Κόσμος
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 19:12

Γαλλία: Από άλλο στέλεχος του E.coli η μόλυνση επτά παιδιών

Βέβαιες πως το στέλεχος του βακτηρίου E.coli που ευθύνεται για τη νοσηλεία επτά παιδιών στη βόρεια Γαλλία είναι διαφορετικό από αυτό που προκάλεσε την επιδημία στη Γερμανία δηλώνουν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές. Στο μικροσκόπιο κατεψυγμένα μπιφτέκια.

Βέβαιες πως το στέλεχος του βακτηρίου E.coli που ευθύνεται για τη νοσηλεία επτά παιδιών στη βόρεια Γαλλία είναι διαφορετικό από αυτό που προκάλεσε την επιδημία στη Γερμανία δηλώνουν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές.

«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν είναι το ίδιο στέλεχος με αυτό που είχαν οι φύτρες στη Γερμανία» δήλωσε ο Ντανιέλ Λενουάρ, γενικός διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας (ARS) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη βόρεια Γαλλία.

Επτά παιδιά -ένα από αυτά σήμερα το απόγευμα- κατέληξαν στο νοσοκομείο στη Λίλλη με σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Όλα είχαν καταναλώσει ύποπτα μπιφτέκια μάρκας «Steaks Country» που πωλούνται στα καταστήματα της γερμανικής αλυσίδας Lidl σημείωσε εκπρόσωπος της ARS.

Εκπρόσωπος των Lidl είχε δηλώσει νωρίτερα πως η αλυσίδα προμηθεύτηκε το προϊόν από τη γαλλική εταιρεία SEB-CERF, η οποία με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι το κρέας από το οποίο είχαν παρασκευαστεί τα μπιφτέκια ενός συγκεκριμένου πακέτου που βρέθηκε στο σπίτι ενός από τα παιδιά προήλθε από τη Γερμανία: «Το ύποπτο κρέας προέρχεται από τη Γερμανία. Εκεί έγινε η σφαγή (των ζώων), προτού γίνει η εισαγωγή τους στη Γαλλία από την εταιρεία μας» εξήγησε ο Γκι Λαμορλέτ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της SEB, η οποία εδρεύει στο Σαν Ντιζιέ, στην ανατολική Γαλλία.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως πολλά άλλα πακέτα του ύποπτου προϊόντος περιέχουν μπιφτέκια που φτιάχτηκαν από κρέας που προέρχεται από το Βέλγιο, την Ιταλία, ακόμη και τη Γαλλία.

Πάντως, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές αντέκρουσαν την πληροφορία που είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα η γαλλική εταιρεία παρασκευής των μπιφτεκιών, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον ένα από τα παιδιά αυτά δεν είχε καταναλώσει τα μπιφτέκια που θεωρούνται ύποπτα.

Η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl πάντως στη Γαλλία απέσυρε το επίμαχο προϊόν.

Η επιδημία που προκλήθηκε πρόσφατα στη Γερμανία από στέλεχος του βακτηρίου E.coli οφειλόταν σε βιολογικά φύτρες που είχαν παραχθεί στη χώρα.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα σήμερα ότι καταγράφηκε κι άλλος θάνατος στη Γερμανία από την επιδημία αυτή, με τον οποίο ανέρχεται σε 38 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα αυτή και σε συνολικά 39 στην Ευρώπη.

Το ομοσπονδιακό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ που ανακοίνωσε το νέο απολογισμό επεσήμανε ωστόσο ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του θανατηφόρου στελέχους του βακτηρίου E.coli στη χώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από προηγουμένως.