Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καλείται να υιοθετήσει την Πέμπτη ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διασπασμένος, ενώ η χώρα βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση των αγορών.
Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καλείται να υιοθετήσει την Πέμπτη ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διασπασμένος, ενώ η χώρα βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση των αγορών.
Το νέο πρόγραμμα λιτότητας θα επιτρέψει στην Ιταλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να ανακτήσει μία σχετική δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το 2014, μειώνοντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 0,2% του ΑΕΠ έναντι 4,6% το 2010.
Η πλειονότητα των μέτρων λιτότητας αφορά στο διάστημα 2013-2014, αφού για το 2011-2012 θα εφαρμοσθεί το πακέτο των μέτρων που υιοθετήθηκε τον περασμένο χρόνο.
Με το νέο πρόγραμμα, η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε αναταραχή με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχουν θέσει πλέον στο στόχαστρο και την Ιταλία. Η ιταλική οικονομία μέχρι σήμερα προστατευόταν εξαιτίας του σχετικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες χαμηλού της δημοσιονομικού ελλείμματος, βαρύνεται από δημοσιονομικό χρέος που ανέρχεται σε 120% του ΑΕΠ και είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε στις 17 Ιουλίου ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, εξαιτίας των ανησυχιών για την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (0,1% κατά το πρώτο τρίμηνο). Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει και ο οίκος Standard and Poor's.
Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών ήταν η αύξηση των ιταλικών spread κατά τις τελευταίες σε ιστορικά ρεκόρ.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του είναι σε θέση να δώσει στις αγορές «εγγυήσεις σοβαρότητας και λιτότητας», προειδοποιώντας ότι οι κερδοσκόποι περιμένουν ενδείξεις αδυναμίας για να κτυπήσουν.
Ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται σε αναταραχή έπειτα από τις πρόσφατες ήττες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς και στα δημοψηφίσματα.
Την Κυριακή, ο υφυπουργός Αμυνας Γκίντο Κροσέτο επετέθη κατά του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, κατηγορώντας τον ότι έχει βυθίσει την ιταλική οικονομία σε κώμα και λέγοντας ότι το πρόγραμμα λιτότητας του έχει καταρτίσει «πρέπει να αναλυθεί από ψυχίατρο». Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η επίθεση αυτήν ήταν ενορχηστρωμένη από τον ίδιο το Μπερλουσκόνι, τη στιγμή που τμήμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιρρίπτει στην πολιτική λιτότητας τις πρόσφατες εκλογικές ήττες.
Η Λέγκα του Βορρά, σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους. Ο ηγέτης της, ο Ουμπέρτο Μπόσι απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η Λέγκα του Βορρά αντιτίθεται στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όπως προβλέπει τα πρόγραμμα λιτότητας.
Το πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια ώστε να εξισωθούν με τα όρια των ανδρών, το 2013 και όχι το 2015, την παράταση του παγώματος των μισθών και των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, μείωση των δαπανών για την υγεία στις πλουσιότερες περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