O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, θα ζητήσει κατά τις αυριανές συναντήσεις του στο Παρίσι με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών προς μια συνολική διευθέτηση, τονίζοντας επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση μη επίτευξης προόδου.
Ο κ. Ανάν θα κάνει αυτή την εισήγηση στους δύο ηγέτες υπό μορφή «επιτακτικής ανάγκης», ώστε να υπάρξει πρόοδος τουλάχιστον στα τέσσερα κύρια υπό συζήτηση κεφάλαια, δηλαδή τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια, το εδαφικό και τις περιουσίες, λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό ορόσημο της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Ωστόσο, σ' αυτό το στάδιο ο Γενικός Γραμματέας δεν πρόκειται να υποβάλει νέα δέσμη ιδεών. Αυτό, θα γίνει τελη Νοεμβρίου ή άρχες Δεκεμβρίου, όσο γίνεται δηλαδή πιο κοντά στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, όταν οι δύο πλευρές θα είναι ευάλωτες σε πιέσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας, στις προσκλήσεις του προς τους δύο ηγέτες θέτει ως στόχο να αξιολογήσουν τη μέχρι σήμερα κατάσταση στις απευθείας συνομιλίες, αλλά κυρίως να ασχοληθούν με τρόπους προώθησης της διαδικασίας των συνομιλιών, που βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Ωστόσο, αναμένεται ότι θα εκφράσει για άλλη μια φορά την ανησυχία του στον κ. Ντενκτάς για την έλλειψη προόδου.
Εχοντας κατά νου ότι το κεφάλαιο «κυριαρχία» αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην επίτευξη προόδου, ο κ. Ανάν πιθανόν να επιχειρήσει να παρακάμψει αυτό το θέμα με διαχωρισμό των εξουσιών των συστατικών μερών από τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Πάντως αυτό το θέμα θα συζητηθεί υπό το πρίσμα των απόψεων που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ύπαρξη μιας κεντρικής εξουσίας, η οποία να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις και να εφαρμόζει τις κοινοτικές αποφάσεις και οδηγίες.
Σήμερα το πρωϊ ο κ. Κόφι Ανάν είχε συνάντηση στο Παρίσι με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Αύριο, στις 10.30 π.μ. ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς και στις 11.30 με τον Γλαύκο Κληρίδη.
Θα ακολουθήσει στη 1 μ.μ., η κοινή συνάντηση, η οποία θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας.
Η στάση Ντενκτάς
Ο Ραούφ Ντενκτάς, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη συνάντηση του Παρισιού, δήλωσε ότι σ' αυτήν θα γίνει απλώς εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και οι δύο πλευρές θα αναφερθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Σε δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, προτού αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα, ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάστηκε ένθερμος υποστηρικτής μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία όμως να ικανοποιεί τις τουρκικές θέσεις.
Κατά τον Ντενκτάς, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί γρήγορη λύση του προβλήματος στη βάση ενός συνεταιρικού κράτους, το οποίο να λαμβάνει υπόψιν την πολιτική ισότητα των δύο λαών, κατά την έκφρασή του, και τις δύο δημοκρατίες στο νησί.