Στην τελική ευθεία μπήκε η εκδίκαση της υπόθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς ξεκίνησαν σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι απολογίες των κατηγορουμένων, μετά την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας.
Στην τελική ευθεία μπήκε η εκδίκαση της υπόθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς ξεκίνησαν σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι απολογίες των κατηγορουμένων, μετά την ολοκλήρωση της αποδεικτικής διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Χαρ. Χατζιμιχελάκης, Παν. Μασούρας, Εμμ. Γιόσπας, Ν. Βογιατζάκης, Γ. Καραγιαννίδης, Αλεξ. Μητρούσιας, Κων. Καρακατσάνη, Ερρ. Ράλλης και Π. Αργυρού στους οποίους αποδίδονται αδικήματα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών.
Κατά την απολογία του ο Παναγιώτης Μασούρας, που πριν λίγους μήνες αποφυλακίστηκε με όρους, καθώς συμπλήρωσε το όριο της 18μηνης προφυλάκισης για την υπόθεση, δήλωσε πως δεν βρίσκεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ως «εγκληματίας» αλλά «ως πολιτικός εχθρός του καθεστώτος αιχμαλωσίας».
Ο νεαρός κατηγορούμενος επανέλαβε τη θέση του ότι η δίκη που διεξάγεται είναι πολιτική και όχι ποινική. «Βρίσκομαι εδώ ασυνθηκολόγητος», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν εναντίον του στοιχεία, αλλά τόνισε πως «δεν πρόκειται να μπει στο ψευτοδίλημμα αθώος ή ένοχος». Τέλος αφού είχε προηγουμένως ζητήσει να θεωρηθούν όσα θα πει «πολιτική δήλωση» ολοκλήρωσε την απολογία του με τη φράση «Ζήτω στην επανάσταση και στον αριστερό ανατρεπτικό αγώνα».
Σήμερα απολογήθηκαν επίσης οι τρεις ελεύθεροι από την αρχή της δίκης κατηγορούμενοι, Μανώλης Γιόσπας, Ερρίκος Ράλλης και Νίκος Βογιατζάκης και ο συγκατηγορούμενός τους, Αλέξανδρος Μητρούσιας.
Ο Μανώλης Γιόσπας κινήθηκε στη θέση που από την ημέρα της σύλληψής του έχει διατυπώσει, ότι αρνείται τις κατηγορίες και ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα του αποδίδονται. Ο νεαρός επανέλαβε στους δικαστές πως ενεπλάκη στην υπόθεση εξαιτίας της συγγενικής του σχέσης με τον Χάρη Χατζημιχελάκη.
Ο τελευταίος, ο οποίος έμενε στο διαμέρισμα στο Χαλάνδρι που η Αστυνομία χαρακτήρισε «γιάφκα», έχει αναλάβει με επιστολή του σε διαδυκτικό τόπο την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στην οργάνωση.
Αρνητική στάση επί των κατηγοριών αλλά και άγνοια των λόγων που βρέθηκε κατηγορούμενος, εξέφρασε και ο Ερρίκος Ράλλης, ο οποίος δήλωσε ότι παρίσταται γιατί θέλει να σταματήσει η δίωξή του και να αποκατασταθούν η τιμή και η υπόληψή του.
Ο Νίκος Βογιατζάκης δήλωσε στους δικαστές πως δεν έχει σχέση με την οργάνωση και ότι διώκεται για τις πολιτικές του θέσεις. «Δεν περιμένω να δικαιωθώ από χουντικά δικαστήρια», τόνισε και μίλησε για «ποινικοποίηση φιλικών σχέσεων». Επισημαίνοντας πως η δίωξή του έχει σχέση με τον «αντισυστημικό του αγώνα» εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα μέλη της οργάνωσης.
Και ο Αλέξανδρος Μητρούσιας αρνήθηκε όλες τις εναντίον κατηγορίες, λέγοντας «δεν είμαι μέλος αυτής της επαναστατικής οργάνωσης».
Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες με αυτήν της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, καθώς οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους, Χατζιμιχελάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης και Παναγιώτης Αργυρού, δεν μετέχουν στη διαδικασία παραμένοντας στα κελιά τους τις ημέρες συνεδρίασης.
Όπως εκτιμάται, η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, που ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και σημαδεύτηκε από εντάσεις αλλά και αποχωρήσεις κατηγορουμένων, κατέθεσαν περίπου 60 μάρτυρες.
Υπενθυμίζεται ότι οι εννέα κατηγορούμενοι δικάζονται για τρεις από τις εκρήξεις που είχε αναλάβει η οργάνωση στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και στις οικίες του πρώην υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη και του ζεύγους Γ. Αρσένη - Λ. Κατσέλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