Πολιτική
Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011 20:27

Κριτική βουλευτών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Κριτική άσκησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τη Βάσω Παπανδρέου να ανεβάζει τους τόνους, ζητώντας από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να αλλάξει και στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει να μη λειτουργεί με παρέες. Πάντως η πλειονότητα των βουλευτών που πήραν το λόγο δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Πρωθυπουργό.

Κριτική άσκησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τη Βάσω Παπανδρέου να ανεβάζει τους τόνους, ζητώντας από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να αλλάξει και στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει να μη λειτουργεί με παρέες.

Πάντως η πλειονότητα των βουλευτών που πήραν το λόγο δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Πρωθυπουργό.

Η κ. Παπανδρέου, αφού σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που ανησυχεί για το ΠΑΣΟΚ και κυρίως για τη χώρα, επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, πρόσθεσε πως «εξαρτάται από εμάς αν η χώρα θα έχει μέλλον όπως θα ήθελε η νέα γενιά» και απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό στον ενικό, ασκώντας του σκληρή κριτική:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά τις απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, σε στήριξε και ψήφισε πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα για τον κόσμο. Μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων υλοποιήθηκε. Απίθανη κοροϊδία του οικονομικού επιτελείου επί 18 μήνες και το στήριζες συνεχώς. Εδώ και ένα χρόνο μετά το μνημόνιο πάλι στα ίδια. Μια χώρα πτωχευμένη δεν λύνει το πρόβλημα με δάνεια. Τι είδους διαπραγμάτευση είχαμε; Δεν ενημερωνόμαστε. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δεν διαπραγματευόμαστε αρκετά. Ο Ομπάμα δεν μας αγάπησε ξαφνικά. Οδηγήσαμε την χώρα σε τρομερή ύφεση. Αντί να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας, καταφέραμε το σύνολο της κοινωνίας εναντίον μας. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας συνολικά. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί σε έκτακτες συνθήκες. Πρέπει να αναλάβεις μέρος της ευθύνης. Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Να αποφύγουμε τις εκλογές, αν μπορούμε. Στην κυβέρνηση που θα κάνεις, να αλλάξεις. Λειτουργείς με παρέες-κυβερνητική επιτροπή και θεσμικά όργανα. Διαφορετικά θα συρθούμε σε εκλογές».

Η κ. Όλγα Ρεντάρη (βουλευτής Έβρου) σημείωσε: «Δεν ξέρω πόσο μπορώ να κρατήσω στους ώμους μου, όρθια και στητή τα λάθη του παρελθόντος. Η λέξη "σωτηρία της χώρας" έχει καταντήσει στερεότυπο και τι σημαίνει άραγε; Να τρέχουμε πίσω από ένα Μνημόνιο; Έχω ψηφίσει όλα τα μέτρα με την ελπίδα να σώσω τη χώρα και βλέπω ότι εμείς είμαστε πιο αυστηροί με τα μέτρα από ότι οι δανειστές μας. Θα ήθελα ουσιαστικό απολογισμό, και ποιο υπουργείο δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του. "Είναι κακό που ζητάμε κάθε φορά ενημέρωση;" και όταν παίρνουμε μέτρα να μην έχουμε Κοινοβουλευτική Ομάδα; Το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι μικρό και αποτελεσματικό».

Και ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης (βουλευτής Β΄Πειραιά) ανέφερε πως ο τελικός απολογισμός της προσπάθειας έχει αρνητικό πρόσημο. «Εξαντλούμε καθημερινά το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέταμε και διαρρηγνύουμε κοινωνικές σχέσεις. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΚΟ να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν τους πολίτες της πλατείας να γυρίσουν σπίτι τους με αξιοπρέπεια. Ανοησίες τα περί "Ιουλιανών"» πρόσθεσε.

