Αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 45,3% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 53,1%.
Αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 45,3% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 53,1%.
Ακολουθούν το Rεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 22,2%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,3% και οι ανεξάρτητοι με 6,1%.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, το κυβερνών κόμμα εκλέγει 332 βουλευτές και ακολουθούν το ΡΛΚ με 133, το ακροδεξιό κόμμα με 57 και οι ανεξάρτητοι με 28 βουλευτές.
Τα ποσοστά αυτά θα αλλάξουν, όσο ενσωματώνονται οι ψήφοι της δυτικής Τουρκίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθεί ελαφρώς το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και θα αυξηθεί το ποσοστό του ΡΛΚ.
Σε αποτελέσματα «exit poll», που ανακοίνωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΚΔΑ 50,3%, ΡΛΚ 27,1%, ΚΕΚ 12,7% και ανεξάρτητοι 5,5%.
Το ενδιαφέρον στην έκταση της διαφοράς
Το ακριβές εκλογικό αποτέλεσμα θα προσδιορίσει αν και με ποιο τρόπο ο Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει στην κατάρτιση νέου Συντάγματος.
Στον Ερντογάν δεν αρκεί μία απλή πλειοψηφία για να προωθήσει το σχέδιο του για την κατάρτιση νέου Συντάγματος, αντικαθιστώντας εκείνο του 1982 που είχε ψηφιστεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου του 1980. Όπως υποστηρίζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, το νέο Σύνταγμα θα βασίζεται σε δημοκρατικές και πλουραλιστικές αρχές που θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Πολλοί ξένοι επενδυτές χαρακτηρίζουν το συντηρητικό AKΡ ως το πιο φίλα προσκείμενο στις αγορές κόμμα στην Τουρκία, αλλά οι επικριτές του Ερντογάν τον θεωρούν απολυταρχικό και εκφράζουν φόβους ότι θα αποπειραθεί να μετατρέψει το πολιτικό σύστημα σε προεδρικό και θα επιδιώξει να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος στο μέλλον. Αντίπαλοι του Ερντογάν επισημαίνουν ακόμη τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από κρατικές υπηρεσίες, τις συλλήψεις δημοσιογράφων που επικρίνουν την κυβέρνηση, το νεποτισμό, το διευρυνόμενο χάσμα πλουσίων-φτωχών.