Πολιτική
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 13:03

Υπέρ του «κουρέματος» ο Economist

Υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους περίπου κατά το ήμισυ τάσσεται για άλλη μια φορά ο Economist, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια που έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να δράσουν είναι όλο και στενότερα.

Υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους περίπου κατά το ήμισυ τάσσεται για άλλη μια φορά ο Economist, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια που έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να δράσουν είναι όλο και στενότερα.

«Η ΕΕ φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει ένα νέο κανόνα: αν ένα σχέδιο δεν λειτουργεί, επιμείνετε σε αυτό», παρατηρεί με καυστικότητα το περιοδικό. «Παρά τις χιλιάδες που διαδηλώνουν στην Αθήνα, παρά τα ρίγη στις αγορές, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν ένα ωραίο χρονοδιάγραμμα για να λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης… Αλλά η στρατηγική άρνησης που ακολουθούν -άρνηση να δεχτούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της- δεν μπορεί να κρατήσει», τονίζει.

Το περιοδικό αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Πρώτον, οι πολιτικές συνθήκες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, την εμποδίζουν. Η αντιπολίτευση και οι πολίτες στην Ελλάδα διαμαρτύρονται, όπως και οι Γερμανοί ψηφοφόροι. Δεύτερον, οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται ότι το πρόβλημα έχει λυθεί και τρίτον, οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης αυξάνονται αντί να μειώνονται.

Ο Economist υποστηρίζει από την άλλη ότι η επιλογή της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Έτσι το δημοσίευμα καταλήγει στην επιλογή που υποστηρίζει εδώ και καιρό το περιοδικό για την επίλυση της κρίσης: μία «πειθαρχημένη» αναδιάρθρωση ώστε το χρέος της Ελλάδας να μειωθεί στο μισό, δηλαδή στο 80% του ΑΕΠ.

«Η καταιγίδα που είναι έτοιμη να ξεσπάσει» είναι ο τίτλος άλλου δημοσιεύματος στον Economist για την ελληνική κρίση, το οποίο αναφέρεται στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. «Η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πέρασε την πρώτη της δοκιμασία, αλλά η καταστροφή εξακολουθεί να ενδέχεται να είναι προ των πυλών», επισημαίνεται στο δημοσίευμα που παρατηρεί ότι τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι πολιτικοί στη χώρα φαίνεται να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα:

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Είναι απολύτως πιθανό ότι τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση στην Αθήνα μπορεί να αλλάξει και από τεταμένη, οργισμένη και συγχυσμένη να γίνει τελείως καταστροφική: οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των οικονομικών διασωστών της Ελλάδας και των πολιτικών της ηγετών μπορεί να αποτύχουν και το κράτος μπορεί να ξεμείνει από μετρητά ή/και να φύγει από το ευρώ, προκαλώντας μια οικονομική κρίση που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

»Αλλά ακόμα και αν αυτό αποφευχθεί, τα θεμελιώδη προβλήματα της Ελλάδας ελάχιστα θα βελτιωθούν. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο χρεοκοπημένη, είναι βαθιά μη ανταγωνιστική και αντιμετωπίζει μία κατάσταση που θα χρειαστεί χρόνια οδυνηρών μεταρρυθμίσεων.

«Αλλά αυτή η πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν είναι αντιληπτή στους περισσότερους από τους παίκτες στο δράμα που ξετυλίγεται μέσα και έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο», επισημαίνεται.

Το άρθρο καταλήγει ότι αν και τα προβλήματα συνήθως αμβλύνονται για λίγο το καλοκαίρι, «αυτή η χρονιά μπορεί να είναι η εξαίρεση, ειδικά εάν τόσο οι πολιτικοί όσο και οι διαδηλωτές επιμείνουν στο να πράττουν λες και ζουν οπουδήποτε εκτός από την πλανήτη Γη».