Πολιτική
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011 21:44

Σε ανασχηματισμό προχωρά ο Πρωθυπουργός

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχωρά ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε μια νέα προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Εκλογές ζητεί ο Αντ. Σαμαράς.

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχωρά ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπως ανέφερε στο διάγγελμά του μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε μια νέα προσπάθεια εθνικής συνεννόησης.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι ζήτησε η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. «Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε ότι επανήλθε με νέες προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Όπως είπε, αποσαφήνισε ότι δεν εξάρτησε ποτέ την ευθύνη του από αξιώματα.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. «Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους απέναντι στη χώρα και τόνισε ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επέρριψαν την ευθύνη για την αποτυχία συνεννόησης στη ΝΔ για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, τη διαρροή των όρων της πρότασης και την προσπάθεια, όπως λένε, να διαπραγματευθεί μέσω των ΜΜΕ. Δεύτερον, καταλογίζουν στην ηγεσία της ΝΔ ότι διέρρευσε και τις προϋποθέσεις και τους όρους που έθετε για να αποδεχθεί την πρόταση Παπανδρέου στον Τύπο, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση συνεργασίας έπρεπε να έχει σύντομη θητεία κι όχι μέχρι το τέλος της λήξης της θητείας της παρούσης Βουλής (2013), όπως πρότεινε ο Πρωθυπουργός. Τρίτον, επέμενε ότι μοναδικός σκοπός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι μόνο η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση τόνιζε ότι είναι αναγκαίες ευρύτερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εκτιμά ότι επαναδιαπραγμάτευση μόνο για του Μνημονίου θα από δύσκολη έως αδύνατη ενώ η πλέον πιθανή εξέλιξη ενός τέτοιου σεναρίου θα είναι η μείωση της αξιοπιστίας της χώρας. Κατά την διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τρεις φορές με τον κ. Σαμαρά και την τελευταία λίγο πριν το διάγγελμά του τον ενημέρωσε για το περιεχόμενό του. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αναβλήθηκε η ραδιοφωνική συνέντευξη στη ΝΕΤ 105,8 που επρόκειτο να παραχωρήσει το πρωί της Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών του σταθμού.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση ότι η εθνική συνεννόηση είναι ευεργετική για τα συμφέροντα της χώρας.

Πριν αλλά και μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επαφές και με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, σε μία νέα προσπάθεια επίτευξης της ελάχιστης δυνατής σύγκλισης.

Την Κυριακή η ψήφος εμπιστοσύνης

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141), η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού.

Η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη και η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν ζητηθεί να αρχίσει άμεσα, όπως είναι και το αναμενόμενο στην προκειμένη περίπτωση. Διαρκεί τρεις ημέρες και τα μεσάνυχτα της τελευταίας διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής εάν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120).

Αυτό σημαίνει ότι μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η συζήτηση πιθανότατα θα αρχίσει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Εκλογές ζητεί η αντιπολίτευση

«Ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, στο οποίο ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «ο ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια».

Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Πρωθυπουργό επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου του ζήτησε να συνεργαστούν για κυβέρνηση σωτηρίας κι εκείνος, όπως είπε, δέχθηκε αρκεί ο στόχος να είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ τόνισε ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Παπανδρέου πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ενώ ο Πρωθυπουργός δέχθηκε αρχικά την πρότασή του τελικά την απέρριψε. Υποστήριξε μάλιστα ότι «τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει».

«Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του και ο λαός μπορεί να κρίνει», επισήμανε και πρόσθεσε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία.

«Το ΚΚΕ, με τη συγκέντρωσή του αύριο στις 19:30 στην Ομόνοια και σε άλλες πόλεις, θα δώσει την απάντησή του στα παιχνίδια και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και της ΝΔ που στόχο έχουν να παγιδεύσουν το λαό και να τον υποτάξουν στη βάρβαρη πολιτική υπέρ του κεφαλαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως το κόμμα της διεκδικεί εκλογές.

Για «έλλειψη γενναιότητας και εθνικού οράματος για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Οι ταγοί δήλωσαν υποταγή στα καπρίτσια και τα γινάτια τους. Από μία κυβέρνηση εθνική και έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, μείναμε σε ''μία από τα ίδια''. Μπράβο σ΄ αυτούς που συντέλεσαν στο να σαπίζει η χώρα στο τέλμα», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, «τώρα πια η εκλογές είναι μονόδρομος. Η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται μόνο ως υπηρεσιακή».

Εκλογές ζήτησε και πάλι ο Συνασπισμός κάνοντας λόγο για αυτοαναιρούμενο Πρωθυπουργό: «Η σημερινή εικόνα του αυτοαναιρούμενου πρωθυπουργού αποτελεί απτή απόδειξη της κατάρρευσης του ίδιου και της κυβέρνησης του κάτω από το βάρος της αποτυχημένης πολιτικής του μνημονίου. Την ίδια στιγμή, κοινή πεποίθηση είναι ότι κυβέρνηση και ΝΔ βράζουν στο ίδιο καζάνι» σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Καταλύτης για τις σημερινές και αυριανές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις αναδεικνύεται ο ίδιος ο λαός, που με τις ειρηνικές και μαζικές κινητοποιήσεις του διεκδικεί πραγματική δημοκρατία, διεκδικεί την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων» προστίθεται.

Οι πολιτικές ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κατώτερες των περιστάσεων, δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Λυπαμαι για τις σημερινές εξελίξεις, τα αποτελέσματα θα τα πληρώσει όλος ο ελληνικός λαός, πρόσθεσε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κυβέρνηση δεν υπάρχει. Όπως ανέφερε, «αντί για μια ουσιαστική συζήτηση για τη διάσωση της χώρας, αυτό που εξελισσόταν ήταν ένα πολιτικό παζάρι με εκατέρωθεν εκβιασμούς και μικροκομματικούς υπολογισμούς». «Με αυτές τις γελοίες συμπεριφορές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδηγούν το τόπο στην καταστροφή και την χρεωκοπία» συμπλήρωσε.

Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να εξωραΐσει το περιεχόμενο μιας αδιέξοδης πολιτικής, έχουμε μπει σε τροχιά εκλογών, εκτίμησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας ατυχείς τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Επιβεβαίωσαν ότι δεν τους χωρίζουν τόσο οι προγραμματικές διαφορές, όσο ο τρόπος που βλέπει καθένας τα βραχυπρόθεσμα μικροκομματικά του συμφέροντα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι Τύπου Γ. Παρασκευόπουλου και Ε. Ιωαννίδου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.