Πολιτική
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 14:52

Στην Ολομέλεια το Μεσοπρόθεσμο

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με την επικείμενη ψηφοφορία για την έγκρισή του την Τετάρτη να εξακολουθεί να προκαλεί αναβρασμό. Τέλος επιτηδεύματος και για τη χρήση του 2010, ύψους 300 ευρώ για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με την επικείμενη ψηφοφορία για την έγκρισή του την Τετάρτη να εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, αλλά και αναβρασμό στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι το κενό των 600 εκατ. ευρώ που αφήνει η υπαναχώρηση στο θέμα των αποδείξεων θα καλυφθεί με 300 εκατ. από μια πιο αισιόδοξη αλλά ρεαλιστική, όπως είπε, εκτίμηση των εσόδων του 2011 και 300 εκατ. από περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα καταθέσει στη συνέχεια της συνεδρίασης τις διορθώσεις που έχουν γίνει στους πίνακες για να καλυφθεί αυτό το κενό, οι οποίες, όπως σημείωσε, έχουν συμφωνηθεί και με την τρόικα.

Λίγο αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, όπου σε προσθήκη του υπουργού, αναφέρεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ και για το οικονομικό έτος 2011 (δηλαδή για τη χρήση του 2010).

Οπως σημειώνεται, το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του 2011, δηλαδή το οικονομικό έτος 2012, το τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό, θα είναι 400 ή 500 ευρώ, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής όπου εδρεύει ο επιτηδευματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Αντικρούοντας την ένσταση ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το λιγότερο που οφείλει η Βουλή των Ελλήνων και όλος ο πολιτικός κόσμος στον ελληνικό λαό κάτω από τις συνθήκες που ζούμε είναι να είναι ειλικρινής, ευθύς και να μην παρασύρεται σε υποκριτική χρήση του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής».

Έκανε ακόμη λόγο για «λεγκαλισμό της Αριστεράς», με σκοπό, όπως είπε, την παρέλκυση της διαδικασίας, ενώ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, δεν είναι νομικό. Το πρόβλημα της χώρας είναι βαθιά ηθικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό».

«Η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας, η έλλειψη πολιτικής ευθύνης και η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης κοστίζει και κοστίζει πολύ. Κοστίζει πολιτικά. Κοστίζει θεσμικά. Κοστίζει δημοσιονομικά και κοστίζει και οικονομικά στην τσέπη κάθε πολίτη, γιατί μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, μας επιβάλλουν ασκήσεις συμμόρφωσης και πειθαρχίας και αυτά όλα επιβαρύνουν το εισόδημα, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, την κάθε επιχείρηση, το κάθε νοικοκυριό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η έλλειψη σοβαρότητας και συναίνεσης σημαίνει λιγότερα λεφτά για τον πολίτη, λιγότερες δουλειές, λιγότερη ανάπτυξη, καμία προοπτική. Πρέπει να συνέλθουμε και να σοβαρευτούμε επιτέλους».

«Δεν είναι το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Αντισυνταγματικό είναι ό,τι συνιστά έλλειψη ευθύνης και πατριωτισμού. Εγώ λοιπόν προβάλλω ένσταση αντισυνταγματικότητας στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Η συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με τη σχετική ψηφοφορία, ενώ ο εφαρμοστικός θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ρευστό παραμένει ακόμα τι στάση θα τηρήσουν οι «πράσινοι» βουλευτές που έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ενστάσεις τους για το περιεχόμενο του νομοθετήματος. Δράση προκειμένου να πεισθούν αναμένεται να αναλάβει το απόγευμα από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ενεργό «πυροσβεστικό» ρόλο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «διαρροές» φέρεται να έχει αναλάβει και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. Σήμερα το πρωί είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέκο Αθανασιάδη, η οποία όμως έληξε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι αντιρρήσεις του βουλευτή Κοζάνης δεν κάμφθηκαν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασιάδης ζήτησε την απένταξη της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, εμμένει στην απόφασή του να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ασκήσει έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τονίζει ότι «ποτέ δεν υπονόησε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο».

«Ποτέ δεν υπονόησα ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο ή κάτι από αυτά που είναι τόσο πολύ κρίσιμα, θα προτιμούσα αν έφτανα εκεί να παραιτηθώ», σημείωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Αρα», πρόσθεσε, «ποτέ στο μυαλό μου δεν ήταν να πάρω ένα τόσο μεγάλο ρίσκο σε τόσο κρίσιμα θέματα, το ρίσκο στην πλάτη μου για το μέλλον της χώρας. Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό».

Κατά συνείδηση θα ψηφίσει, όπως δήλωσε, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του εφαρμοστικού νόμου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Χανιά, ο κ. Βαλυράκης, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε: To μεσοπρόθεσμο, είναι ένας συμβιβασμός που πρέπει να γίνει. Εγώ δεν έχω σοβαρές αντιρρήσεις σε τακτικούς συμβιβασμούς, αλλά δεν δέχομαι στρατηγικούς συμβιβασμούς και βεβαίως δεν θα σας κάνω δήλωση εγώ τι ψηφίζω στη βουλή, ούτε και έχω κανενός είδους προκατάληψη. Είμαι από τους βουλευτές που ψηφίζω πάντα κατά συνείδηση. Δεν επηρεάζομαι ούτε από κομματικές γραμμές, ούτε από απειλές ούτε από φοβέρες. Θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω κατά συνείδηση».

