Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ βρίσκονται οι δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας με φόντο τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Οι δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας με φόντο τον κίνδυνο χρεοκοπίας απασχολούν πολλά ΜΜΕ ανά τον κόσμο.
«Ο ανασχηματισμός υπογραμμίζει την αδύναμη πολιτική και λαϊκή στήριξη για τη νέα συμφωνία, αλλά αναλυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει με τα μέτρα λιτότητας ή να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία», επισημαίνει το Reuters στο τηλεγράφημά του.
«Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος αναφέρεται πιο συχνά ως υποψήφιος για την αντικατάσταση του Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ μπορεί να βρίσκεται καθ’οδόν για το υπουργείο Εξωτερικών», προσθέτει.
Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου εμφανίζεται και στο ρεπορτάζ του BBC ως πιθανού υποψηφίου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. «Αυτό θα εγκρινόταν από το ΔΝΤ και την ΕΕ, αλλά παραμένει αβέβαιο αν θα ικανοποιούσε τα μέλη του κοινοβουλίου», επισημαίνει ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα.
Το δίκτυο έφερε στο φως της δημοσιότητας πρακτικά χθεσινής συνεδρίασης της Κομισιόν, στα οποία αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι επίτροποι έχουν «μία βαθιά αίσθηση αρνητικού προαισθήματος» για την Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης.
«Η διχόνοια βαθαίνει την κρίση χρέους της Ελλάδας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times. «Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη Τετάρτη ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση και θα ζητήσει ψήφος εμπιστοσύνης από τη βουλή αργότερα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω ενδείξεων ότι οι διεθνείς πιστωτές θα απελευθερώσουν τη δόση των 12 δις.ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα, παρά την αποτυχία τους να καταλήξουν σε μία συμφωνία για νέο πακέτο διάσωσης», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας τιτλοφορείται «Επενδυτές στοιχηματίζουν στο ενδεχόμενο “ελληνικού ατυχήματος”». Σύμφωνα με αυτό, διεθνείς επενδυτές έχουν βάλει ένα νέο στοίχημα σε σχέση με την ελληνική κρίση, που αντανακλά την «αποδεκτή από όλο και περισσότερους άποψη ότι η Αθήνα μπορεί βρίσκεται λίγο πριν από μια άτακτη χρεοκοπία», κάτι που αποκαλείται «σενάριο ατυχήματος». «Υπάρχει ουσιαστική πιθανότητα ελληνικού ατυχήματος αυτό το καλοκαίρι. Αυτό αφορά μια σκληρή χρεοκοπία και μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, που θα είχαν πολύ ανησυχητικές επιπτώσεις για την ευρωζώνη», ανέφερε ανώνυμος επενδυτής στην εφημερίδα.
«Ο Παπανδρέου ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης για νέα κυβέρνηση σε μία προσπάθειας περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ», τιτλοφορείται δημοσίευμα του Bloomberg. «Αν η κυβέρνηση δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, η αντίδραση της αγοράς θα είναι μόνο η αρχή. Στη συνέχεια μπαίνουν στο παιχνίδι τα σενάρια περί Αρμαγεδδώνος, τα οποία περιλαμβάνουν χρεοκοπία και πιθανώς όλο το σενάριο μετάδοσης ξεδιπλώνεται», σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Lloyds Bank, Τσαρλς Ντίμπελ, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Μοιάζει με εβδομάδα χάους», αναφέρει ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η βρετανική Guardian σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτυγχάνει να σχηματίσει κυβέρνηση ενότητας καθώς η αστυνομία μάχεται με ταραξίες στην Αθήνα και οι μετοχές υποχωρούν εν μέσω φόβων για χρεοκοπία».
«Εν μέσω αδιεξόδου, ο Έλληνας ηγέτης δεσμεύεται να αλλάξει το υπουργικό συμβούλιο», είναι ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος των New York Times. «Αναλυτές αναφέρουν ότι παρά την πολιτική αναταραχή, το κοινοβούλιο εξακολουθεί να είναι πιθανό να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα που φιλοξενεί σχόλιο του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου. «Θα είναι δύσκολο, αλλά το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Αν τα μέτρα δεν περάσουν και δεν πάρουμε τα χρήματα, θα χρεοκοπήσουμε», αναφέρει ο καθηγητής.
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζητά ψήφο εμπιστοσύνης», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Suddeutsche Zeitung . «Ο κ. Παπανδρέου θέλει να επιβάλει στη Βουλή πλειοψηφία υπέρ του πακέτου περικοπών / Oι συνομιλίες με την αντιπολίτευση ναυάγησαν» προσθέτει η εφημερίδα.
«Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου αναγγέλλει ψήφο εμπιστοσύνης, σήμερα ο ανασχηματισμός στην Αθήνα / εκ νέου απεργίες και βίαιες διαμαρτυρίες» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ.
Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έχει τον τίτλο «Η λαϊκή οργή κυβερνά». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση χρέους έχει εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία. Το αυστηρό πρόγραμμα περικοπών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης έχασε τη στήριξη από το λαό. Θα πέσει η δημοκρατία στην Ελλάδα;».
Η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται στο χάος» και υπότιτλο «ο πρωθυπουργός Παπανδρέου προσφέρει ανασχηματισμό της κυβέρνησης - οι αγορές είναι εξόχως νευρικές - μαζικές διαμαρτυρίες στην Αθήνα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίση στην Αθήνα απειλεί το συνολικό εγχείρημα διάσωσης της Ελλάδας. Χωρίς απόφαση για περικοπές ύψους 6,4 δισ. το τρέχον έτος και 28,3 δισ. μέχρι το 2015, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιεύσει στα μέσα Ιουλίου νέα διεθνή βοήθεια και θα πτωχεύσει», σημειώνει η εφημερίδα.