Την πρόθεσή του να ψηφίσει τελικά το Μεσοπρόθεσμο γνωστοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος. «Ναι» και από τη βουλευτή της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου. Π. Κουρουμπλής: Διατηρώ τις ενστάσεις μου. Αλ. Αθανασιάδης: Βασανίζομαι.
Την πρόθεσή του να ψηφίσει τελικά το Μεσοπρόθεσμο γνωστοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος, o οποίος είχε ταχθεί ανοικτά κατά του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. «Δεν μπορώ να πτωχεύσω εγώ τη χώρα, ούτε να διαλύσω την Ε.Ε.», υπογράμμισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.
«Εγώ πάνω από την εθνική μου αξιοπρέπεια, βάζω το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε το πρωί στην τηλεόραστη του Alter ο βουλευτής Θεσσαλονίκης.
«Ναι» στο μεσοπρόθεσμο, όπως είχε προαναγγείλει, είπε από το βήμα της Βουλής και ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ο βουλευτής Καρδίτσας χαρακτήρισε ωστόσο πολιτική ανηθικότητα το γεγονός ότι «καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έκανε νόμο για να πιάσει τους φοροφυγάδες», καλώντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει άλλο σχέδιο.
Κλειστά χαρτιά από Αλ. Αθανασιάδη - Π. Κουρουμπλή
Πάντως, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή οι προθέσεις δύο εκ των κύριων «διαφωνούντων» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, των κ.κ. Αλ. Αθανασιάδη και Π. Κουρουμπλή, για ακόμη μία φορά δεν έγιναν ξεκάθαρες.
Ειδικότερα, χωρίς να αποκαλύψει αν θα πει τελικά «ναι» ή «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο, ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του ο κ. Αθανασιάδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι βασανίζεται ανάμεσα σε αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό και σε αυτό που του λένε ότι είναι λάθος.
«Κατανοώ τις δυσκολίες της χώρας, συμμερίζομαι τις απόψεις του Πρωθυπουργού ότι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Συμφωνώ με τον Ευ. Βενιζέλο για τα άδικα μέτρα, αναπνέω με την αγωνία του κόσμου», σημείωσε ο βουλευτής Κοζάνης.
Επανερχόμενος στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει το τελευταίο διάστημα επί της επικείμενης πώλησης της ΔΕΗ, υποστήριξε πως το κράτος πρέπει να έχει στα χέρια του επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.
«Είχα δηλώσει πολύ καιρό πριν πως δεν θα ψηφίσω νόμο για την πώληση της ΔΕΗ χωρίς να διασφαλίζονται κρίσιμα θέματα που αφορούν τη χώρα», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Η ΔΕΗ μπορεί να οδηγήσει το σκουριασμένο τρένο της ανάπτυξης μπροστά και αυτή η εταιρεία ιδιωτικοποιείται».
«Με βαθύτατη ευθύνη απέναντι στις στιγμές δεν μπορώ να δεχτώ τον εκβιασμό από την ΕΕ», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής.
«Αφού πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία, μα διαβεβαιώνουν (σ.σ. η ΕΕ) ότι θα αποφύγουμε το μοιραίο;», διερωτήθηκε και αναγνώρισε ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Οικονόμου «ανέλαβαν την πιο καυτή μεταπολιτευτική πατάτα».
«Ευθύνες έχουν αυτοί που διαχειρίστηκαν την ευθύνη της χώρας, όχι οι βουλευτές που καλούνται να στηρίξουν τις επιλογές», υποστήριξε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, συμπληρώνοντας πως «πατριωτισμός είναι η έκφραση εκείνων των πολιτικών που τόλμησαν να συγκρουστούν με τα συμφέρονται που λυμαίνουν αυτήν τη χώρα».
Επιπλέον, στρέφοντας τα βέλη του στην ΕΕ, τόνισε ότι «έρχονται να επιβάλλουν αβάσταχτους όρους σήμερα σαν να είναι η χώρα μας μια χώρα τοκογλύφων με κακοπληρωτές».
«Μήπως αντί να μας μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν συνολικά το ευρωπαϊκό χρέος; Γιατί η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκή», συμπλήρωσε.
