Πολιτική
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 14:23

Δηλώσεις υπουργών για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Στη νέα σελίδα που σηματοδοτεί για την κυβέρνηση ο ανασχηματισμός, αλλά και στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους εστίασαν με τις πρώτες τους δηλώσεις υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, λίγο μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη νέα σελίδα που σηματοδοτεί για την κυβέρνηση ο ανασχηματισμός, αλλά και στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους εστίασαν με τις πρώτες τους δηλώσεις υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, λίγο μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο.

Χωρίς «πικρία», δήλωσε ότι φεύγει από το οικονομικό επιτελείο ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών και νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντικατάστασή του από τον Βενιζέλο προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να πει ότι δεν βλέπει τη μετακίνησή του «ως απαλλαγή».

«Συνεχίζουμε τη δουλειά μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το νέο σχήμα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα της χώρας, σχολίασε ότι «κάθε κυβέρνηση αν δεν είναι αποτελεσματική, δεν είναι κατ’ ουσίαν κυβέρνηση».

Επιλογή που θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής τη μεταφορά του κ. Βενιζέλου από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Οικονομίας.

Σε δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι «το πολιτικό κεφάλαιο του Πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ παραμένει μετά τον ανασχηματισμό όπως το θέλει ο ελληνικός λαός, να ηγείται της εθνικής προσπάθειας με αποφασιστικότητα».

«Το πολιτικό κεφάλαιο το Γ. Παπανδρέου παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο», τόνισε ο νεοδιορισθείς υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης. «Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να δίνει μεγάλες μάχες στην ΕΕ κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά και εκτός για το καλό της χώρας, για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση», τόνισε και συνέχισε πως όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα συμβάλλουν στην νέα προσπάθεια για να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων».

Ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία στον Ευάγγελο Βενιζέλο και εμφανίστηκε σίγουρος ότι «στο νέο δύσκολο πόστο του (σ.σ. υπουργείο Οικονομικών) θα συμβάλει καθοριστικά στο να ξεπεράσουμε την κρίση μέσα από τη συλλογική προσπάθεια υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού».

«Προχωράμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερη πίστη», επισήμανε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Για ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω του υψηλού χρέους και των υψηλών ελλειμμάτων, μίλησε νωρίτερα ο Ηλίας Μόσιαλος στις πρώτες του δηλώσεις ως υπουργός Επικρατείας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρει αυτή η χώρα», υποστήριξε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Είμαι μέλος μιας κυβέρνησης, η οποία έχει μια ιστορική ευθύνη, να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω του υψηλού χρέους και των υψηλών ελλειμμάτων. Θα πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη για τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τα καταφέρει. Αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρει αυτή η χώρα», διεμήνυσε.

Το θέμα είναι αν βγαίνει ενισχυμένη η χώρα, όχι το ΠΑΣΟΚ, τόνισε κληθείς να σχολιάσει αν το κυβερνών κόμμα βγαίνει κερδισμένο από τον ανασχηματισμό, ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αστείρευτες δυνάμεις και ότι έχει αποδείξει ότι σκοπός του είναι να κοιτάξει το μέλλον της χώρας και όχι το στενό κομματικό συμφέρον .

Ερωτηθείς αν η νέα κυβέρνηση θα έχει βραχυπρόθεσμη θητεία, σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια.

Τη διαβεβαίωση ότι ο ίδιος θα κάνει το καλύτερο δυνατό, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το «ζήτημα είναι όταν θα φύγω να έχω να πω καλά λόγια, ο απολογισμός να είναι θετικός».

Απαντώντας σε σχόλιο που υπενθύμιζε παλαιότερες θέσεις του έναντι της τρόικας παρατήρησε ότι «δεν περνάμε από ιδεολογικό κόσκινο για να μπούμε στην κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι το κριτήριο εισόδου στην κυβέρνηση είναι «να πάμε καλά».

«Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε, ένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή αποστροφή του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για «κατέβασμα του σήριαλ χρέος-ελλείμματα», διευκρίνισε ότι η αναφορά του δεν στρεφόταν κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, αφού, όπως είπε, δεν πιστεύει στην προσωποποίηση των ευθυνών.

Τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι δυνατότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη, εξέφρασε τέλος η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.