Η κ. Χρύσα Αράπογλου (βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης) υποστήριξε πως υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της ΚΟ και της Βουλής, τονίζοντας πως θα έπρεπε να συνέρχεται τακτικά. «Πάσχουμε από αδράνεια και φοβικά σύνδρομα. Δεν έχουμε τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο. Δεν ενημερωνόμαστε για το τι ψηφίζουμε. Χρειαζόμαστε καθαρή και διαυγή θέση εθνικού σχεδίου. Κάθε φορά που πάμε να μιλήσουμε οι ετικέτες είναι έτοιμες. Να σταματήσει η λάσπη στον ανεμιστήρα» συμπλήρωσε.

«Κινδυνεύουμε να γίνουμε η χλεύη της κοινωνίας. Ο ελληνικός λαός κατανοεί τις δυσκολίες της κυβέρνησης, αλλά δεν κατανοεί την αδικία. Αποτύχαμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέσα από την κυβέρνηση γεννιούνται τα προβλήματα. Ο βουλευτής θα σας πει τι συμβαίνει μέσα στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Θανάσης Οικονόμου (βουλευτής Ιωαννίνων) από την πλευρά του ζήτησε ψυχραιμία και ταχύτητα στις αποφάσεις. «Πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες. Την κοπανάνε κάποιοι που φόρτωσαν βάρη στη χώρα ως υπουργοί».

Ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης σημείωσε: «Η προσπάθειά μας δεν πρέπει να μείνει στα μισά, όμως πρέπει να αποβάλλουμε το "μικρόβιο" που κατατρώει την δημοκρατική παράταξη». Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ζητά ενότητα με άλλες δυνάμεις και αυτή να μην υπάρχει στο εσωτερικό του. «Φυγομαχούν οι άτολμοι και όσοι έχουν ενοχές, ενώ όσοι κάνουν σκληρή κριτική, να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους, καθώς έχουν γίνει λάθη διακυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Δημήτρης Παπουτσής ζήτησε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο Μεσοπρόθεσμο από σήμερα, ώστε να κυβερνηθεί ο τόπος και υποστήριξε πως υπάρχουν διάφοροι που απεργάζονται σενάρια ακόμα και συνταγματικής εκτροπής.

Ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης (βουλευτής Μεσσηνίας) ζήτησε «ο ανασχηματισμός να περιλαμβάνει άτομα με πολιτική οντότητα, προερχόμενα από την κοινωνία και όχι απαραίτητα από τον κομματικό μηχανισμό ή την ΚΟ».

Ο κ. Ηλίας Καρανίκας (βουλευτής Ευρυτανίας) ζήτησε τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης να είναι πανελλαδικής εμβέλειας και αποδοχής.

Ο κ. Ντίνος Βρεττός (βουλευτής Αττικής) ανέφερε: «Γιατί να χαρίσουμε τον όρο "επαναδιαπραγμάτευση" στην ΝΔ, αφού η επαναδιαπραγμάτευση είναι η μόνη σταθερά και θα κρατήσει μέχρι τέλους. Κανείς στην ΚΟ δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πάθος, την εργατικότητα και την απόφαση να σώσει την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου».

Η κ. Μαρία Μίχου (Πιερίας) διαφώνησε με τις σκληρές κριτικές βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος: «Δεν συμμερίζομαι κριτικές της συμπολίτευσης που είναι πιο σκληρές από εκείνες των συναδέλφων της αντιπολίτευσης. Οι παραιτήσεις βουλευτών δεν βοηθούν, ο λαός θα κρίνει τους πάντες».

Ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος (βουλευτής Κοζάνης) σημείωσε: «Η χώρα χρειάζεται σταθερούς θεσμούς. Η χώρα αδειάζει από μυαλά και επιστήμονες. Έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό και πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Η ελληνική κοινωνία δεν ήξερε ότι η ευημερία της ήταν πλαστή. Αλήθεια για τα δημοσιονομικά, δημοκρατία ως σταθερή επιλογή, αξίες για την ιδεολογία μας και τις αρχές μας. Οι συνδικαλιστές δεν είναι εχθρός λαός, ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το κράτος και η γραφειοκρατία. Καιρός να κατέβει το σίριαλ τρόμου "έλλειμμα και χρέος" και να ανεβεί το "ελπίδα, ανάπτυξη, προοπτική"».