Θα υπερψηφίσει η Ελσα Παπαδημητρίου
Την απόφασή της να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής της ΝΔ Έλσα Παπαδημητρίου, ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Σήμερα το 'παρών' είναι πράξη του Ποντίου Πιλάτου και το ‘όχι υπό όρους’ δεν αφορά τη λογική μου και την πολιτική μου θητεία. 'Ναι', λοιπόν (στο Μεσοπρόθεσμο) και εύχομαι να μην με απογοητεύσετε κύριοι της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής Αργολίδας, δικαιολογώντας την απόφασή της.
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υποστήριξε η κ. Παπαδημητρίου, «είναι μια λύση καλή, κακή, θα δείξει, απαραίτητη όμως όπως με διαβεβαιώνουν όλοι οι εταίροι μας». Εξέφρασε επίσης την ευχή να είχε την υπογραφή όλης της Ελλάδας, αφού, όπως είπε, δεν βλέπει «άλλη λύση».
«Η εικοσάχρονη πορεία μου μού δίνει το δικαίωμα να μην εθελοτυφλώ», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως το «όχι» δεν μπορεί να συνοδεύεται από «ναι μεν, αλλά».
«Επειδή περίσσεψε τις τελευταίες δύο ημέρες η πατριδοκαπηλία, μία είναι η πατριωτική πράξη: η συναίνεση και η συνεργασία», πρόσθεσε ανακοινώνοντας την ανεξαρτητοποίησή της.
«Παρούσα» θα ψηφίσει η Ντόρα Μπακογιάννη
Την πρόθεσή της να ψηφίσει «παρούσα» κατά την ανοιχτή ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα γνωστοποίησε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη και ευχήθηκε «να επιτραπεί στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση».
«Εγώ θα ψηφίσω παρούσα, γιατί θέλω ξεκάθαρα να κάνω την διαφοροποίηση ανάμεσα σε μια πολιτική που δεν μπορεί να πετύχει και τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που δεν βοηθά και δεν στηρίζει τη χώρα σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.
«Ψήφισα τη δανειοδότηση της χώρας για να μπορέσει η κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, γιατί μέσα στο Μνημόνιο προβλέπονταν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που αν πράγματι εφαρμόζονταν, θα έμπαινε η Ελλάδα σε άλλη τροχιά ανάπτυξης που όλοι περιμέναμε», εξήγησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Τόνισε ωστόσο ότι «στο μεσοδιάστημα αυτό που παρακολουθούσαμε είναι μια άλλη κυβέρνηση που ουσιαστικά σφάδαζε». «Δεν μπορούσε», πρόσθεσε, «ή δεν ήθελε να συγκρουστεί με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγούσαν τον ελληνικό λαό σε μιαν άλλη πραγματικότητα».
Στρέφοντας τα βέλη της και στην ΝΔ η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι και «η αξιωματική αντιπολίτευση περί άλλων τυρβάζει». Οπως είπε, «αρνήθηκε το Μνημόνιο, εκφράζει αντιμνημονιακή λογική, προσπαθεί να στηρίξει τα αστήρικτα, παρουσίασε το «Ζάππειο-2» το οποίο όμως δεν γίνεται αποδεκτό, πολύ απλά επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα».
«Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν βγαίνουμε απ’ την κρίση. Και για να υπάρξει, χρειάζονται οι προτάσεις των Ευρωπαίων Δημοκρατών, για διαρθρωτικές αλλαγές, ένα "σχέδιο Μάρσαλ", αφιέρωση του 25% των αποκρατικοποιήσεων σε ειδικό ταμείο ανάπτυξης για την Ελλάδα, ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα αυτή», υποστήριξε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «τις απαιτούμενες θυσίες, μπορεί να αναλάβει μονάχα μία κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με την συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων και όσων πιστεύουν στο σχέδιο αυτό».
Τη θέση ότι η απόφαση της κ. Μπακογιάννη να ψηφίσει «παρούσα» είναι πέρα από τη γραμμή, τον τρόπο σκέψης και δράσης της, διατύπωσε, μιλώντας στο Real Fm, o πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Δημιουργούνται κάποια σχήματα οξύμωρα και αντιφατικά ως προς τον τρόπο του χειρισμού από τη στιγμή που μέχρι χθες ήταν στην Ευρώπη και κάκιζε εκείνους οι οποίοι δεν θα ψήφιζαν "ναι"», πρόσθεσε.
«Άρα, λοιπόν, δικές της οι δυσκολίες, δικές της οι τυχόν απολογίες, εμείς είμαστε σταθερά στο "όχι"», κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.