Ψηφίστηκε με 155 «ναι» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με μία διαρροή από πλευράς ΠΑΣΟΚ, την αρνητική ψήφο του βουλευτή Π. Κουρουμπλή, ο οποίος διεγράφη από την ΚΟ. «Ναι» ψήφισε τελικά ο Αλ. Αθανασιάδης, αλλά και η Ελσα Παπαδημητρίου.
Ψηφίστηκε με 155 «ναι» το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με μόνο μία διαρροή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την αρνητική ψήφο του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος τέθηκε εκτός της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, συμμετείχαν 298 βουλευτές, καθώς απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης (ο οποίος δήλωσε με επιστολή του ότι ψηφίζει «όχι» αλλά δεν προσμετράται η ψήφος στο αποτέλεσμα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Λιάνης.
Εκτός από τον κ. Κουρουμπλή, «όχι» ψήφισαν 138 βουλευτές, της ΝΔ (πλην της κ. Παπαδημητρίου), του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι ανεξάρτητοι Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου (που συγκροτούν το «Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών»), Σοφία Σακοράφα και Ευ. Παπαχρήστος.
«Παρών» δήλωσαν οι πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και συγκεκριμένα η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Κώστας Κιλτίδης και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Επιστολή, με την οποία γνωστοποιείται η διαγραφή του κ. Κουρουμπλή, έστειλε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
«Πατριωτισμός, κατά την αντίληψη μου, είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής σε γραπτή δήλωσή του μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Σημείωνε ακόμη ότι «η απαξίωση των βουλευτών στην συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μιας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής» και κατέληγε: «Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στο τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή».
Αργότερα, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα.
«Είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ. Όχι την έδρα δεν θα την παραδώσω, γιατί να την παραδώσω; Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, κανένας δεν μπορεί να με διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ. Είμαι της συνείδησης του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας. Ο Πρόεδρος αυτό έκρινε, τον ευχαριστώ, θα συνεχίσω την προσπάθεια μου να υπερασπιστώ ακριβώς αυτά που λέει η δήλωση μου» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ρ/σ Bήμα FM 99,5.
«Ναι» ψήφισε τελικά ο «αντιρρησίας» βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης. «Όλοι γνωρίζετε τις αντιρρήσεις μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αντέδρασα σε δύο θέματα που αφορούσαν την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους. Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και τις δεσμεύσεις του υπουργού και επειδή αντιλαμβάνομαι το κρίσιμο της απόφασης ψηφίζω ναι», δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης.
Ανάλογη δήλωση έκανε, όταν κλήθηκε να ψηφίσει, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιουματζίδης.
«Ναι» ψήφισε και η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, κάτι που είχε προαναγγείλει στην ομιλία της, ανακοινώνοντας και την ανεξαρτητοποίησή της.
«Η κ. Έλσα Παπαδημητρίου ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τις τάξεις της ΝΔ. Αυτοδιαγράφηκε. Η ΝΔ συνεχίζει την πορεία ελπίδας και ευθύνης που οφείλει στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
«Έγινε ένα σημαντικό βήμα. Αύριο θα γίνει και το δεύτερο βήμα (σ.σ.: με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου), για να πάω την Κυριακή στο Eurogroup, με ισχυρά δείγματα αξιοπιστίας της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποχωρώντας από τη Βουλή μετά από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
«Καλά» χαρακτήρισε από το Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Επιπλέον, τόνισε ότι «η κυβέρνηση ξεπέρασε ένα μεγάλο εμπόδιο, πήρε ψήφο από τη Βουλή και τώρα δεν μένει παρά να αποδείξει με τη δουλειά της ότι είναι άξια της εμπιστοσύνης του λαού».
