Κόσμος
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 14:47

Και στην Ελλάδα το πιλοτικό πρόγραμμα της Κομισιόν για τα «ορφανά» έργα

Στην επέκταση του πιλοτικού προγράμματος για τα «ορφανά» πνευματικά έργα και στην Ελλάδα προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με απάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν Ν. Κρους σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Στην επέκταση του πιλοτικού προγράμματος για τα «ορφανά» πνευματικά έργα και στην Ελλάδα προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με απάντηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν Ν. Κρους σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή της η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωστοποίησε ότι το έργο ARROW (Accessible Registries of Rights Information and Orphan Works) που συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή και αποβλέπει στη διευκόλυνση της επιμελούς έρευνας για αναζήτηση δικαιωμάτων, κατόχων δικαιωμάτων και του καθεστώτος δικαιωμάτων βιβλίων για λογαριασμό βιβλιοθηκών και άλλων χρηστών, στοχεύει στην επέκταση της πιλοτικής υπηρεσίας, ώστε να καλύψει την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία.

Η πρωτοβουλία ARROW, επί του παρόντος περιορίζεται σε τέσσερις χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ισπανία), αλλά από τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να συνεχιστεί στο πλαίσιο του ARROWPlus, ώστε να αποκτήσει σταδιακά πανευρωπαϊκή κάλυψη.

Στην ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή για το εκτιμώμενο ποσοστό των ορφανών έργων ελληνικής προέλευσης, η Ολλανδή Επίτροπος απάντησε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ωστόσο γενικά στην Ευρώπη και ανάλογα με τον εκάστοτε τομέα, οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των ορφανών έργων στους πολιτιστικούς θεσμούς κυμαίνονται από το ελάχιστο, περίπου 20% για ταινίες και ελαφρώς λιγότερο για βιβλία, έως το μέγιστο, πάνω από 90% στη περίπτωση της φωτογραφίας.

Εξάλλου, το ARROW έχει συγκροτήσει διαλειτουργική υποδομή, όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες από τρεις κύριες πηγές δεδομένων, δηλαδή καταλόγους βιβλιοθηκών, βάσεις δεδομένων για εκδοθέντα βιβλία (BiP) και οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (RRO). Καθώς δεν υφίσταται νομοθεσία για τα ορφανά έργα, το ARROW δεν έχει τη δυνατότητα να ορίσει ένα έργο ως ορφανό, μπορεί όμως να επισημάνει έργα για τα οποία το σύστημα δεν ήταν σε θέση να ταυτοποιήσει τους κατόχους δικαιωμάτων και τα δικαιώματά τους.

«Η διαφύλαξη και η προβολή των πολιτιστικών αγαθών προϋποθέτει την αναγνώριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού. Αυτό επιδιώκουμε με την πάταξη της παραχάραξης, σε αυτό ευελπιστούμε όταν αναπτύσσουμε πολιτικές αναζήτησης της πατρότητας των "ορφανών" πνευματικών έργων», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και εξέφρασε την ελπίδα σε αυτή την προσπάθεια να συμβάλει θετικά το πρόγραμμα ARROW εντοπίζοντας έργα των οποίων ο ή η δημιουργός αγνοούνται.