Κόσμος
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011 17:15

Ενισχύεται το εμπόριο Βρετανίας - Κίνας

Σειρά διμερών εμπορικών συμφωνιών αξίας 1,4 δισ. στερλινών παρουσίασαν Βρετανία και Κίνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στο Λονδίνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Σειρά διμερών εμπορικών συμφωνιών αξίας 1,4 δισ. στερλινών παρουσίασαν Βρετανία και Κίνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στο Λονδίνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Μετά τη συνάντησή του στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Κινέζο πρωθυπουργό, ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Κίνα αποτελεί «τεράστια ευκαιρία» για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι και η συνεργασία της βρετανικής εταιρείας φυσικού αερίου British Gas με την Bank of China ύψους 0,9 δισ. στερλινών.

Η Βρετανία θέλει να διπλασιάσει το διμερές εμπόριο με την Κίνα ως το 2015 στα περίπου 100 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της προσπάθειας του Λονδίνου να επεκταθούν οι συναλλαγές με αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αντισταθμιστεί η μείωση της εγχώριας ζήτησης εν μέσω περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών.

«Ο στόχος μας είναι η αξία του διμερούς εμπορίου να αγγίξει τα εκατό δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2015, κάτι το οποίο συζητήσαμε ξανά σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Κάμερον κατά τα διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Το εύρος των σημερινών συμφωνιών καταδεικνύει ότι όλοι μπορούμε να κερδίσουμε από τις πιο ελεύθερες αγορές και ότι η ΕΕ και η Κίνα πρέπει να συνεχίσουν να ανοίγονται στο εμπόριο», πρόσθεσε.

Τόνισε πάντως ότι η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνοδεύεται από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Επικροτούμε την οικονομική μετάλλαξη που έχει πραγματοποιηθεί στην Κίνα… Ωστόσο, όπως είπα στο Πεκίνο τον περασμένο Νοέμβριο, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος εγγυητής ευημερίας και σταθερότητας είναι η οικονομική και η πολιτική πρόοδος να συμβαδίζουν», δήλωσε ο Κάμερον.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο BBC, ο Ουέν είπε πως η Κίνα θα στηρίξει την ευρωζώνη συνεχίζοντας να επενδύει σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να τονώσει την εσωτερική ζήτηση και να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα προκειμένου να ενθαρρύνει την ισορροπημένη ανάπτυξη.

Ο Ουέν, ο οποίος έφθασε στο Λονδίνο από την Ουγγαρία, αναμένεται αργότερα σήμερα να μεταβεί στη Γερμανία.