Κόσμος
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011 10:14

Συρία: Αρχισε η επιχείρηση του στρατού στην Τζισρ αλ Σουγούρ

Ο στρατός της Συρίας ξεκίνησε επιχείρηση στην Τζισρ αλ Σουγούρ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, μετά τις καταγγελίες της κυβέρνησης για το θάνατο στην πόλη 120 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο στρατός της Συρίας ξεκίνησε επιχείρηση στην Τζισρ αλ Σουγούρ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, μετά τις καταγγελίες της κυβέρνησης για το θάνατο στην πόλη 120 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

«Ο ανταποκριτής μας στην Τζισρ αλ Σουγούρ μας είπε ότι μετά από εκκλήσεις των κατοίκων, μονάδες του Συριακού Αραβικού Στρατού άρχισαν να εκτελούν το καθήκον τους στην πόλη… προκειμένου να συλλάβουν ένοπλα μέλη», μετέδωσε το κανάλι.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση ακολουθεί τη δολοφονία ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας από ενόπλους κατά τη διάρκεια αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων και ότι πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος των κατοίκων. Ωστόσο άλλες πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η βία προκλήθηκε από στρατιώτες που αυτομόλησαν και ότι στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ σφαγίασαν αμάχους.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή έχει προκαλέσει κύμα μετανάστευσης στην Τουρκία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1990903 . Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι περισσότεροι από 2.000 Σύροι έχουν περάσει τα σύνορα.

Aπό την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το καθεστώς της Συρίας ότι διαπράττει «ωμότητες» και ότι δεν συμπεριφέρεται «ανθρώπινα» στους διαδηλωτές.

«Μίλησα με τον πρόεδρο Ασαντ πριν τέσσερις ή πέντε ημέρες, αλλά οι Σύροι υποβαθμίζουν την κατάσταση...και δυστυχώς δεν συμπεριφέρονται ανθρώπινα», τόνισε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την καταστολή των διαδηλωτών στη Συρία.

Ο Ερυθρός Σταυρός ζητεί άμεση πρόσβαση στα θύματα

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Γιάκομπ Κέλενμπεργκ ζήτησε από την Δαμασκό να επιτρέψει την άμεση πρόσβαση στις ζώνες που έχουν πληγεί από τις βιαιότητες.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημα μας για πρόσβαση σε όλους του κρατούμενους για να εκτιμήσουμε τις συνθήκες κράτησής τους και το πώς τους μεταχειρίζονται ώστε να μπορέσουμε να διατυπώσουμε εμπιστευτικά τα συμπεράσματά μας στις αρμόδιες αρχές», τόνισε ο Κέλενμπεργκ.

«Είμαι έτοιμος να μεταβώ ο ίδιος στη Συρία για να συναντηθώ με τις αρχές», επισήμανε.

Καταγγέλλοντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, η ΔΕΕΣ ζητεί «άμεση πρόσβαση» σε όλα τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν συλληφθεί ή κρατούνται.