Η κυβέρνηση δεν έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράει ερήμην του λαού, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι μιλάει τη γλώσσα των δανειστών.
Η κυβέρνηση δεν έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράει ερήμην του λαού, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι μιλάει τη γλώσσα των δανειστών.
«Είστε εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην καρέκλα του Μαξίμου», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
Ο κόσμος που βγαίνει στις πλατείες, ζητεί αλλαγή πολιτικής και δημοκρατία, ζητεί λαϊκή κυριαρχία, σύνθημα με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου γέμιζε τις πλατείες, και εσείς μιλάτε για για δημοψήφισμα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: Αν θέλετε να δώσετε πολιτική λύση, να προχωρήσετε στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε να φύγει η τρόικα εσείς και το μνημόνιο.
Νομίζετε ότι έχετε στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράτε έτσι ερήμην του λαού, διερωτήθηκε.
Το σπάταλο, πελατειακό και αναποτελεσματικό κράτος λύγισε, γι αυτό είμαστε αντεξουσιαστές στην εξουσία, γιατί δεν θέλουμε ένα τέτοιο κράτος, απάντησε ο Γ. Παπανδρέου και ρώτησε τον κ. Τσίπρα:
Αν φύγει το ΔΝΤ, η τρόικα και ο Παπανδρέου θα εξαφανιστεί το χρέος;
Νομίζετε ότι θέλουν να μας χρηματοδοτούν, ακούω θεωρίες συνωμοσίας ότι ήθελαν την ελλάδα υπό κηδεμονία, αυτοί όμως θέλουν να απαλλαγούν από την Ελλάδα, επεσήμανε και πρόσθεσε στον ίδιο τόνο:
Ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός θα ήθελε να βγαίνει με το δίσκο να μαζεύει λεφτά από άλλες χώρες και να τα ακούει και από πάνω αλλά εγώ το κάνω για το συνταξιούχο, το μισθωτό, δεν το κάνω για την πάρτη μου, το κάνω για τον εργαζόμενο, το συνταξιούχο, τη νέα γενιά, τη μικρομεσαία επιχείρηση. Θα ήταν δύσκολα αν δεν έτρεχα, αν δεν τρέχαμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα.
Θέλετε ή όχι τα χρήματα αυτά, πείτε το ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα θέλετε να τα διεκδικήσουμε αυτά τα λεφτά, ρώτησε τον Τσίπρα ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: Αν μου πείτε φτύσ’τους, αν πούμε όλοι μας όχι, θα το κάνω. Είναι έύκολο να το κάνω και να αισθανθώ προς στιγμή εθνική ανάταση, αλλά ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Το έλλειμμά μας είναι όσο ολόκληρη η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Την επόμενη μέρα δεν θα είχαμε να πληρώσουμε όλους του δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους μαζί Είναι αυτό εθνικά υπεύθυνη στάση; Και θα είχαμε χάσει τη μοναδική ευκαιρία να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο.
Αν όμως μου πείτε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα και τα διεκδικούμε κάθε τρίμηνο τότε, σημείωσε, πρέπει να είμαστε συνεπείς στη μείωση του ελλείμματος και στις μεγάλες αλλαγές.
Κατά την απάντησή του ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από όλους προσοχή για το ποιος προσπαθεί να ποδηγετήσει τη λαϊκη αντίδραση, σπέρνοντας -όπως είπε- το διχασμό, και για το ποιοι πρωτοστατούν στο λαϊκισμό. Στο σημείο αυτό έφερε σειρά παραδειγμάτων από την ελληνική ιστορία, που όπως είπε αποδεικνύουν πόσο έβλαψε τη χώρα κάθε φορά που υπήρξε έλλειψη ψυχραιμίας
Κάθε φορά διαπραγματεύομαστε σκληρά, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός. Το φάρμακο δεν είναι ευχάριστο αλλά η θεραπεία απαιτεί αφοσίωση και συνέπεια. Η κοινωνία πληρώνει τα λαθη του παρελθόντος. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που περνούν οι οικογενειάρχες, όσοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Θα περάσουμε αναπόφευκτη δοκιμασία», τόνισε και χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αγωνίες αυτές και τη αγανάκτηση αλλά, όπως είπε, κάτι μας έφερε εδώ και δεν είναι ούτε το Μνημόνιο ούτε το Μεσοπρόθεσμο, ούτε η φορολογία.