Ηλ. Μόσιαλος: Το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί από το σύνολο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

«Το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί από το σύνολο της Κ.Ο.», εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και σχετικά με το βουλευτή Κοζάνης αρκέστηκε να πει ότι «ο κ. Αθανασιάδης επιμένει στις απόψεις του».

«Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος και το Μεσοπρόθεσμο, αλλά όχι με λιγότερες από 151 ψήφους», συμπλήρωσε. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ούτε θέμα επιβολής κομματικής πειθαρχίας.

«Ψήφος εμπιστοσύνης έχει δοθεί την περασμένη εβδομάδα στην κυβέρνηση και δεν υποδεικνύουμε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων τι θα κάνουν. Όλοι αντιλαμβάνονται την κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο έχουν εκφράσει έως σήμερα δημοσίως και οι βουλευτές Σάββας Ρομπόπουλος, Πάνος Κουρουμπλής, Χρύσα Αράπογλου κ.ά.

Α. Διαμαντοπούλου: Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του

Εκκληση για υπευθυνότητα εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο απηύθυνε και η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου η υπουργός τόνισε πως πρόκειται για μια συνιστώσα του εθνικού σχεδίου που οφείλει να υλοποιήσει η χώρα μας. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό και αφορά όλους τους τομείς, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μη κατεβάσουμε τα μολύβια αλλά να ανασηκώσουμε τα μανίκια», παρατήρησε η κ. Διαμαντοπούλου.

Εκανε επίσης λόγο «για ένα γκρίζο σύννεφο, μια κατάθλιψη, μια αμφιβολία» που πλανάται πάνω από τη χώρα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουμε τη δύσκολη στιγμή στη Βουλή. Τόνισε τέλος ότι καθένας από την πλευρά του, «θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μη γυρίζει γύρω από την ουρά του».

«Αντάρτικο» και στη ΝΔ

Πάντως, σε ρήξη με τη γραμμή που έχει υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση φέρεται να έρχεται και η βουλευτής Αργολίδος της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία σε δήλωσή της στην εφημερίδα «τα Νέα» αναφέρει ότι «είναι η ώρα που πρέπει να βάζουμε μπροστά το καλό της πατρίδας και όχι το καλό του κόμματος».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωσή της, αναφέροντας μόνο ότι «η κυβέρνηση θέτει διάφορα εκβιαστικά διλήμματα» και ότι «δεν θα μπει σε αυτή τη λογική».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή και τόνισε πως δεν έχει τεθεί η υπερψήφισή του ως προϋπόθεση για το δάνειο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί κομματική πειθαρχία, ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως θα ληφθούν επ' αυτού αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Επανέλαβε ακόμη τη θέση της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου καθώς και για άμεση εφαρμογή πολιτικών, που θα προκαλέσουν «δημιουργικό σοκ και επανεκκίνηση της οικονομίας».

ΛΑΟΣ: Υπό καθεστώς εκβιαστικών διλημμάτων οι βουλευτές

«Αυτοί που ζητούν να ψηφίσουν οι Έλληνες βουλευτές κάτω από καθεστώς εκβιαστικών διλημμάτων επαναφέροντας μεσαιωνικές μεθόδους πολιτικής λειτουργίας πρέπει να ξέρουν ότι το αποτέλεσμα δεν θα ‘ναι προϊόν ελευθέρας βουλήσεως αλλά προϊόν ενός ιδιότυπου δοσιλογισμού», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Ο κ. Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «θα ήταν ασφαλώς δημοκρατικότερο και αποδοτικότερο οι Έλληνες βουλευτές να ψήφιζαν κατά συνείδηση και βάσει αδέσμευτων νοηματικών διαδρομών».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

Δημοκρατική Συμμαχία: Φρορομπηχτικό και μη ρεαλιστικό σχέδιο

Για την τελική της στάση στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου επιφυλάσσεται η Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία δηλώνει ότι θα αποφασίσει «ζυγίζοντας και παρακολουθώντας τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Γιάννης Οικονόμου, έπανέλαβε πάντως με ανακοίνωσή του σήμερα ότι «το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης είναι ένα αναποτελεσματικό, φορομπηχτικό και μη ρεαλιστικό σχέδιο».

«Δεν μπορούμε όμως να μην υπογραμμίσουμε ότι η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τορπιλίσει, να υπονομεύσει και να ακυρώσει κάθε πρόθεση συναίνεσης και υποστήριξης της προσπάθειας της χώρας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε.

Ονομαστική ψηφοφορία ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κατέθεσαν εν τω μεταξύ με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αρσιτεράς.

Όπως εξηγούν στο κείμενο της επιστολής τους οι βουλευτές, «επειδή στην ουσία με την ψήφιση του ΜΠΔΣ η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει τους προϋπολογισμούς του Κράτους για τα επόμενα τέσσερα έτη θεωρούμε ως απολύτως επιβεβλημένη την ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του εν λόγω νομοσχεδίου».

Οι κ.κ. Κουβέλης. Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός υπογραμμίζουν παράλληλα ότι το Μεσοπρόθεσμο κινείται στην ίδια κατεύθυνση και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με το Μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του: ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, αύξηση της ανεργίας, ακρίβεια, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος».