Πολιτική
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011 16:52

Γ. Παπανδρέου: Εχουμε μπροστά μας πολλή και σκληρή δουλειά

Τη δέσμευση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίσει το «τιτάνιο έργο» που ξεκίνησε το προηγούμενο έως και το 2013 οπότε λήγει η κυβερνητική θητείτα του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, που συνήλθε υπό τη νέα του σύνθεση. «Ιδιαίτερα επίπονο και δύσκολο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών» καλείται να εφαρμόσει ο Ευ. Βενιζέλος.

Τη δέσμευση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίσει το «τιτάνιο έργο» που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ανέλαβε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, που συνήλθε υπό τη νέα του σύνθεση.

Όπως είπε, «με την προηγούμενη σύνθεσή της, η κυβέρνηση απέδωσε ένα τιτάνιο, ένα ηράκλειο έργο, ένα έργο εντυπωσιακό και ιστορικό», που είχε ωστόσο λάθη και αδυναμίες. Υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη επανεκκίνησης, ζήτησε μια κυβέρνηση συνεκτική, λειτουργική και πάντα μάχιμη, αποφασισμένη να ολοκληρώσει ένα έργο ιστορικό.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, σημειώνοντας πως «έχουμε μπροστά μας πολλή και σκληρή δουλειά [...] τους επόμενους 28 μήνες της θητείας μας, μέχρι την ώρα που θα μας αξιολογήσουν οι πολίτες, στις εκλογές του 2013».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική μνεία στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών και νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι επί 20 μήνες σήκωσε στους ώμους του το βάρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Σήκωσες στην πλάτη σου ασήκωτα βάρη, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Θεωρώ ότι είναι εθνικό έργο. Τίμησες την χώρα και την κυβέρνησή μας δίνοντας δύσκολες μάχες, για να κρατηθούμε όλοι όρθιοι ως χώρα. Και βέβαια συνεχίζεις τη μάχη μαζί μας σε ένα νέο, διαφορετικό, αλλά και πολύ ουσιαστικό τομέα», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα επίπονο και δύσκολο πρόγραμμα μεγάλων διαρθωτικών αλλαγών.

«Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, διαδέχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον οποίο έχουμε όλοι τα καλύτερα εχέγγυα ότι θα συμβάλλει και αυτός, με την εμπειρία και τις ικανότητές του, στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη, αλλά βεβαίως και στην εφαρμογή ενός ιδιαίτερα επίπονου και δύσκολου προγράμματος μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν τη χώρα μας σε μια βιώσιμη οικονομία τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο νεοσυσταθέν αυτοτελές Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα δοθεί μεγάλο βάρος στο κεντρικό κράτος. «Θα στηρίξουμε και την αποκεντρωμένη δομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή εν τη γενέσει της και έχει ανάγκη ιδιαίτερης υποστήριξης», πρόσθεσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αναπτυξη με τη συνεργασία πολλών υπουργείων για την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και τη «δημιουργία παραγωγικής και βιώσιμης οικονομίας, που αξιοποιεί τα πραγματικά μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε στους υπουργούς καλό αγώνα, καλή επιτυχία, καλό κουράγιο και καλή συνέχεια.