Αντιπαράθεση Γ. Παπανδρέου-Αντ. Σαμαρά
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Πρωθυπουργός, κάλεσε όλους τους βουλευτές να δώσουν με τη θετική τους ψήφο τους μια ιστορική ευκαιρία στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας το Μεσοπρόθεσμο «ένα δύσκολο ενδιάμεσο αναγκαίο σταθμό».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ψήφισή του προγράμματος «είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο, να προωθήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» και ζήτησε από τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας το «πράσινο φως» τόσο στο Μεσοπρόθεσμο όσο και στον εφαρμοστικό νόμο.
Η υπερψήφιση του προγράμματος, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια διαφορετική Ελλάδα και επισήμανε ότι «είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε άλλες αποφάσεις και δεν το κάναμε».
Στρέφοντας τα πυρά του στον Αντώνη Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η άρνησή του να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο δεν δίνει λύσεις, ούτε πείθει κανέναν στην Ευρώπη.
«Ξέρει πόσο καλό κάνει στο προσωπικό του προφίλ να λέει «όχι», τα λόγια είναι εύκολα, αλλά ούτε λύσεις δίνουν, ούτε εναλλακτικές προσφέρουν απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά ψηφοθηρικά», πρόσθεσε.
Ωραία είναι τα λόγια και οι λεονταρισμοί, αλλά υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει να ζήσει τι θα πει στάση πληρωμών, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων και πάγωμα της καταβολής των μισθών.
Επιπλέον, αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες του κόσμου στην πλατεία Συντάγματος ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρόκειται για δημοκρατικό δικαίωμα, παρατήρησε ωστόσο πως «το κρίσιμο είναι να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας κατάρρευσης».
Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο αντέτεινε ότι «αυτή στη στιγμή δεν κρίνεται αν θα καταρρεύσει η χώρα, αλλά αν θα κάνουμε ένα ακόμη μοιραίο βήμα προς την οικονομική κατάρρευση».
«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η αλήθεια που θα συνεχίζει να λέει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.
Επισήμανε ακόμη ότι «ευθύνη μας είναι να λέμε στους εταίρους μας την αλήθεια, όχι να κοροϊδεύουμε και τους εαυτούς μας και τους ίδιους».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος τον κατηγόρησε νωρίτερα ότι ποντάρει στην αποτυχία της χώρας, τόνισε ότι ποτέ δεν κοίταξε το δικό του προφίλ και επισήμανε ότι αυτός που θα τον κρίνει είναι ο ελληνικός λαός.
«Ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε σε στοιχεία γιατί δεν μπορεί να αναγνωρίσει την διαφάνεια που φέραμε επιτέλους εμείς σ’ αυτή τη χώρα, και τα τεράστια ελλείμματα, που όλη η Ευρώπη ξέρει ότι αφήσατε στον ελληνικό λαό», απάντησε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός.
Υπενθύμισε επίσης ότι οι προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά κοστολογήθηκαν από την τρόικα και την ευρωπαϊκή Δεξιά και απορρίφθηκαν. «Το έχετε ως πρόσχημα για να κάνετε τον πατριώτη. Πατριώτες όμως είμαστε εμείς, που αναλαμβάνουμε μία μεγάλη ευθύνη, που σε μεγάλο βαθμό δεν μας αναλογεί», συμπλήρωσε.
«Ο λαός δεν θέλει να αποτύχει αυτό το πρόγραμμα. Μην ποντάρετε στην αποτυχία. Θα πετύχουμε, είτε το θέλετε, είτε δεν το θέλετε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
ΔΗΜΑΡ: Η χώρα παραμένει στην πληγή της κρίσης
«Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου διατηρεί στη χώρα την πληγή της κρίσης, με δραματικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή, για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, για τους συνεπείς φορολογούμενους», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά.
«Οι κινητοποιήσεις των πολιτών, η αγωνία όλου του ελληνικού λαού για το μέλλον της χώρας, είναι η πραγματικότητα που επιβεβαιώνει ότι η συνέχιση της ίδιας αδιέξοδης πολιτικής δεν βρίσκει καμία συναίνεση στην ελληνική κοινωνία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.