Η κ. Τόνια Αντωνίου (βουλευτής Φθιώτιδας) προειδοποίησε πως η κρίση θα μετεξελιχθεί, αν δεν προσέξουμε, σε πολιτική και θεσμική. «Το σύστημα ήθελε αλλαγές αλλά δεν μπορεί να δίνεται αμνήστευση στην ΝΔ. Η κρίση δεν είναι στην ΚΟ, είναι η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών σε όλο το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να πείσουμε ότι οι πολιτικές με το Μνημόνιο 2 δίνουν προοπτική κι αν αυτό δεν γίνει, η κοινωνία θα ανατρέψει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Όταν υπάρχουν παραιτήσεις από την ΚΟ να προβληματιστούμε. Να τελειώνουμε με τις "λογικές του 1965"».

«Χάθηκε η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία και αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Οι πολίτες δεν θέλουν να καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ζητούν σχέδιο και έλεγχο. Αν δεν το κάνουμε θα μας δείξουν την πόρτα της εξόδου. Η ΝΔ πιστεύει ότι σε λίγο καιρό θα χορεύει πάνω στο πτώμα του ΠΑΣΟΚ γι΄ αυτό ο Σαμαράς δεν συναινεί σε τίποτα», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Καρύδης (βουλευτής Α΄Πειραιά).

Με τη σειρά της η κ. Εύα Καϊλή (βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης) επισήμανε ότι «ο κόσμος δεν πιστεύει ότι υπάρχουν μονόδρομοι ή διλήμματα. Όταν το οικονομικό επιτελείο παίρνει πίσω μέτρα αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε εναλλακτικές πολιτικές. Συνεχίζεται το πάρτι της σπατάλης στο δημόσιο και στις ΜΚΟ χωρίς έλεγχο. Με πρωτοβουλία Παπανδρέου να προχωρήσουν κατασχέσεις περιουσιών υπουργών που έχουν ζημιώσει το δημόσιο και των οποίων οι αστικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί».

Ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης (βουλευτής Πέλλας) παρατήρησε πως «ο ελληνικός λαός ρωτάει αν θα πάρουμε τον κλεμμένο πλούτο, αν θα αναμορφώσουμε συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας» και ζήτησε «ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα του σχεδίου και στην δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών» επισημαίνοντας πως «τότε θα διεκδικήσουμε συναίνεση από τον ελληνικό λαό».

O κ. Απόστολος Κακλαμάνης (βουλευτής Β΄Αθήνας και πρώην πρόεδρος της Βουλής) υπογράμμισε: «ως ΚΟ δώσαμε σήμερα απάντηση σε εκείνους που είπαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στο εξωτερικό... Να κάνετε κυβέρνηση ολιγομελή και εύχομαι αυτή τη φορά να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά. Στηρίζουμε τον Παπανδρέου γιατί και το χρειάζεται και το αναγνωρίζει».

Και ο κ. Χρήστος Μαγκούφης (βουλευτής Τρικάλων) επισήμανε πως ο λαός έδωσε εντολή στον Παπανδρέου και στην ΚΟ. «Ο αγώνας κρίνεται στην πάλη κάθε μέρα. Ευθύνη να υπηρετήσουμε την πατρίδα με λύση στα προβλήματα. Ο καλύτερος σύμβουλος πρόεδρε πρέπει να είναι η ΚΟ. Να σχηματιστεί κυβέρνηση ορκισμένων σε αξίες».

Για «καλοστημένο σχέδιο αποδόμησης του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο κ. Θεόδωρος Παραστατίδης (βουλευτής Κιλκίς), σημειώνοντας «ορισμένοι συνάδελφοι συμπεριφέρονται ως υπάλληλοι ορισμένων ΜΜΕ».