Πατριωτικό μας καθήκον είναι να καταφέρουμε να μη χρειάζεται να έχουμε την επιτήρηση πάνω από τα κεφαλια μας, διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου. Εντολή του ελληνικού λαού το 2009 ήταν να αλλάξουμε την Ελλάδα, αλλα και τη συντηρητική και πολλές φορά ακροδεξιά Ευρώπη, σημείωσε και κλείνοντας κάλεσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να μη δίνει μάχες άγονες, αλλα μάχες για να αλλάξει η χώρα.
Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κλιμάκωσε περαιτέρω την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι για ακόμη μία φορά ήλθε στο Κοινοβούλιο, μιλώντας τη γλώσσα των δανειστών.
Στην αρχή της δευτερολογίας του μάλιστα προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όταν, απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου είπε «ευτυχώς που δεν είπατε, όπως ο κ. Πάγκαλος, ότι το μνημόνιο είναι ευλογία».
«Το δυστύχημα για σας είναι ότι δεν σκέφτεστε άλλη λύση από αυτή που μας προτείνουν οι δανειστές ή οποιαδήποτε άλλη που να μην περιλαμβάνει εσάς ως πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε αντί να «γδέρνονται» μισθωτοί και συνταξιούχοι, πάγωμα των καταθέσεων στο εξωτερικό.
Τέλος, χαρακτήρισε την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ως ένα άρθρο «πρωτοφανή και ιστορικό στα διεθνή χρονικά ευτελισμό του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας».
Μη λέτε ότι μιλάω τη γλώσσα των πιστωτών αντέτεινε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ήταν που αρνήθηκε την απεμπόληση του δικαιώματος ψήφου που πρότειναν οι δανειστές.
Επανέλαβε επίσης ότι οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν κανένα συμφέρον να αποτύχει η Ελλάδα και οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά με τους πιστωτές και αποτέλεσμα όπως είπε της διαπραγμάτευσης αυτής είναι οι όροι που επετεύχθησαν όσον αφορά στο δανεισμό και την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους.
Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, αλλά πρώτα όπως είπε, θα πρέπει να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις.
Απαντώντας εξάλλου σε σχετικές αναφορές του κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός στην συντριπτική πλειοψηφία του δεν δέχεται να λέγεται ένας εκλεγμένος Πρωθυπουργός «Πινοσέτ». «Αυτά είναι ωραία για τα μπλογκ, όχι για το κοινοβούλιο και όχι για έναν αρχηγό κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάλεσε επιπλέον τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικός με τις πρακτικές του, παραπέμποντας εμμέσως σε πρόσφατα περιστατικά προπηλακισμών κυβερνητικών στελεχών.
«Είμαστε μια δημοκρατική παράταξη, έχουμε παλέψει για τη δημοκρατία, δεν θα αφήσουμε ομάδες που υποκινούνται από το δικό σας κόμμα να μην επιτρέψουν την ελευθερία λόγου των δικών μας στελεχών», σημείωσε.
Δεν θα σταματήσετε τις δημοκρατικές διαδικασίες με αυταρχισμό, διαμήνυσε, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να γίνει η χώρα «πιο συμμετοχική και πιο δημοκρατική».
Αναφερόμενος στο θέμα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραδέχθηκε ότι είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα, αφού, όπως είπε, είναι άδικο οι ίδιες τράπεζες που απαιτούν να επιστρέψουμε τα δάνειά τους να γίνονται «φορολογικοί παράδεισοι» για να καταφεύγουν οι Έλληνες.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει θέσει το ζήτημα στην πρωθυπουργό της Ελβετίας και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να φορολογηθούν οι ελληνικές καταθέσεις.