημείωσε ότι οι πολίτες εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση με όσα έχουν ζήσει 35 χρόνια, και τόνισε ότι θέλουν να δουν κάτι καλύτερο.

«Τούτες τις μέρες είναι καθήκον μας να συζητούμε με τους πολίτες, να εξηγήσουμε την πραγματικότητα που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε, διαλύοντας τα σύννεφα λαϊκισμού, είτε αυτά προέρχονται από τα ΜΜΕ, είτε από άλλες φωνές», παρατήρησε.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Να εμπνεύσουμε εμπνεύσουμε ελπίδα και εμπιστοσύνη

Πρέπει να εμπνεύσουμε στον κόσμο πίστη, αισιοδοξία, ελπίδα και εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουμε και να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν ο φόβος και ο πανικός, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επισήμανε παράλληλα ότι ο πανικός μπορεί να οδηγήσει σε τυφλές αντιδράσεις, αντικοινοβουλευτισμό, ακόμα και σε εκρήξεις βίας.

Κ. Σκανδαλίδης: Να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Καλό θα είναι να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να είναι ένα διαπραγματευτικό ατού στα χέρια του πρωθυπουργού, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης.

Τόνισε ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε πολιτική κρίση και κοινωνική έκρηξη και γι΄ αυτό πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να μη γίνει και έκρηξη διακυβέρνησης.

Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα δομικών αλλαγών, αλλά και σε θέματα ανασυγκρότησης και πρόσθεσε ότι πρέπει να προβάλλεται και το κοινωνικό και θεσμικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκανδαλίδης έθεσε ακόμη το θέμα της δυνατότητας προμήθειας ειδικού φθηνού πετρελαίου κίνησης στους Έλληνες αγρότες. Ζήτησε παράλληλα να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές, καθώς όπως είπε, οι τιμές στις οποίες διατίθενται διαλύουν αγρότες και κτηνοτρόφους.

Επιστολή Ανδρ. Λοβέρδου

Επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία δηλώνει ότι συμφωνεί πλήρως με την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση, καθώς βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα στην παγκόσμια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για το AIDS.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, η απουσία του αυτή δεν θα ήθελε να του αποκλείσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη της απόφασης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