Να παραμερίσει τους "κηπουρούς", «όπως αποκαλούνται ακόμη κι αν έχουν δίκιο» κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος (βουλευτής Σάμου). «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε, όχι ο κόσμος. Ο πρωθυπουργός πρέπει να κυβερνήσει σταθερά τη χώρα με "15 μπαρουτοκαπνισμένους" και "πέντε απέξω"».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Γείτονας (βουλευτής Β΄Αθήνας) σημείωσε ότι «αν πάμε μόνοι μας πρέπει να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα».

«Να έχετε πάντα ανοιχτή την πόρτα της συναίνεσης, αλλιώς να προχωρήσουμε μόνοι μας. Στον ανασχηματισμό να διαλέξετε τους καλύτερους, η νέα κυβέρνηση πρέπει να τιθασεύσει την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία», παρατήρησε ο κ. Θανάσης Χαντάβας (βουλευτής Γρεβενών).

Ο κ. Σπύρος Μαργέλης (βουλευτής Λευκάδας) δήλωσε ότι «πρώτιστο καθήκον μας είναι να κυβερνήσουμε την χώρα. Η νέα κυβέρνηση να είναι σε περισσότερη συνεννόηση με τους βουλευτές και οι υπουργοί να τους ακούν. Ο λαός είναι έτοιμος για θυσίες αλλά θέλει ελπίδα και προοπτική, ενώ θέλει από τον πρωθυπουργό να βάλει "κόκκινη γραμμή" στα σκληρά μέτρα και στις απαιτήσεις της τρόικας».

«Η ΚΟ άρχισε να φυλλορροεί και η αίθουσα άδειασε όταν ξεκίνησε το "δελτίο των οκτώ". Πρέπει να ανακτήσουμε τις πρωτοβουλίες. Ο βασανιστικός διάλογος στην ΚΟ μπορεί να αποτρέψει λάθη», επισήμανε ο κ. Βασίλης Τόγιας (βουλευτής Βοιωτίας).

Ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης (βουλευτής Χανίων) κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «δεν είναι αξιόπιστος αποδέκτης της πρόσκλησης για συναίνεση». «Εμείς στηρίξαμε ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου και δεν θέλουμε αυτόκλητους σωτήρες», πρόσθεσε.

«Αυτές τις μέρες εξελίσσεται σενάριο κρίσης από εξωθεσμικά κέντρα καθώς δεν συγχωρούν στον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ότι κυβερνά τη χώρα. Εξελίσσεται κανονικά σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί αν ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται τα μέτρα. Να πάμε σε εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς πιστωτικά επεισόδια, με την ευκαιρία του ανοίγματος της σχετικής συζήτησης στην Ευρώπη», υποστήριξε ο κ. Θανάσης Παπαγεωργίου (βουλευτής Πιερίας).

Ο κ. Μιχάλης Παντούλας (βουλευτής Ιωαννίνων) ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου «να εξαγγείλει το αντιμνημόνιο κοινωνικής πολιτικής που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, στην Ολομέλεια της Βουλής».

«Να απαντήσει ο Παπανδρέου αν υπάρχει σχέδιο αποδόμησης του. Την εθνική συνεννόηση την θέλουμε ή την επιβάλλουν κάποια κέντρα; Ο κόσμος θέλει την αλήθεια. Οι βουλευτές ψήφισαν σκληρά μέτρα αλλά θέλουν να είναι αποτελεσματικά. Να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, αλλά να μην γίνουν οι βουλευτές από εκλεκτοί του λαού, εκλεκτοί του αρχηγού» ανέφερε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (βουλευτής Αρκαδίας).

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους άσκησαν δημόσιο αξίωμα από το 1974 και μετά ζήτησε ο κ. Παντελής Ασπραδάκης (βουλευτής Αττικής).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