Αν οι πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους δεν είναι μόνο για τα μέτρα λιτότητας, αλλά και για την αδικία που βιώνουν, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο Γ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Αν οι πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους δεν είναι μόνο για τα μέτρα λιτότητας, αλλά και για την αδικία που βιώνουν, και το όραμα για πιο δημοκρατικές κοινωνίες, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Σοσιαλιστική Διεθνή ο Γ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, κάνοντας το πατριωτικό μας καθήκον για τη διάσωση της χώρας μας, αποφάσεις κοινωνικά αναγκαίες που θα μας δώσουν χρόνο και ελπίδα, για να σωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Η χώρα μας δεν είναι φτωχή, αλλά υπέστη μία κακή διαχείριση, η χώρα μας έχει δυνατότητες και πολλούς πόρους οι οποίοι όμως κατασπαταλήθηκαν, σημείωσε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Αν οι πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους δεν είναι μόνο για τα μέτρα λιτότητας αλλά και για την αδικία που βιώνουν, και το όραμα για πιο δημοκρατικές κοινωνίες, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, και εμείς, πρόσθεσε, ως ΠΑΣΟΚ, λάβαμε την απόφαση να αλλάξουμε οι ίδιοι και τη χώρα, αναλάβαμε την ευθύνη, ακόμα και το μερίδιο αυτό της ευθύνης που δεν μας αναλογεί. Η πρόσφατη ψηφοφορία, συνέχισε, αποτελεί απόδειξη της βούλησης και της αποφασιστικότητας να προχωρήσουμε στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και στο σημείο αυτό μίλησε για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση απο την Ευρώπη.
Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον όρο «ύβρις» για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση της εξουσίας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τους λαούς και τη σοσιαλιστική οικογένεια για τη στήριξη και τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, χρειαζόμαστε φίλους, για να κερδίσουμε το στοίχημα και θα το κερδίσουμε, διεμήνυσε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην Ευρώπη ασκώντας κριτική στην πολιτική των συντηρητικών δυνάμεων της γηραιάς ηπείρου. Η συντηρητική Ευρώπη δεν συνειδητοποιεί τις δυνατότητες που έχουμε, το δυναμικό που διαθέτουμε ... Η Ευρώπη έχει κολλήσει και δυστυχώς κινούμαστε προς τα πίσω με περισσότερη ξενοφοβία και ρατσισμό, υποστήριξε, επισημαίνοντας πως μπορεί να έχουμε ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ενιαία οικονομική διακυβέρνηση και αυτά είπε, είναι συστημικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης θέτοντας το ερώτημα αν «είμαστε αδύναμοι για να τους αντιμετωπίσουμε» και κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου: Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα, αν οι οίκοι την υποβαθμίσουν κατά μια ακόμα βαθμίδα; Τότε (οι οίκοι) θα έχουν περισσότερη επιρροή από τη Βουλή των Ελλήνων, παρατήρησε, πράγμα που όπως είπε, είναι απαράδεκτο. Ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε τον εξοβελισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών από το δημόσιο διάλογο, αντίθετα, είπε, έχουν θέση σε αυτόν, αλλά δεν είναι δυνατό να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Καυστική ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ για το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς: «Και μόνο το γεγονός ότι τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου και της ΕΕ πανηγυρίζουν στον Αστέρα για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, είναι αρκετό για να εγκαταλείψει τα κόμματά τους κάθε εργαζόμενος που τους ακολουθεί. Η σοσιαλδημοκρατία είναι διεθνώς ένα πτώμα, που έχει το θράσος να εμφανίζεται και ως ανανέωση», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η αναφορά του Γ. Παπανδρέου ότι "η Ελλάδα του παρελθόντος αποτελεί ύβρη", αφορά το λαό και τους αγώνες του και όχι τη σωρεία των αντιλαϊκών νόμων που έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Γι’ αυτή τη βαρβαρότητα ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του είναι περήφανοι, ενώ για τους λαϊκούς αγώνες ντρέπονται. Αυτά είναι τα αστικά κόμματα».
Η αδικία είναι συνώνυμο της πολιτικής του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου, αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, με αφορμή τη σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως η ανατροπή αυτής της πολιτικής αποτελεί τη βασική στόχευση των διαδηλώσεων.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σκουρλέτης, το σημερινό αποκρουστικό πρόσωπο της «συντηρητικής Ευρώπης» είναι αυτό που διαμορφώθηκε από τις πολιτικές του κ. Παπανδρέου και των Ευρωπαίων ομολόγων του τις προηγούμενες δεκαετίες.
«Οι εκβιασμοί, η εξαπάτηση, η αλόγιστη χρήση βίας, οι ωμές επεμβάσεις από ευρωπαϊκά και εγχώρια κέντρα δεν μπόρεσαν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της νεολαίας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις πραγματικές διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.